"Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach
(29-04-2021, 17:42)PropJoe napisał(a): Ustępuje chyba tylko serialom Hugo Blicka. 

A widziałeś Black Earth Rising?

Dobra rzecz, choć nawet jak na tego twórce tempo jest bardzo wolne, zwłaszcza w czterech pierwszych odcinkach.

Po napisaniu komentarza przejrzałem moje stare teksty w różnych miejscach, co jeszcze z seriali kryminalnych angielskich dobrego ostatnio widziałem,  i przypomniałem sobie o kilku dobrych, ale wpierw o nowości, która niedawno wleciała na Netflixa.

Niedawno skończyłem The Serpent z Jenną Coleman, którą znałem do niedawna, tylko z roli królowej Wiktorii  i jako jedną  z fajniejszych towarzyszek Doktora Who, a w ostatnim czasie zagrała w kilku ciekawych serialach. The Serpent  dobrze się ogląda, zwłaszcza jak nie zna się historii mordercy, którego gra Tahar Rahim i jego współpracowników w zbrodniczym interesie, czyli przyjaciela i dziewczyny, którą właśnie gra Coleman. No i w takiej roli nie widziałem angielki. Może nie gra do końca negatywną postać, ale jednak to rola mocno dwuznaczna, nie współczułem jej w ogóle.

The Serpent wyróżnia to od innych seriali o mordercach, że akcja dzieje się np. w Indiach, Tajlandii i Nepalu, czyli jest dużo słońca, panuje w serialu gorący klimat, wszyscy chodzą spoceni, a raczej kryminały kojarzą się z produkcjami, gdzie jest mroczno, ciemno, zimno, deszczowo, a w The Serpent przez większość odcinków jest jasno i słonecznie. Akcja ma miejsce w latach 70, więc dostajemy modę i stroje z tamtych lat. The Serpent jest stylizowane na produkcję z lat 70-ych i muszę przyznać, że wyszło to twórcom tak dobrze, że miejscami aż za dobrze, bo ogląda się trochę jak produkcję, która ma zachęcić do podróży do np. Tajlandii, tak niektóre miejscówki wyglądają fotogenicznie. A co tam miejscówki, bo aktorzy na czele z Tahar Rahimem i Jenną Coleman wyglądają zjawiskowo w stylizacji na lata 70.

Oglądając The Serpent przyszło mi do głowy, że stylizacja serialu na produkcje z lat 70 wyszła twórcom serialu tak dobrze, jak pokazanie końcówki lat 60 w Hollywood przez Tarantino w Pewnego razu w Hollywood, (w serialu występuje Damon Herriman, który grał Mansona u Tarantino), a taka tematyka jak w serialu The Serpent to coś w czym Quentin mógłby sie odnaleźć idealnie, gdyby porzucił na jakiś czas filmy, w których bawi się gatunkiem, idzie w komedie i pastisz, a zrobił coś poważniejszym tonie. Może nie dorównuje najlepszym kryminałom BBC, ale na tyle ciekawa to historia, zwłaszcza jak się nic o niej nie słyszało, że warto się z nią zapoznać.

Ciekawe jest to jak naiwnie są pokazane ofiary głównego bohatera, w większości są to hipisi. Rozumiem, że takich ludzi szukał Sobhraj, łatwych celów, ale jak widzę głównie takich naiwniaków i ufnych ludzi, to mój obraz hipisów trochę się popsuł:-) No może jedna z ofiar była dość inteligentna.  

Znakomity jest The Cry z Jenną Coleman, w którym nie wszystko jest tym czym się wydaje. Bardzo dobry kryminał, który bawi się oczekiwaniami widzów i sympatią do głównych bohaterów, zwłaszcza do Joanny. Przyznam że miałem ochotę wrócić do całego serialu, by obejrzeć jeszcze raz, bo zupełnie inaczej patrzy się na pewne wydarzenia i zachowania bohaterów, jak się ma obraz całej sytuacji, a nie wydarzenia wyrwane z kontekstu i to co nam się sugeruje.

Świetny jest też A Confession z Martinem Freemanem i Imeldą Staunton. Choć to produkcja bliższa 3 serii The Fall i Broadchurch, czyli niby morderca złapany, ale to nie koniec sprawy dla bliskich ofiar. Znakomite połączenie dramatu z kryminałem. Jak się nie mylę, to ani The Cry, ani A Confession nie jest nigdzie legalnie dostępne w Polsce.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 01-05-2021, 01:53
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 02-05-2021, 01:59
RE: Line of Duty (2012-) - PropJoe - 02-05-2021, 11:44
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 03-05-2021, 03:11
RE: Line of Duty (2012-) - PropJoe - 04-05-2021, 10:35