Cytat:Po prostu uważam teraz ten film za arcydzieło i go kocham, mówiąc bez przesady.
nie widze w tym zadnej przesady.
Cytat:po to, aby ukazać różnice kina połowy lat â80 a kina z roku 2006.
tu chodzi raczej o roznice nie tyle miedzy kinem, co miedzy epokami. na esensji jest tekst jednej takiej lasi, ktory kapitalnie oddaje istote Mannowskiego zamachu na kult flamingow. nikt lepiej nie ujal istoty owej przemiany jak autorka rzeczonych dociekan.
Cytat:Sonny i Rico ze sobą nie rozmawiają.
bo MV to bardzo smutny film. absolutnie oryginalne osiagniecie na polu kina sensacyjnego. tylko Mann mogl wywazyc te drzwi. MV to najnowoczesniejszy film, jaki w zyciu widzialem. w nim zamyka sie definicja awangardy.
Cytat:Colin Farell i Jamie Fox. Dwaj aktorzy â filmowi Sonny i Rico.
stala sie rzecz bardzo dziwna. przed obejrzeniem MV nie znosilem Farella. po obejrzeniu MV zaczalem go lubic. z oporami, ale zawsze. aktualnie nie przeszkadzaja mi juz nawet jego podrygujace brwi i placzliwe oczka, kiedy wyzywa przelozonego od "skurwysynow". Farell jako nowe wcielenie Sonny'ego to najlepszy obsadowy wybor ze wszystkich dostepnych. zblazowany, dandysowaty, nadasany, zimny, oszczedny, precyzyjny. Mann to czlowiek blogoslawiony.
Cytat:Czysta reżyseria. Rozwiązanie jakie Mann wybrał dają piorunujący efekt. Mój faworyt w tej kwestii â scena na parkingu, kiedy następuje w zasadzie zawiązanie fabuły.
scena czadowa - fakt. ale dla mnie arcydzielem rezyserii jest egzekucja rosyjskich dilerow na nabrzezu. motyw z ostrzeliwaniem samochodu i rozrywaniem siedzacych w srodku pasazerow - maszyneria zaglady w miniaturze.
10-05-2008, 16:41