The Worst Person in the World - trailer pojawił się w trailerowym temacie to mi się przypomniało, że widziałem i miałem pisać parę słów, bo w sklepiku już od jakiegoś czasu. Od Joachima Triera widziałem Reprise i Oslo, 31. August i dobrze nie pamiętam, ale przynajmniej jeden z nich (chyba ten późniejszy) zapamiętałem na tyle pozytywnie, że od jakiegoś czasu miałem najnowszy jego film na liście do obejrzenia. Mam wrażenie, że robi ciągle ten sam/podobny film mniej więcej o tym samym, ale mi to pasuje. Historia nie jest sama w sobie jakaś nadzwyczajna. Laska "szuka swojego miejsca w życiu", co może odstraszać, ale moim zdaniem warto dać szansę. Trochę to taki smutny romkom, trochę bardziej dramat. Motyw "miłości życia", którą się z różnych powodów porzuca i konsekwencje takiej decyzji to też niezbyt oryginalny, ale zawsze mocny wyciskacz emocji. A tu jest zgrabnie napisany, pewną ręką wyreżyserowany (z kilkoma sympatycznymi formalnymi sztuczkami, jedną z nich zdradza trailer), solidnym soundtrackiem i typowym dla Triera chłodno-nostalgicznym miastem o zmierzchu/poranku. Ale przede wszystkim jest to zajebiście zagrane. Renate Reinsve zbiera pochwały i nagrody, w sumie słusznie, ale jak dla mnie Anders Danielsen Lie jeszcze lepszy. Widziałem go chyba tylko w filmach Triera i w każdym gra chyba na podobnych emocjach, ale jest w tym znakomity. Widzę, że zagrał Breivik u Greengrassa i teraz w podobno fatalnej Wyspie Bergamana z Rothem i Vicky Krieps, więc bez szału. 8/10 i ponieważ nie widziałem hypowanego Drive My Car, na razie kibicuję Norwegii na Oscarach. Chociaż pewnie jak dali rok temu Duńczykowi (dużo słabszemu moim zdaniem), teraz mogą pójść w inną stronę.
12-01-2022, 11:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2022, 11:22 przez PropJoe.)