Battonsson napisał(a):Wracając do "Pulp Fiction" to najbardziej zapadł mi w pamięci fragment, który Pani Gałązki-Salomon przłożyła "zrobią ci z dupy jesień średniowiecza" (teksy kultowy, wszedł do języka potocznego jako stały związek frazeologiczny) natomiast w wydaniu DVD jest przetłumaczony jako "zrobią ci z dupy wielką schizmę" (niby też pomysłowe, oryginalne, może nawet bardziej adekwatne do czynności związanej z niszczeniem [schizo=rozłupuję, rozszczepiam] to jednak jakoś mnie nie przkonuje). Tekst o 'jesieni średniowiecza' jest tak utrwalony w mojej - i pewnie społecznej - świadomości (czego dodatkową przyczyną może być moje wielkie uznanie dla książki Johana Huizingi), że każdy inny wydaje się być nie na miejscu.Tekst "zrobię Ci z dupy jesień średniowiecza" musiał zostać zmieniony, ponieważ stanowił czyjąś "własność intelektualną" a na potrzeby DVD tłumaczenie było robione raz jeszcze i byłby to ewidetny plagiat. Ze stratą dla widzów, no ale tak już niestety musialo być.
Battonsson napisał(a):W gazetowym wydaniu, w "Premierach" (Premierze? Very Happy ) tekst o jesieni średniowiecza jest, czyli to musi być tlumaczenie Pani Gałązki-Salomon... Dziwne, że nie ma go na normalnym DVD...:?Coś Ci się pomyliło, w Premierach jest "wyrżnę ci w dupie Wielką Schizmę".
Kinofilia - blog filmowy
PAMIĘĆ ABSOLUTNA, czyli...
TOTAL RECALL 2, czyli dlaczego Paul Verhoeven nie nakręcił kontynuacji.
PAMIĘĆ ABSOLUTNA, czyli...
TOTAL RECALL 2, czyli dlaczego Paul Verhoeven nie nakręcił kontynuacji.
26-01-2006, 10:55