(21-02-2022, 02:03)shamar napisał(a): To się dzieje ile? 50 lat po 1 części? Więc Letherface ma tu z 70 lat. Jest w niezłej formie jak na starca. Ale nie w tak dobrej jak
Prawda, gość jest szybszy w przemieszczaniu się od Myersa i Jasona razem wziętych. Facet szybko się rusza, ale nie tak jak inny slasherowi mordercy, że teleportuje się, tylko widzimy jak biega (gość ma lepsze ruchy jak Biden). No i facet ma krzepę, bo rzuca młotami, piłą. A co do wytrzymałości ofiar, Nie przypominam sobie tak wytrzymałych ofiar morderców w innych slasherach.
Oczywiście bohaterowie są głupi, a czym dłużej film trwa to coraz bardziej. Największą głupotę pokazał kierowca autobusu, który zamiast odjechać, to zatrzymuje busa i wysiada, bez żadnego słowa wyjaśnienia, a pasażerowie go pytają dlaczego to zrobił i nic nie odpowiada. Powinien się odwrócić i powiedzieć - tak mi scenariusz każe, żeby zaczęła się rzeźnia. Postawię 4/10, ale to nie jest rozczarowanie, bo jedynka też nie jest dobrym filmem.
Pewnie to niepopularna opinia, ale nigdy nie byłem fanem Teksańskiej masakry piły mechanicznej Tobe Hoopera z 1974. Doceniam kult, jak ważny dla slasherów to film jest, podobał mi się syf i brud jaki wylewał się z tej produkcji, to jak jest miejscami niepokojący, ale średnio mi podszedł. Trochę to podobny przypadek co z Halloween Carpentera, który szanuję jako klasyka, ale wolę dwójkę i pierwszy powrót po latach Jamie Lee Curtis do tej roli czyli H20, czy jak tam film się nazywał. A wracając do Masakry to jest jedyna seria horrorów, z której nie widziałem żadnej kolejnej części, tak mi nie podeszła jedynka. Akurat o Halloween wspominam, bo te dwie telenowele horrorowe mają wiele linii czasowych.
I pewnie dlatego przy najnowszej części Teksańskiej Masakry wpadli twórcy na pomysł taki sam na jaki wpadli scenarzyści najnowszych dwóch filmów z Myersem, że olejemy wszystkie części, więc Masakra z 2022 roku to jest kontynuacja tylko jedynki. A też nowa dwójka ma wspólnego z nowymi częściami Halloween to, że powraca final girl z pierwszego filmu, czekała na Leatherface'a by się zemścić kilkadziesiąt lat, tak jak bohaterka grana przez Lee Curtis w Halloween.
21-02-2022, 14:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2022, 17:05 przez michax.)
Spoiler