Dodałbym jeszcze, że zawsze podobała mi się zmiana postaci Faramira, który w książce stwierdził od razu, że nie chce pierścienia, taki był zajebisty, że pierścień najwyraźniej w ogóle nie miał na niego wpływu. Jackson i scenarzystki gdzieś tłumaczyli, dlaczego to zmienili i mieli 100% racji. W ogóle większość filmowych zmian jest zrozumiała i najczęściej na plus.
A co do samego działania pierścienia - to nie jedyny taki przypadek we Władcy, np nie jestem w ogóle w stanie określić, co właściwie potrafi zrobić Gandalf przy pomocy magii (bo najczęściej używa jej jako... latarki) i czy np fakt straty różdżki go jakoś specjalnie ogranicza.
A co do samego działania pierścienia - to nie jedyny taki przypadek we Władcy, np nie jestem w ogóle w stanie określić, co właściwie potrafi zrobić Gandalf przy pomocy magii (bo najczęściej używa jej jako... latarki) i czy np fakt straty różdżki go jakoś specjalnie ogranicza.
17-03-2022, 13:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2022, 13:42 przez Gieferg.)