All the Old Knives (2022) reż. Janus Metz
Ekranizacja powieści Olena Steinhauera który jest też twórcą scenariusza.
I ten rodowód powieści szpiegowskiej się tutaj czuje, stety albo niestety.
Generalnie film jest o rozmowie "po latach" dwóch postaci gdzie cały czas wchodzą retrospekcje które opowiadają nam całą historię. Intryga jednak nie jest zbyt ciekawa (a nawet sporo rzeczy da się przewidzieć), nie o nią zresztą chodzi tylko o relację postaci która przez te retrospekcje jest nam odsłaniana.
I tutaj jest główna kwestia - jak kto odbierze duet Pine/Newton.
W mniejszych rolach natomiast pojawiają się Jonathan Pryce i Laurence Fishburne.
No.. podszedł mi ten film. Ze słabszymi aktorami pewnie bym uznał za banalne przynudzanie ale Pine i Newton mi to wszystko elegancko sprzedali. Ode mnie 7,5/10.
Ekranizacja powieści Olena Steinhauera który jest też twórcą scenariusza.
I ten rodowód powieści szpiegowskiej się tutaj czuje, stety albo niestety.
Generalnie film jest o rozmowie "po latach" dwóch postaci gdzie cały czas wchodzą retrospekcje które opowiadają nam całą historię. Intryga jednak nie jest zbyt ciekawa (a nawet sporo rzeczy da się przewidzieć), nie o nią zresztą chodzi tylko o relację postaci która przez te retrospekcje jest nam odsłaniana.
I tutaj jest główna kwestia - jak kto odbierze duet Pine/Newton.
W mniejszych rolach natomiast pojawiają się Jonathan Pryce i Laurence Fishburne.
No.. podszedł mi ten film. Ze słabszymi aktorami pewnie bym uznał za banalne przynudzanie ale Pine i Newton mi to wszystko elegancko sprzedali. Ode mnie 7,5/10.
03-05-2022, 16:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2022, 18:27 przez Rozgdz.)