Zaczęliście ględzić o "dwójce" i wczoraj ją sobie odświeżyłem po 12-13 latach. O ile pierwszą część oglądam znacznie częściej tak druga jakoś mi nie wchodziła nigdy za dobrze. Już pierwszy kontakt po latach wykazuje to, że efekty wizualne i praktyczne siadają i w wielu miejscach predek jest wykonany dużo słabiej niż u McTiernana. Do tego dochodzi kosmiczny babol z termowizją bez maski i kompletnie mi nie pasujący Dany Glover (który w ostatniej scenie na statku obcych kopiuje siebie z serii LW) i w ogólnym rozrachunku część nadal jest wg mnie słabsza i ogląda się to gorzej. Kiedyś tutaj czytałem, że to efekt tego że wiemy czego się spodziewać. Pewnie tak, ale akcja w metrze jest mocno klimatyczna, a ta jatka w rzeźni z Buseyem przypomina taniochę, w której predek dostaje w dupę "bo tak". Z kolei sama końcówka i bronie predatora to kupa dobrych pomysłów oraz nawiązań.
Druga część ma swoje plusy, w tym kilka zacnych, ale i też ma sporo rzeczy nie działających tak jak w jedynce. Więc spokojnie dla pierwszej części 9/10 a dla drugiej 7/10
Druga część ma swoje plusy, w tym kilka zacnych, ale i też ma sporo rzeczy nie działających tak jak w jedynce. Więc spokojnie dla pierwszej części 9/10 a dla drugiej 7/10
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
17-06-2022, 07:19