(23-06-2022, 22:09)Derelict Machine napisał(a):(22-06-2022, 19:47)Debryk napisał(a):(21-06-2022, 14:44)Derelict Machine napisał(a):
The Others / Inni 2001, reż. Alejandro Amenábar, występuje Nicole Kidman
O Boże, ale kloc. Pamiętam, że gdzieś tak w czasach na przełomie podstawówki i gimbazy był duży hype na ten film, ale jakoś nigdy go nie obejrzałem. Historyjka o nawiedzonym domu, zakończona twistem niemalże identycznym, jak w Szóstym Zmyśle. Film zupełnie nijaki, strasznie rozwleczony, muzyka nijaka, kinematografia również niczym się nie wyróżnia. Film miał być horrorem, ale nie straszy. Ani przez moment nie czułem, że dzieciaki są czymś zagrożone. Jedyne, co wobec nich czułem, to odrazę i w k u r w i e n i e, bo ich zachowanie było po prosu w k u r w i a j ą c e. Kidman nie gra tu nic wartego uwagi, trzyma jakiś tam w miarę niezły poziom i tyle. Eccleston w filmie pojawia się dosłownie na trzy minuty i nie wypowiada chyba nawet dziesięciu linijek tekstu.
A najgorsze jest to, że pod wpływem tego filmu i paru innych podobnych, kino grozy po roku 2000 przeszło totalną degradację.
2/10
Jestem w totalnej opozycji, bo The Others bardzo ale to bardzo mi się podobało, a wiadomy twist wpakował mnie w fotel i pozostał na długo w głowie po seansie. Zresztą, oglądałem to na początku tego roku i nadal lubię. 8/10 choć wiadomo, że efekt pierwszego wrażenia jest nie do powtórzenia.
Od sceny w której Mills i Tuttle ukrywają grób, już wiedziałem, że takie będzie rozwiązanie filmu.
joł, rozumiem Cię. Ten film ma 21 lat - oglądałeś go zdecydowanie za późno. Teraz patent jest ograny, ale wtedy był nowym zabiegiem i miał prawo robić wrażenie swoim twistem. Jestem przekonany, że w chwili premiery nie odgadnąłbyś tego twistu :)
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
24-06-2022, 07:55
![[Obrazek: TheOthers.jpg]](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/4c/TheOthers.jpg)