Skaczę tak po kanałach i trafiam na końcówkę Wszystkie psy idą do nieba 2 na HBO2. Jakie było moje niemiłe zaskoczenie, gdy Wszystkie psy idą do nieba 2 tam poleciały z lektorem. Film, który ma już od dawna dubbing i emitowany przez stację, która w przeciwieństwie do takiego Polsatu i TVNu nie boi się puszczać wszelkich zdubbingowanych filmów w ostatnim czasie, także w porach nocnych. A już tym bardziej animowanych filmów dla dzieci, które zawsze lecą zdubbingowane. I sądziłem, że lektor w pełnometrażowych animacjach dla dzieci już umarł śmiercią naturalną.
I żeby było śmieszniej, to HBO zlecił wersję lektorską - XD. I sam dub został zlecony przez Warnera, który ma przecież w łapach HBO, więc odpada kwestia praw autorskich. Nie wiem czy to kwestia tego, że dubbing został nagrany na potrzeby VHSa i jest problem z przegraniem/digitalizacją. I jeśli tak, to czemu HBO nie zlecił redubbingu. Już lepsze to by było, a może by się dało sprowadzić ponownie Kryszaka do roli Charliego.
I żeby było śmieszniej, to HBO zlecił wersję lektorską - XD. I sam dub został zlecony przez Warnera, który ma przecież w łapach HBO, więc odpada kwestia praw autorskich. Nie wiem czy to kwestia tego, że dubbing został nagrany na potrzeby VHSa i jest problem z przegraniem/digitalizacją. I jeśli tak, to czemu HBO nie zlecił redubbingu. Już lepsze to by było, a może by się dało sprowadzić ponownie Kryszaka do roli Charliego.
08-11-2022, 17:38