Crimson Tide - powtórka po 14 latach i dalej jest to dla mnie jeden z najlepszych, a nie najlepszy film o łodzi podwodnej ;) Taki film nie powstanie już nigdy i nawet nie chodzi o tematykę, która siłą rzeczy umarła w na wielkim ekranie na rzecz marvelozy, co o stylistykę i klimat starych czasów - wszyscy tu jarają cygara i fajki na potęgę, na twarzach w wyniku stresu pojawiają się krople potu, mężczyźni zwracają się do siebie dosadnie a nie jak modele z wybiegów, a wszystko to z pieczołowitością obserwuje kamera Wolskiego. Rzadko który film zrobiony głównie na 2 rodzajach planów jest w stanie mnie tak wciągnąć, ale tu Pan Dariusz do spółki z Tonym Scottem ogarnęli niemal wszystko na zbliżeniach i planie średnim miksując ujęcia w jednej scenie. Działa to świetnie, nadaje super dynamiki.
Aktorsko wyszło wszystko zajebiście - Hackman jest perfekcyjny, młody Denzel daje sporo fajnej energii w tym konflikcie bohaterów, a na drugim planie jest cała masa osób z cyklu "o tego już gdzieś widziałem", na czele z Matten Cravenem i James Gandolfinim oraz Viggo Mortensenem. Nawet na chwilę miga w kilku ujęciach Steve Zahn, a na koniec wjeżdża sam Jason Robards, który nawet mając 2 minuty przed kamerą niszczy system.
Crimson Tide to szczytowe osiągnięcie rzemieślniczego podejścia do kina akcji na małej przestrzeni. Piękne, małe arcydzieło.
9/10 bez wahania.
Aktorsko wyszło wszystko zajebiście - Hackman jest perfekcyjny, młody Denzel daje sporo fajnej energii w tym konflikcie bohaterów, a na drugim planie jest cała masa osób z cyklu "o tego już gdzieś widziałem", na czele z Matten Cravenem i James Gandolfinim oraz Viggo Mortensenem. Nawet na chwilę miga w kilku ujęciach Steve Zahn, a na koniec wjeżdża sam Jason Robards, który nawet mając 2 minuty przed kamerą niszczy system.
Crimson Tide to szczytowe osiągnięcie rzemieślniczego podejścia do kina akcji na małej przestrzeni. Piękne, małe arcydzieło.
9/10 bez wahania.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
05-03-2023, 22:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2023, 22:50 przez Snappik.)