(13-08-2023, 19:32)Dr Strangelove napisał(a): OGPUEE? Ty jesteś ekspertem.
Paszczak już za mnie odpowiedział, ale potwierdzam. To autentyk. Co miało to być dowodem, że Disney był jednak antysemitą (na tej samej zasadzie Felsicherowie też nimi byli, bo zawarli podobne karykatury). I w 1948 roku Disney po rozmowie z żydowskimi grupami przerysował ową scenę. Obie wersje widziane w dzieciństwie*.
Co ciekawe, oryginał animował Art Babbitt będący żydowskiego pochodzenia (który mimo gigantycznej kosy z Disneyem zaprzeczał jakoby Disney był antysemitą czy rasistą). Jak czytałem, miał być to prztyk Disneya w stronę Carla Laemmle.
* I nie muszę mówić, że scena ta nie spowoduje u dziecka, by to szło na lokalny wiec neonazistów. Jak pierwszy raz widziałem w Przygodach Myszki Miki i Kaczora Donalda nie widziałem w przebraniu wilka etnicznego stereotypu, tylko ewentualnie jakiegoś dziada. Inna sprawa, że wtedy kreskówki były kręcone dla dorosłych.
(13-08-2023, 19:44)Paszczak napisał(a): Prawdziwy żyd nie chciałby zeżreć świnek, z oczywistej przyczyny.Jak to mówią złośliwi: Przede wszystkim, żaden szanujący się koszerny nie da niczego za darmo :).
13-08-2023, 20:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2023, 20:38 przez OGPUEE.)