(26-08-2023, 11:30)al_jarid napisał(a): Generalnie to nie wiem, z jakiej paki większość odbiorców uważa go za głównego bohatera.
Bo to on dostaje głównego questa, żeby zniszczyć pierścień i od niego zależą losy książek ;).
Jako, że wygramoliłem z wyra po odespaniu, to odnośnie maratonu obok mnie siedziały dwie Julki, w tym jedna ultraska filmów i czytająca oryginalne ksiązki już 1. klasie. Przed zaczęciem filmu (albo przerwy technicznej - nie pamiętam już) spytałem jej się czy widziała wersję Bakshiego, a ona była zaskoczona istnieniem animowanego LOTRa i jak pokazałem zdjęcia, to sądziła że jest to jakaś wersja pod dzieci*, Uświadomiłem ją, że Bakshi robił rzeczy dla dorosłych i zawczasu obie ostrzegłem, że film adaptuje tylko dwie pierwsze książki, bo miały być dwie części, ale wytwórnia robiła problemy. W każdym razie podziękowały za rekomendację.
* Tego samego zdania była chyba TVP, skoro puściła to u siebie z polskim dubbingiem (jak i inny film Bakshiego - Fire and Ice). Aha, Julkom też powiedziałem o istnieniu dubbingu (podpierając się klipem z tuby), który można znaleźć na różnych cda.pl.
26-08-2023, 17:10