Na Japonię mówiono, że to cywilizacja śmierci. Nie pamiętam skąd to określenie może przeczytałem w jakiejś książce z okresu zimnej wojny ekonomicznej pomiędzy Japonią a USA pomiędzy późnymi latami 80 a wczesnymi 90 trochę motywów z tych czasów można znaleźć w Die Hard albo Robocopie 3 a od strony japońskiej Godzilla vs. King Ghidorah z 1991 r. do dzisiaj jest najbardziej kontrowersyjną odsłoną serii oskarżaną o anty-cudzoziemskie i pro-imperialistyczne motywy chociaż reżyser do końca życia przysięgał, że to nie tak.
W każdym razie o ile nie znam się tak bardzo na kulturze Japonii chyba nie raz nie dwa słyszałem o tym no i przecież wiemy jak w czasie wojny chętnie wielu z nich popełniało samobójstwo. Motyw samobójstwa (ale odkupieńczego a nie fanatycznego) znajduje się w kilku filmach Hondy. Więc jeśli nadal jest to częścią japońskiej psychiki to Minus One jest jej totalnym zaprzeczeniem.
EDIT mam
"W Japonii istnieje filozofia śmierci. Nie ma filozofii życia." - Kiyoshi Kiyosawa, historyk, 1945
W każdym razie o ile nie znam się tak bardzo na kulturze Japonii chyba nie raz nie dwa słyszałem o tym no i przecież wiemy jak w czasie wojny chętnie wielu z nich popełniało samobójstwo. Motyw samobójstwa (ale odkupieńczego a nie fanatycznego) znajduje się w kilku filmach Hondy. Więc jeśli nadal jest to częścią japońskiej psychiki to Minus One jest jej totalnym zaprzeczeniem.
EDIT mam
"W Japonii istnieje filozofia śmierci. Nie ma filozofii życia." - Kiyoshi Kiyosawa, historyk, 1945
17-12-2023, 23:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2023, 23:38 przez Lashly.)