Society of the Snow - niewykluczone, że będzie to jeden z najlepszych filmów 2024 roku. Bayona dostarczył świetny survival, choć z małymi problemami. Realizacyjnie jest tip top, scena katastrofy lotniczej krótka aczkolwiek intensywna, ale to co dzieje się dalej jest jeszcze lepsze. Kręcenie tego bez anglojęzycznych aktorów, w pełni po hiszpańsku, okazało się strzałem w dychę (w Alive zawsze mi nie pasowało, że Hawke gra Urugwajczyka:)). W ogóle szok, że udało się w netflixowej wersji zgrabnie przemycić kwestię kanibalizmu bez zbędnego epatowania tanią przemocą. Nie jest to oczywiście full-gore, ale i tak zaskoczyłem się, bo
Aktorsko jest całkiem nieźle, choć przy takiej liczbie bohaterów trudno było komukolwiek błysnąć. Nie jest to kino, gdzie jest od groma ciekawych kreacji, bo bohater jest zbiorowy. Nie mniej nie ma się tutaj jak przyczepić. Myślę nawet że taki Enzo Vogrincic który gra Numę może niebawem zrobić większą karierę, bo świetnie wypada przed kamerą.
![[Obrazek: AAAAQYHmGLVwxO2qu-flBGGPNkp9LkSZI6eJgEwj....jpg?r=97a]](https://dnm.nflximg.net/api/v6/2DuQlx0fM4wd1nzqm5BFBi6ILa8/AAAAQYHmGLVwxO2qu-flBGGPNkp9LkSZI6eJgEwjRBovwQSQvvJ5TF-p2F8uhYzDcLSbaGsajwiZf9-M61IhASaQPYteEBYhxMSSxhtyjD2oLXKtlyd7-7azveHc7r74u11_e86CVyPgLLpHOxBASsTh7pXQ.jpg?r=97a)
Co na minus?
- dużo narratora z offu
- pojawiają się pewnego rodzaju banialuki o życiu
- film mógłby być minimalnie krótszy
8/10
Aktorsko jest całkiem nieźle, choć przy takiej liczbie bohaterów trudno było komukolwiek błysnąć. Nie jest to kino, gdzie jest od groma ciekawych kreacji, bo bohater jest zbiorowy. Nie mniej nie ma się tutaj jak przyczepić. Myślę nawet że taki Enzo Vogrincic który gra Numę może niebawem zrobić większą karierę, bo świetnie wypada przed kamerą.
![[Obrazek: AAAAQYHmGLVwxO2qu-flBGGPNkp9LkSZI6eJgEwj....jpg?r=97a]](https://dnm.nflximg.net/api/v6/2DuQlx0fM4wd1nzqm5BFBi6ILa8/AAAAQYHmGLVwxO2qu-flBGGPNkp9LkSZI6eJgEwjRBovwQSQvvJ5TF-p2F8uhYzDcLSbaGsajwiZf9-M61IhASaQPYteEBYhxMSSxhtyjD2oLXKtlyd7-7azveHc7r74u11_e86CVyPgLLpHOxBASsTh7pXQ.jpg?r=97a)
Co na minus?
- dużo narratora z offu
- pojawiają się pewnego rodzaju banialuki o życiu
- film mógłby być minimalnie krótszy
8/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
07-01-2024, 19:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2024, 19:31 przez Snappik.)
Spoiler