"Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach
(05-04-2024, 12:04)Scheckley napisał(a):
(05-04-2024, 11:01)simek napisał(a): Wracając do tematu, to ja jestem w trakcie Netflixowego co prawda, ale nie gównianego serialu dokumentalnego Turning Point: The Bomb and the Cold War. Przede mną jeszcze trzy odcinki, ale już mogę polecić, chociaż trzeba brać poprawkę na to, że jak tylko widzę wojenny/polityczny dokument złożony w większości z archiwalnych nagrań to jestem zadowolony nawet jeśli narracja kuleje. Tutaj raczej nie kuleje, jest całkiem obiektywna, a według mnie nawet trochę zbyt ostra wobec Ameryki - w pewnym momencie odniosłem wrażenie, że autorzy właściwie zrównują CIA/FBI z KGB bo i ruska i amerykańska instytucja służyła do pilnowania prawomyślności swoich obywateli i nie wahała się używać przemocy aby ją wymusić - no niby tak, ale skala raczej nie ta.
Ogólnie wspaniale się to ogląda, czasami aż dziwiłem się, że niektóre nagrania istnieją i są dostępne. Sam dowiadywałem się sporo rzeczy, których nie wiedziałem, więc wydaje mi się, że im ktoś mniej zna historię drugiej połowy XX wieku to tym ciekawszy będzie to seans. Fajnie też zobaczyć wątek o Solidarności z amerykańskiej perspektywy jako kolejny po Iranie, Gwatemali, czy Chile egzotyczny kraj gdzie CIA się szarogęsiła żeby podkopywać komunizm, jednak taka teza jest przytomnie kontrowana przez Timothy'ego Garton Asha, który trochę dokładniej opowiada, że to nie tak że CIA stworzyła Solidarność, a zaledwie wspierała hajsem i sprzętem. W ogóle bardzo dobrze, że widzimy wypowiedzi sprzeczne wobec siebie, zwłaszcza przy ocenie zrzucenia atomówek na Japonię.
Na minus chyba trochę zbyt nachalne robienie paralel do obecnej wojny na Ukrainie - mogliby skupić się na samej historii, no ale rozumiem, że amerykańskiemu widzowi trzeba pewnie rzeczy pokazać łopatologicznie.

Kurczę 9 odcinków tylko z czego dwa o Putinie, może zerknę nawet. BTW simek oglądałeś kiedyś "Zimną wojnę" 24 odcinki dokumentu o l. 1945-1991, kiedyś leciał na jedynce w l. 90-tych i było w nim praktycznie wszystko od bomby atomowej, przez wyścig kosmiczny, szpiegostwo, wojny zastępcze w Afryce i Ameryce Łacińskiej po Solidarności i mudżachedinów w Afganistanie (btw po 2001 nawet chyba ocenzurowali ten odcinek bo był w nim Osama bin Laden). 

Good stuff:

Był kiedyś taki fajny dokument o historii konfliktów zbrojnych. Hostami byli Gerald McRaney i George C. Scott. Leciało to kiedyś na Discovery w latach 90-tych. Wszystkie oglądałem.

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Nemo - 05-04-2024, 16:00
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 01-05-2021, 01:53
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 02-05-2021, 01:59
RE: Line of Duty (2012-) - PropJoe - 02-05-2021, 11:44
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 03-05-2021, 03:11
RE: Line of Duty (2012-) - PropJoe - 04-05-2021, 10:35