Obczaj Avanti!
Faktycznie zaskoczenie gatunkowością i niezły seans, który bardzo przypominał mi niedawne Air, od którego jest przy tym lepszy. Kilka "ale" jednak się znajdzie:
- brzydki ten film masakrycznie, a w dodatku od strony czysto realizacyjnej jest mocno telewizyjny;
- duża powtarzalność wydarzeń, co w pewnym momencie już męczyło;
- przesadzony finał pasuje do reszty jak pięść do nosa;
- strasznie pocieszny wizerunek Rosji - ja wiem, że to już ZSRR w czasie rozkładu, ale jak na taki zamordyzm, to bohaterowie niezwykle łatwo sobie funkcjonują w tym świecie bez większych problemów, co kłóci się zarówno z realiami, jak i wybranym gatunkiem;
- zabrakło mi w tym Tetrisie... Tetrisa.
Ale generalnie polecić można, choćby dla Egertona, który naprawdę przyciąga do ekranu. Chętnie zobaczyłbym jego przesłuchanie do Bonda :)
6+/10
(03-04-2023, 01:41)slepy51 napisał(a): Polecam za to "Tetris" z Apple TV+ - no i po tytule też od razu wiadomo o czym to jest, ale nie spodziewałem się, że większość akcyjki będzie się rozgrywało w Moskwie lat 80-tych i zamiast oczekiwanych biograficznych blubrów (które też tutaj są, w końcu to historia oparta na faktach) będzie to bardziej całkiem wciągający thriller szpiegowski o różnych ludziach, którzy chcą się przechytrzyć, żeby podpisać upragniony kontrakt na prawa do sprzedaży tetrisa poza Rosją. Aktorzy spoko, klimat bardzo fajny, są różne wesołe 8-bitowe wstawki, muzyka z epoki i bardzo sympatyczny pościg na lotnisko. Jasne, jest to pewnie bardzo zamerykanizowana wersja tej historii ale ogląda się ją bardzo przyjemnie a całość naprawdę wciąga. Jak ktoś interesuje się tematem to powinien sobie rzucić okiem bo to po prostu dobry film.
Faktycznie zaskoczenie gatunkowością i niezły seans, który bardzo przypominał mi niedawne Air, od którego jest przy tym lepszy. Kilka "ale" jednak się znajdzie:
- brzydki ten film masakrycznie, a w dodatku od strony czysto realizacyjnej jest mocno telewizyjny;
- duża powtarzalność wydarzeń, co w pewnym momencie już męczyło;
- przesadzony finał pasuje do reszty jak pięść do nosa;
- strasznie pocieszny wizerunek Rosji - ja wiem, że to już ZSRR w czasie rozkładu, ale jak na taki zamordyzm, to bohaterowie niezwykle łatwo sobie funkcjonują w tym świecie bez większych problemów, co kłóci się zarówno z realiami, jak i wybranym gatunkiem;
- zabrakło mi w tym Tetrisie... Tetrisa.
Ale generalnie polecić można, choćby dla Egertona, który naprawdę przyciąga do ekranu. Chętnie zobaczyłbym jego przesłuchanie do Bonda :)
6+/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
07-04-2024, 13:43