(04-08-2024, 08:34)Melvin27 napisał(a): Sequel jest trochę lepszyi obejrzałem "Along came a spider" z roku 2001.
Pfff spodziewałem się jakiegokolwiek powiązania fabularnego z wydarzeniami z Kiss the Girls a tutaj tylko postać detektywa jest łącznikiem. No tak, bo to kolejna historia o Crossie. I znów próbuje z nim pograć jakiś porywacz. Ale za co pochwalę ten film, to sama akcja porwania dziewczynki jest świetnie zrobiona, potem trochę dedukcji i na końcu twist, znowu, tylko cały film ma lepszy vibe od tej pierwszej historii. Niestety, potencjał w obu przypadkach był marny a taśmowo robione książki o Alexie Crossie sugerują, iż żadna z książek nie ma tego czegoś, co zagrałoby w filmach. Jak Kiss the Girls dałem 4 to tutaj skłonny jestem dać 5 za pomysłowy twist i pomysłowe porwanie. Ale jedna rzecz już mnie wnerwiła: znowu Cross poleciał na ostatnią akcję sam, tak jak w Kiss the Girls. To jest taki słaby wytrych fabularny aj, wręcz trąci kliszą.
i przy okazji obejrzałem też
Red Eye z roku 2005 w reżyserii Wesa Cravena
Tutaj już pełne i to miłe zaskoczenie! Craven, mistrz horroru i kina grozy bierze się za thriller? I na tym polu dał radę. Akcja filmu toczy się dookoła managerki hotelu, w którym stacjonuje polityk. Polityk ma być killim przez jakąś grupę, więc babka zostaje "zakładniczką" w samolocie, aby pomogła bad guyom. Nie taka zła fabuła, ale już akcja i napięcie a także rozwiązania potyczek ze złolem są nader wybitne. W pewnym sensie całościowo jest w ciul wiarygodnie, ale też z pomysłem i bez pierdololo. Przyznaję, bawiłem się świetnie a momentami siedziałem na krawędzi fotela zwłaszcza podczas zabiegu w domu ojca managerki, bo tam myk reżysera ze zmianą śledzenia uciekającej i goniącego, w zależności od ich świadomości zrobiło świetną robotę. A dodatkowo Rachel McAdams dobrze wpasowała się w tę rolę i o ile mi wiadomo, to jej jedyny film akcji czy thriller w portfolio. Staroszkolna rozrywka z pomysłem zasługuje na ocenę 8,5/10.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
04-08-2024, 18:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2024, 18:47 przez Debryk.)