(11-08-2024, 06:56)Debryk napisał(a): The Wonder z roku 2022, w reżyserii Sebastiana Leilo
(polski tytuł to Osobliwość, dostępny na Netflix)
Panie Leilo, aleś mnie pan zaimponował! Myślałem, że czasy takich filmów przeminęły dawno temu, a tu facet wraz z Netflixem serwuje taki kawał zajebistego, soczystego kina!
Końcówka XIX wieku. W Irlandii rozchodzą się wieści, że zdarzył się cud: jedenastoletnia dziewczynka nie je od swoich urodzin, ponad cztery miesiące i mówi, że Bóg jej zsyła mannę z nieba. Do zbadania sprawy powołana jest lokalna komisja, ale żeby obiektywnie podejść do tematu, ściągają z Londynu pielęgniarkę - w tej roli Florence Pugh - oraz siostrę zakonną, które mają robić czuwanie przez czternaście dni i ocenić sytuację. Podczas czuwania wychodzą na jaw pewne sekrety, gdyż rodzina dziewczyny to ultra-katole, przy tym są dość... to trzeba zobaczyć.
Już samo otwarcie filmu robi solidny mind-fuck: pierwsza minuta sprawiła, że mi oczki wyj3bało, a potem film, kreujący aż trzy opowieści w jednej, wpada w doskonały rytm. To rasowy slowburner z nielichą zagadką i z idealnym podejściem agonsty vs ultra-katole. Poza samą fabułą i narracją całość jest okraszona niesamowitą scenerią, oświetleniem, ambientową muzyką oraz rolą Florencji. Ach, jakieś to było piękne i mocne! Do tego rozwiązanie zagadki i cudu oraz dążenie do ujawnienia tego cudu to klasyczna brzytwa Ockhama, ale wykonane toż to jest zaiste wybornie.
Całość przywodzi mi europejską produkcję "Dziewczyna z Perłą", choć w warstwie muzycznej, gdzie dominowała partytura Desplata jest zupełnie inaczej, to dbałość o detale na planie i ogólnie styl prowadzenia kamery czy nawet narracji jest bardzo podobny, tylko tutaj jest zdecydowanie mroczniej w warstwie fabularnej, bo trzy historie, które są w tle wydarzeń głównych, mają moc sprawczą dla Cudu, więc całość jest kilka tonów cięższa niż "dziewczyna z..." Moja ocena to 9,5/10 i pełen zachwyt na jakością tego małego dzieła!
Nie mowie, ze film zly, bo pewnie dobry, ale bawi mnie ta odwaga tworcow kinowych, ktorzy tak dzielnie pokazuje sie ultrateligijne szajby i wiadomo o jaka religie chodzi. Islam nie doruszenia, a religii rasy panow nawet nie mozna wspomniec. Chrzescijanie, a zwłaszcza Katole natomiast to chlopcy do bicia. Coz, tak jak bylo przewidziane :)
Prop, krec ten plebiscyt.
Norton, mylisz sie w sprawie Taksowkarza i bardzo sie mylisz w sprawie Lowcy :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
13-08-2024, 22:47