(03-09-2024, 23:15)Dr Strangelove napisał(a): Rzecz jasna dyskusja o tak specyficznej twórczości jak Skolimowskiego nie ma większego sensu, bo każdy pozostanie przy swoim, kto lubi ten będzie lubił a kto nie to nie
No nie, jednak idzie rozróżnić jego lepsze i gorsze filmy oraz chociażby zmiany w podejściu formalnym na przestrzeni lat. Dla mnie jego EO, choć wizualnie momentami też piękne, to jednak jest ostatecznie trochę pustą wydmuszką, właśnie niekonsekwentną, a przez to finalnie trochę o niczym, i w dodatku mocno lewoskrętną.
Cytat:Bunuel rzecz jasna nie pojawił się tu przypadkiem.
No jak dla mnie totalnie z dupy - kompletnie inna wrażliwość, forma ekspresji, do czego innego dąży.
Natomiast o ile jestem w stanie zgodzić się co do Bariery - może nie jako całości, ale tych właśnie scenek-epizodów - tak już Walkower (do spółki z Rysopisem, który jest kontynuacją) jest konsekwentny od początku do końca i jednak o czymś prawi. I już sama forma wizualna oraz opowiadanie obrazem zasługują tu na uznanie - a finał to już w ogóle cymes, zwłaszcza gdy się go zestawi ze współczesnymi blockbusterami, które za 200 baniek toną w gównie CGI, pierdyliardzie przepisów i armii kaskaderów. A jeśli dodamy do tego, iż jest to debiut zrobiony jeszcze przed 30., to nic nie poradzę na to, że ręce same składają mi się do oklasków.
Cytat:Tak jak pisałem ja bardzo lubię scenę w restauracji. Tylko tutaj dokładnie widać gdzie jest problem. Zaczyna się świetnie, rozmową z oberkelnerem, ale już za chwilę reżyser kompletnie nie wie co dalej z tym zrobić. Jakiś kelner sobie przykłada talerze do głowy i wygląda jak słoń (po co? na co? to jakaś metafora?), za chwilę Stanisław Tym zaczyna "wywiad" coś tam łazi, pierdoli, i za chwilę sprzątaczka zaczyna śpiewać do mikrofonu.
Myślę, że to można przypisać nie tylko Skolimowskiemu, ale całemu kinu polskiemu z tamtego okresu, bo praktycznie u każdego, z Wajdą włącznie, pojawiały się czasem podobne "scenki rodzajowe", czasem lepiej, a czasem gorzej osadzone w ogólnym krajobrazie filmu, oczywiście różnie też poprowadzone.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
04-09-2024, 15:12