Na pewno był poza konkursem. Niemniej i tak tegoroczna edycja całkowicie skompromitowała tę imprezę
Chciałbym poznać te legendarne przykłady cenzurowania filmów i sztuki przez pisowski reżim. Oczywiście znam sytuacje, jak ABW wpadało na gale w Gdyni i pałowali filmowców, ale czytając różne relacje mam wrażenie, że większość tych akcji mi umknęła. Jakieś mordy i egzekucja na pewno gdzieś są udokumentowane.
Pamiętam doskonale i mam go pod ręką nawet:
https://wyborcza.pl/magazyn/7,124059,30395672,a-co-jesli-dla-migrantow-to-lepiej-ze-straz-graniczna-przerzuca.html
"o dwóch latach pisania o migracji i kryzysie na granicy nie mam wątpliwości, że wytwarzamy fałszywą wiedzę"
(03-10-2024, 12:36)michax napisał(a): Rozumiem, że jakby wybory wygrało PiS, to tego filmu nie byłoby w tym roku na festiwalu, a jakby za kilka lat wybory wygrał Tusk, czy ogólnie koalicja obywatelska to wtedy by dali go ponownie, żeby nagrodzić? A najlepsze że nie dostał (oprócz jeszcze jednej nagrody) nic więcej.
Chciałbym poznać te legendarne przykłady cenzurowania filmów i sztuki przez pisowski reżim. Oczywiście znam sytuacje, jak ABW wpadało na gale w Gdyni i pałowali filmowców, ale czytając różne relacje mam wrażenie, że większość tych akcji mi umknęła. Jakieś mordy i egzekucja na pewno gdzieś są udokumentowane.
(03-10-2024, 12:36)michax napisał(a): I jeszcze jedno - po wyborach był artykuł w Wyborczej, dziennikarka przyznała że kłamała co do białoruskiej granicy, że żadnych grobów, zaginionych dzieci, nic, ale że władza się zmieniła to nic jej nie grozi i tekst zaczynał się od słów takich, dokładnie nie pamiętam, ale coś takiego, że film Holland był nakręcony tylko po to by odsunąć poprzednia wladzę, że w filmie są kłamstwa. Przeszedł ten tekst całkowicie niezauważony, tylko Jan Maria Rokita zwrócił na niego uwagę.
Pamiętam doskonale i mam go pod ręką nawet:
https://wyborcza.pl/magazyn/7,124059,30395672,a-co-jesli-dla-migrantow-to-lepiej-ze-straz-graniczna-przerzuca.html
"o dwóch latach pisania o migracji i kryzysie na granicy nie mam wątpliwości, że wytwarzamy fałszywą wiedzę"
.
03-10-2024, 13:23