(05-10-2024, 21:35)Debryk napisał(a): więc czekam na wasze recki "Października" :)K-19 w sumie był fatalnym okrętem sowieckiej marynarki wojennej, gdyż w pewnym okresie rozwoju, bezpieczeństwo dla sowietów nie było priorytetem, w odróżnieniu od Amerykanów. Dorzucił bym jeszcze Crimson Tide z 1995 z genialną rola Hackmana, który przygotowując się do roli, rozmawiał z emerytowanymi dowódcami atomowych okrętów podwodnych. Październik to mój ulubiony Jack Ryan i jeszcze świetny Fred Thompson.
Oglądałem makeing off tego filmu i muszę przyznać, że ilość dojebanych detali po prostu rozwala system. Ten film to jedna, wielka sztuczka i co więcej, całość spina się ze scenariuszem. Powinni go puszczać na szkole montażu, bo jest kurcze doskonały, powinni to puszczać w szkole oświetlenia, bo rozwala system i światło jest częścią narracji. Gdy go obejrzałem pierwszy raz w 1994 roku uwielbiałem, a jak odnalazłem making off tego filmu, gdy już co nieco wiedziałem o produkcji filmów, to mi serio szczena opadła ile tam jest sztuczek wizualnych i montażowych. Coś pięknego, nie do ogarnięcia w dzisiejszych czasach. Skala produkcji rozjebuje system na całej długości a McTiernan to jakiś geniusz, który ogarnął to wszystko w zaiste mistrzowski sposób. Co więcej, zrodził on kolejne filmy z zimnej wojny i wojny podwodnej, bo po sukcesie Października powstały K-19 w reżyserii Bigelow (niezła produkcja - choć z fauszem scenariuszowym a niby na faktach) i U-571. Ten drugi był już w okresie wojny, ale czerpał ze scenariusza Października. Kiedyś myślałem, że Październik to spoko film o okrętach podwodnych, za małotata, a teraz to film na poziomie arcydzieła, z doskonałą warstwą fabularną i niesamowitą realizacją w każdym aspekcie filmowym. No, i do tego aktorzy w ilości hurtowej na poziomie gwiazd, którzy wyrąbali swoje role do maksimum. Aj, brak mi słów, jak to dobry film, po prostu brak mi słów. To arcydzieło totalne!
Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan
09-10-2024, 10:27