Nie znam się, ale nawet jeśli gaże aktorów nie zawyżają budżetu to o ile do tego teasera nie wrzucili wszystkich najdroższych ujęć, to ma być ponoć "monumental". Jasne, że sporo można zaplanować tak, żeby było czuć pieniądz bez wydawania pieniądza, ale jednak widać jakieś plenery, dekoracje, na Wiki piszą, że kręcili na Węgrzech (to akurat pewnie obniżyło koszty same w sobie plus może jakieś ulgi podatkowe) i we Włoszech. Zdjęcia trwały 2 miesiące, czyli nie za długo, ale jednak logistyka to chyba jest zawsze spora część budżetu. Taśma sama w sobie jest przecież droższa niż cyfra, szczególnie to VistaVision, plus cały proces, dailies itd. Nawet jeśli będzie trochę CGI zamiast plenerów to to przecież też się samo nie robi. Nie jest przypadkiem tak, że pod cyfrę trzeba więcej doświetlać plan? Plus kostiumy, scenografia... No i nawet jeśli się uwinęli ze zdjęciami i dobrze to zaplanowali w preprodukcji to film trwa 3,5 godziny a nie wygląda na taki, w którym są 15-minutowe sceny dialogowe.
Może ktoś wydzieli temat? Mój post będzie wtedy chyba pierwszy, nie? To po południu dopiszę kilka zdań do tego teasera, wrzucę jakiś fotos czy coś.
A i widzę, że będzie pokaz na początku listopada na AFF we Wrocławiu. Liczę na Toruń po cichu, bo polska premiera pod koniec stycznia.
Cytat:Patrzę na jakąś pierwszą z brzegu listę i te wszystkie wymagające czasu i dłubania Vincenty i Chłopi kosztowały mniej więcej tyle. Ale już te o JP2 z Adamczykiem odpowiednio 35 i prawie 50 polskich baniek. Prawie 20 lat temu. Co tam było? Wynajęli cały Watykan na miesiąc?(22-10-2024, 20:21)zombie001 napisał(a): No tak patrząc na listę najdroższych produkcji polskich to całkiem sporo jest tam w zasięgu ~5-6 mln$.
Inna kwestia czy realnie czuć na ekranie ten "pieniądz" :D
Ja trochę za słaby jestem w polskim kinie, żeby to rozstrzygać.
(22-10-2024, 22:07)Mefisto napisał(a):Mamy to Panowie! Mamy to! Mefisto się jara. ;) Super.(22-10-2024, 18:14)PropJoe napisał(a): W dodatku nakręcili to na taśmie, kamerami VistaVision, czyli tak jak PTA robi nowy film.
OK, jaram się. Na bank to będzie CGI w jakimś stopniu, ale i tak to chyba najciekawiej zapowiadający się film obecnie.
Może ktoś wydzieli temat? Mój post będzie wtedy chyba pierwszy, nie? To po południu dopiszę kilka zdań do tego teasera, wrzucę jakiś fotos czy coś.
A i widzę, że będzie pokaz na początku listopada na AFF we Wrocławiu. Liczę na Toruń po cichu, bo polska premiera pod koniec stycznia.
23-10-2024, 10:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2024, 11:43 przez PropJoe.)