(24-10-2024, 15:36)Corn napisał(a):Cytat:zachowanie obcych kulturowo KoreańczykówNo właśnie filmy i seriale mam wrażenie często wykrzywiają te ich kulture bo jak się tym interesuje to im wiecej sie o nich dowiaduje tym bardziej mnie fascynuje jak bliźniaczo są podobni do nas historycznie i kulturowo. Ja się nawet śmieję, że to są Polacy w Azji i Polska, w której komunizm zatrzymałby się na Wiśle
Ja tak mam gdy oglądam ich superprodukcje historyczne, kostiumowe, wojenne, które ogląda się jak nasze klasyki takie jak Potop, Krzyżacy, dają mi ich filmy taką samą dawkę przygody i patriotyzmu. Mógłbym wymienić choćby Assassination, największy hit w Korei w 2015 roku, o ruchu oporu w okupowanej Korei przez Japonię w latach 30 XX wieku. Jest to udana mieszanka kina patriotycznego, ale niepozbawiona lekkości i humoru, troche w stylu Jak rozpętałem II wojnę światową, ale też ma coś z Johna Woo i Kill Billa. I też pamiętam ten film, bo były w końcówce dwie sceny, nawet nie skopiowane tylko dosłownie przeniesione z Popiołu i diamentu Wajdy np sekwencja z kieliszkami.
(24-10-2024, 19:16)Dr Strangelove napisał(a): The Pledge (2001) - reż. Sean Penn
Bardzo przyzwoity film. Znakomity Nicholson, bardzo dobra reszta obsady a sama historia chociaż prosta i dość banalna ma absolutnie zajebiste zakończenie. Bardzo świeże, oryginalne w tego typu historiach, takie trochę jakby ktoś chciał zakpić z widza i jego oczekiwań, ale mi bardzo pasuje.
Porządne 7/10 a nawet może 8/10.
Jeden z moich ulubionych filmów z Nicholsonem, w którym nie gra typowego Nicholsona, z genialnym zakończeniem, które dla mnie jest na poziomie finału Siedem. No i też dla mnie fana Millennium Chrisa Cartera (a dokładnie 1 i 2 serii) jest to dla mnie, jak i dla większości fanów MM, taka alternatywna wersja losów Franka Blacka, dziś byśmy powiedzieli że historia Blacka z innego multiwersum. Klimat jak z tego serialu (depresyjny, wątki religijne są bardzo istotne), główny bohater się nazywa Black, a w jednej z drugoplanowych ról występuje dziewczynka Brittany Tiplady, która w MM grała córkę Franka Blacka. Pewnie więcej było wspólnych elementów między Pledge i Millennium, ale dawno film widziałem, więc nie pamiętam. Dawno, dawno temu była polska strona o MM, na której była analiza/porównanie jak wiele film i serial mają ze sobą wspólnego. Mogłem ten tekst sobie zapisać bo strona dawno zdechła.
26-10-2024, 00:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2024, 00:23 przez michax.)