(03-12-2024, 15:28)Bucho napisał(a): Co mnie w tym roku czeka jezeli chodzi o filmy?! Przed swietami biblijno-historyczne klasyki,Ja z kolei w tym roku zaplanowałem też jednego historycznego klasyka i adekwatnie dziejącego się podczas Bożego Narodzenia (są nawet zapakowane prezenty i choinka z bombkami) i w Barbórkę poszedł:
Lew w zimie (1968) - największa nieścisłość historyczna w tym filmie? Ano ówczesna rodzina królewska mówiąca perfekt po angielsku ;). Jakby wszedł w niezmienionej formie połowa internetu i tego tu forum forum narzekałaby, że ubrania są bez kolorów, bo król i jego rodzinka nosi w mdłych, brązowo-zielonych i skromnych ciuchach. A PETA za znęcanie nad zwierzami, bo jeden z psów ciągnie kurę za kuper.
Jak dla mnie to idealny film na rodzinny seans w Wigilię - pełen pokrętnych intryg krewnych, którzy razem wypadają dobrze tylko na obrazie. Nie ma co zazdrościć Henrykowi II sytuacji, gdyż podczas świąt odkrywa że żaden z synów mu się nie udał. Jeden wygląda jak z Monty Pythona i Świętego Graala i mendzi o królestwo, choć z niego żaden król. Drugi ma w dupie czy będzie królem czy nie. A trzeci to jest śliską żmiją specjalizującą w wbijania noża w plecy (i paradoksalnie jest najlepszym kandydatem na monarchę). A wy plebs uważacie, że wy mieliście fatalne święta :). Z kolei małżonkowie nawet nie ukrywają, że się nie znoszą i sobie docinają jak typowe stare małżeństwo. I niby się nie lubią, a jednocześnie nie mogą bez siebie żyć.
Film stoi kreacjami aktorskimi. Najlepsza jest Katharine Hepburn jako Eleonora Akwitańska, która w tej samej scenie jest godną współczucia zagubioną kobietą i wyrachowaną dążącą po trupach do celu królową śniegu. Też dobry był Timothy Dalton jako Filip II - raczej delikatny młodzian, ale potrafiący w odpowiednim momencie wbić szpilę i z satysfakcją przyjąć rolę chłodnego obserwatora; zważywszy, że był to jego debiut. Antek Hopkins jaki młody.
Z realizacji to najbardziej mi się podobała muzyka, zwłaszcza jak wchodzą na początku te łacińskie chorały - Oscar zasłużony.
Norton miał rację, że to ten film powinien otrzymać Rycerzyka w najważniejszej kategorii.
9/10
04-12-2024, 23:45