(30-12-2024, 07:17)Debryk napisał(a): No Hard Feelings / Bez urazy w reżyserii Gene Stupnitsky'ego, z roku 2023
Bogata rodzinka szuka dla swojego 19-letniego syna babki, która wprowadzi go w "meandry" życia i ośmieli przed wyjazdem do koledżu. W roli wyzwalającej babki Jen Lawrence.
Jak Wam nazwisko nic nie mówi, to nic dziwnego, bo koleś zrobił wcześniej nic. Nie, żeby materiał był na jakąś przełomową komedię, ale no tutaj i tak poległ. Choć, nie na starcie: początek tej komedii jest dość niedorzeczny ale do przełknięcia, bo w stylu absurdów lat 80, a potem zaczyna się akcja właściwa i do "randki" jest świetny humor, dobre tempo, a potem to wszystko siada i jest cringowo, a w większości przypadków banalnie i nieśmieszne. Jen raczej kończy już karierę, więc trafiła do B klasowego filmu dla nastolatków.
Trochę mieszane 5/10 - start w pytę, boki zrywałem, a potem nonejmowy reżyser nie miał już koncepcji na ukazanie wariactw Jen.
Dla mnie to była jedna z fajniejszych komedii 2023 rok. Film będący połączeniem niegrzecznych komedii, które były najpopularniejsze w latach 80, 90 i na początku dwutysięcznych, takich jak np. Sposób na blondynkę braci Farrellych, i obyczajówki o bohaterach z problemami. A nawet bym powiedział, że bardziej jest to obyczajówka niż komedia, w której dowiadujemy się więcej o bohaterach. Pomysł na fabułę jak na dzisiejsze czasy dość kontrowersyjny, bo rodzice proponują prace kobiecie około 30-i, żeby umawiała się z ich nieśmiałym synem (a nawet sugerują, że może się z nim przespać), a chłopak ma 19 lat.
Pomysł jak pomysł, ale ja kupiłem historię dzięki fajnej chemii między Jennifer Lawrence i Andrew Feldmanem, którzy świetnie się uzupełniają. No i jest w tym filmie jedna z najlepszych scen z full nudity, jaką widziałem, która wydaje się początkowo zupełnie niepotrzebna, ale zakończenie tej sceny było kozackie. Uważam, że Jennifer Lawrence popełniła błąd lata temu. Mam na myśli to, że za mało razy występowała w takich produkcjach, w których mogłaby się powygłupiać, a za dużo grała w poważnych filmach, w ciężkie dramaty (czego potwierdzeniem jest to że w 2023 roku, oprócz tej komedii, zagrała też w dramacie dostępnym na Apple Causeway, też dobra rola), bo widać jaką dużą frajdę sprawia jej szarżowanie na całego. Kobieta idealnie odnalazła by się niegrzecznych komediach, w filmach braci Farrellych, takich jak wymieniona wcześniej Sposób na blondynkę albo Głupi i głupszy.
Film pod płaszczykiem niegrzecznej komedii skrywa historię o dwójce skrzywdzonych ludzi. Film pokazuje że ładna laska nie musi być tak jednowymiarowa jak początkowo się wydaje, że ma kilka warstw i uczucia, to samo chłopak z którym się umawia na życzenie rodziców, o czym on oczywiście nie wie. Dobra rozrywka dla wszystkich. Najlepsza scena w filmie to nie jest wcale żaden żart, nawet ten genialny z full nudity, tylko scena grania na fortepianie w restauracji. Ocena: 7/10.
(30-12-2024, 22:54)simek napisał(a): Emilia Perez
Myślałem, że jestem cwaniak, bo wybrałem się na przedpremierę i zobaczę jako jeden z pierwszych, a tutaj widzę, że podobno już hula w sklepiku i to od ładny paru tygodni :/
Ja co kilka dni zaznaczam sobie na Netflixie pozycje do obejrzenia, które mają się pojawić za tydzień lub 2 tygodnie, za miesiąc, i właśnie mi przypomniałeś że kiedyś zaznaczyłem Emilię Perez a filmu nie ma w Polsce. Zresztą to nie jedyny film, który miał się pojawić na polskim Netflixie, zaznaczyłem sobie w zapowiedziach, a ostatecznie filmu nie ma. Inną taką produkcją jest thriller "Don't Move" z Kelsey Asbille (znana z Yellowstone) i Finem Wittrockiem, który miał na N pojawić się jakoś w okolicach Halloween i do tej pory go nie ma (jest też słynne RRR, które da się obejrzeć tylko wtedy gdy przełączy się na angielską wersję streamingu), choć jest dostępny w sklepiku z napisami pl/lektorem. Choć akurat to nie jest taka produkcja Netflixa (albo kupiona przez nich) jak Emilia Perez czy Hit Man Linklatera, czy Randka w ciemno Anny Kendrick, które trafiły do polskich kin i dlatego na naszym N ich nie ma.
02-01-2025, 01:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2025, 01:25 przez michax.)