(17-01-2025, 11:36)PropJoe napisał(a):Niee, chodzi o coś innego: Janusz ich tam jebie po polsku, bo jako stare pokolenie widzi kręcących się przy kamienicach żydów, to od razu myśli, że będą problemy i lepiej ich przepędzić jak najszybciej, a wychodzi synek, czyli nowe pokolenie, który nie dość, że zna angielski, to jeszcze umie w dyplomację, bo jest wobec Amerykanów o wiele milszy, nie tłumaczy słów ojca dokładnie, tylko wygładza przekaz i próbuje dodawać od siebie coś, co załagodzi konflikt i że to niby taka subtelna metafora stosunków Polsko-Żydowskich, że owszem, kiedyś była wrogość i brak zaufania, ale kolejne pokolenie jest nastawione lepiej, Polska jest już częścią Zachodu i potrafimy się dogadać.(17-01-2025, 10:40)simek napisał(a): Posłuchaj sobie tego odcinka i zwróć uwagę na przykład na interpretację sceny ze starym Polakiem i jego synem - jest to dobrze przemyślane i pokazane i bynajmniej nie jest tak jak ty piszesz, że to po prostu cebulacka scena z typowym Januszem.Ale co? Chodzi o to, że w tej scenie Eisenberg pokazuje, że oni oczekiwali wielkich emocji w kulminacyjnym punkcie filmu/wycieczki a rzeczywistość jest banalna i czym więcej oczekujesz wzruszeń, tym więcej dostajesz niedokończonego styropianiu na domu Janusza, który każe ci zabrać te kamienie, żeby się sąsiadka nie wywaliła?
Sam oceń czy to nadinterpretacja, ale dla mnie coś w tym może być :P
Cytat:Nie śmieszył cię ogólnie ten cały zestaw postaci i ta wycieczka?Śmieszył, bo to na pierwszym miejscu jest komedia :) Przecież ten przechrzczony murzyn z założenia jest absurdalną postacią przy której przedstawieniu można parsknąć śmiechem, chociaż potem w filmie jest normalny i nie ma żadnego pajacowania.
Cytat:Ale posłucham też Oleszczyka chętnie. Też dlatego, że widzę przecież zachwyty ze wszystkich stron i jestem zaskoczony, że moja ocena tak rozjeżdża się... pal licho, że z ocenami krytyków, ale że z Twoją?! :PNie wiem czy się tak bardzo rozjeżdża, przecież ja jestem daleki od zachwytów i nawet jeśli miejscami mi się podobało, to tylko trochę :P
17-01-2025, 12:34