Cytat:Zacząłem oglądać serial „Cross” na Prime. Nie wiem, jak to wyglądało w książkach, bo oparty jest na powieściach Jamesa Pattersona, ale tutaj jest cały zestaw. Większość postaci to czarni z głównym bohaterem Alexem Crossem na czele. Biali to główny złol, szefowa policji, bogole. Klimat wokół to BLM, czołowy czarny aktywista to gej, a Cross ma doktorat z psychologii i nie pozwala się śmiać z globalnego ocieplenia.
Dobrnąłem do końca i jedna z ostatnich scen jest wspaniała. Oto Cross w trakcie serialu w afekcie pobił jakiegoś przypadkowego murzyna. No i dziennikarze robią na koniec spotkanie: Cross i pobity.
Cross niczym pleban przybyły z nieba delikatnym głosem i ze zmarszczonymi brwiami kaja się i tłumaczy. Bardzo źle zrobił.
Pobity roni łzy. Mówi: „Myślisz, że nie wiem, co się stanie, gdy nagle pojawia się gliniarz? Nie musisz być notowany. Wystarczy kolor skóry. Naszej skóry!”.
Cross w tym czasie patrzy bardzo głęboko, jakby przenikał wszechświat i znał odpowiedzi na wszystkie pytania.
Pobity kontynuuje: „Już zapomniałeś jak wyglądasz?”.
Cross: „Nie”. Bardzo dosadnie kręci głową.
Pobity: „Więc nie zachowuj się inaczej”.
Cross, bardzo cicho, powoli, ale mocno: „Masz całkowitą rację. Bardzo mi przykro”.
Cisza.
Pobity: „Chcę, żeby gliniarze żyli według tych zasad, co reszta. Ale następym razem jak zobaczysz, że ucieka jeden z nas, mam nadzieję, że postąpisz inaczej”.
Cross: „Tak będzie. Obiecuję”.
Refleksyjna muzyka. Podają sobie dłonie.
https://www.facebook.com/referat.analiz/posts/pfbid0TEUFFty82giy5qumZRvEnS7V6BgSQ25Ka6aoD8czfJ1qGA2hGnmhzVoERJtjfUjal
W komciach nawet naszego Mentala polecajo ;)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
26-01-2025, 17:32