(14-02-2025, 09:04)simek napisał(a): Polecacie jakąś analizę całości, tekstową albo wideo? Ogólnie jest tego mnóstwo, a szukam czegoś naprawdę fajnego, najlepiej takiego, abym mógł stwierdzić przy wielu wątkach "aha! Kurde no rzeczywiście to miało sens!"
To najlepsza analiza całości, tylko że to jest analiza w której jest omówiony film i Return, bo nie da się omówić całości bez tych rzeczy, a jeśli nie najlepsza to najbardziej do mnie trafiająca (pewnie dlatego, że podobne wnioski w czasie seansu 3 serii miałem). A co dokładnie to nie powiem, bo oglądalem to po emisji powrotu serialu, więc już nie pamiętam dokładnie co zrozumiałem z 3 sezonu, jaka była dokładna moja wersja wyjaśnienia, a wiadomo, że każdy może mieć inną wersję o co w serialu chodziło, co sam Lynch o serialu i swoich filmach mówił.
A jeśli interesują Cię odpowiedzi na jakieś pytania (choć większość zagadek niezwiązanych z paranormalnymi wątkami miała wyjaśnienia w 2 serii) to polecam poszukać spoilerów z książek Frosta Sekrety Twin Peaks (to książka która wyszła przed powrotem serialu) i Final Dossier (ta książka wyszła po emisji ostatniego odcinka 3 serii i tak należy czytać). Mark Frost dał wyraźne sugestie albo odpowiedzi co się stało z poszczególnymi bohaterami, których olano w 3 serii. A nie będę najważniejszych faktów z książek Ci pisał teraz, bo nie pamiętam, ale jestem pewien, że ja albo inny forumowicze pisaliśmy za emisji o książkach Frosta w tym temacie, jakie najważniejsze informacje podano, więc masz temat do przeszukiwania cały. Choć możesz na spoilery się natknąć.
2 sezon zakończył się tak jak zakończył, bo tak naprawdę Frost nie miał zamiaru kończyć serialu, były plany na 3 serię i na filmy, ale film poniósł klapę finansową, Kyle MacLachlan. mimo przyjaźni z Lynchem miał dość łatki maskotki Lyncha (dlatego go tak malo jest w filmie), wrócił dopiero w powrocie serialu do współpracy z Davidem, bo chciał pójść inną filmową drogą, a Lyncha zabolało to jak film przyjęto że na lata zakończył przygodę z Twin Peaks. No i też bez Kyle'a trudno sobie wyobrazić było TP. No i wiadomo oglądalność poleciała na łeb na szyję, a szef stacji miał dość TP.
A po internecie krążą scenariusze odcinków tamtych, a przynajmniej pamiętam że jeszcze te kilka lat temu były streszczenia skryptów odcinków. Pewnie ja albo ktoś inny wrzuciliśmy je do tematu te parę lat temu co dokładnie miało sie dziać w tej alternatywnej wersji/odcinków , ale czy to byłoby coś lepszego niż wyszło po kilkudziesięciu latach to trudno powiedzieć.
A jeszcze jedno co do TP. Lynch i Frost mieli oko do płci pięknej, przecież w Twin Peaks to mieszkają same hot i ciacha, jakby sie ogladało miasteczko Playboy:D. A też Lynch chyba lubił oglądać filmy erotyczne, by ściągać najpiękniejsze laski do swoich produkcji. Choćby najładniejsza laska ze wszystkich w TP (choć są same piękności i wybór jest naprawdę trudny) to Sherylin Fenn, która w tamtym czasie była znana z erotyka Spotkanie dwóch księżyców, z rozbieranych sesji, scen. Sam Lynch ją nazywał 160 cm nieba.
Ale też w returnie są ładne dziewczyny, bo grala tam przecież pewna piosenkarka rolę agentki FBI, której urodą był zafascynowany, no i na drugim planie sporo kociaków występuje. Ale też w innych filmach Lyncha sporo piękności, które wyglądają jak z Playboya (w Zagubionej autostradzie to pamiętam że epizod miała znana gwiazda erotyków). Ciekawe jest to, że większość kobiet bardzo dobrze o Lynchu mówiła za życia ale też po śmierci, jak się z nim wspólpracowalo. Jedynie chyba jakieś problemy były z Lara Flynn Boyle, która za emisji oryginalnego TP była dziewczyną Kyle'a, ale była tak zazdrosna w 1 serii o sceny z MacLachlanem i Fenn, że nie dawała żyć na planie nikomu i dlatego ostatecznie ucięli wątek Audrey i Coopera, który szedł w romantyczną stronę, a w 2 serii dali mu dziewczynę, ale w sumie dobrze się stało, bo Annie - Copper to przeuroczy wątek.
16-02-2025, 03:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2025, 00:40 przez michax.)