"Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach
Coś jest nie tak z oczami tego kolesia.

Podczas wizyty niedzielnej u mamy włączyłem sobie Disney+ i tam mocno reklamowany serial Paradise, utrzymany w tonacji jakiejś wielkiej, misternej tajemnicy. Obejrzeliśmy trzy odcinki, zaczęliśmy oglądać czwarty i .... na tym koniec. Miałem wyjątkowo dobry nastrój i nie zważałem na wszechobecny woke (protagonista to oczywiście dobry murzyn, silne role kobiece, prezydent jest rasistą bo przyjmuje, że jak czarny jest czarny, to musi być dobry w kosza, źli do szpiku kości biali, hetereseksualni itd.) ale to co odrzuca od tego serialu, to:
- miałki, płaski scenariusz, świat przedstawiony nieciekawy, dobrzy aktorzy (nawet mudżin) robią, co mogą, ale nie są w stanie przykryć mielizn dialogowych i fabularnych,
- jest przeraźliwie nudno, nic się nie dzieje, mudżin ciągle chodzi z zatwardzeniem, biali są smutni i celowo antypatyczni, wszyscy patrzą na siebie przeciągle, ale w sumie nie wiadomo dlaczego, postaci snują się tam i siam, prowadzone są jakieś dialogi, które w ogóle widza nie interesują, intryga nie wiadomo na czym polega, bo sceny poszatkowane są retrospekcjami, wszystko jest jakieś takie umowne, jak sztafaż prawdziwego serialu, 
- tytułowy raj to oczywiście jakieś postapo w stylu Truman show ale na jakiej zasadzie to jest w stanie działać, to nie wiadomo, umowność widzowi powinna wystarczyć.
Biorąc pod uwagę, jak wielką wagę przykłada się tutaj do rzeczy banalnych, to domniemuję, że wielka tajemnica "kto zabił" zostanie wyjaśniona jakoś banalnie typu "źle na mnie spojrzał 5 lat temu, kiedy mijał mnie w biurze w drodze do kibla". Mało mnie to interesuje, szkoda czasu na tego szrota. 

Jedynym plusem wizualnym jest aktorka grająca ochroniarza (ochroniarkę?) Jane, szkoda że pojawia się zaledwie na kilka scen. 

2/10

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - first-pepe - 23-02-2025, 22:48
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 01-05-2021, 01:53
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 02-05-2021, 01:59
RE: Line of Duty (2012-) - PropJoe - 02-05-2021, 11:44
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 03-05-2021, 03:11
RE: Line of Duty (2012-) - PropJoe - 04-05-2021, 10:35