Przesmyk - polski serial szpiegowski rozgrywający się kilka miesięcy przed kryzysem na granicy białoruskiej. Historia z pozoru jest prosta: pracująca w wywiadzie Ewa wycofuje się z zawodu po jednej z akcji w Kaliningradzie. Kiedy jej były partner zostaje jednak zdemaskowany przez Rosjan i znika bez śladu, wraca do zawodu i zostaje wysłana na misję do Mińska, aby - pod przykrywką pracy w ambasadzie - znaleźć i odbić polskiego szpiega. W tle z kolei pojawiają się tarcia między polską opozycją na Białorusi i lokalnymi władzami, oraz na granicy przy przesmyku suwalskim, gdzie może dojść do wojny.
Serial reżyseruje Jan P. Matuszyński, mający na koncie Króla, Watahę czy Ostatnią Rodzinę. I ten jego charakterystyczny, czasami snujący się styl narracji całkiem dobrze pasuje do realiów i samej fabuły, w której jest - obok dobrych momentów - trochę bzdur, odzierających ten postsowiecki klimat z realizmu. Sam początek i wprowadzenie bohaterki jest delikatnie pisząc nienajlepsze (a jej bratanek i wątek z aktywistami jest po prostu wkurwiający), ale od połowy 2 odcinka poziom na szczęście idzie w górę, z kilkoma wyjątkami.
Pierwszy sezon już zakończony, 6 odcinków do obejrzenia. Myślę że warto zerknąć, bo konkluzja płynąca z finału jest trochę smutna i dość mocna jak na czasy, w których żyjemy:
6/10
Serial reżyseruje Jan P. Matuszyński, mający na koncie Króla, Watahę czy Ostatnią Rodzinę. I ten jego charakterystyczny, czasami snujący się styl narracji całkiem dobrze pasuje do realiów i samej fabuły, w której jest - obok dobrych momentów - trochę bzdur, odzierających ten postsowiecki klimat z realizmu. Sam początek i wprowadzenie bohaterki jest delikatnie pisząc nienajlepsze (a jej bratanek i wątek z aktywistami jest po prostu wkurwiający), ale od połowy 2 odcinka poziom na szczęście idzie w górę, z kilkoma wyjątkami.
Pierwszy sezon już zakończony, 6 odcinków do obejrzenia. Myślę że warto zerknąć, bo konkluzja płynąca z finału jest trochę smutna i dość mocna jak na czasy, w których żyjemy:
6/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
10-03-2025, 09:54
Spoiler