To na tej samej zasadzie z dupy są argumenty al_jarida:
I to, że film, który stylizowany jest na Frankensteiny Whale'a oglądałem właśnie po nich sprawiał, że drażniło mnie to momentami. Nie wiem jak to opisać, może jakbym oglądał podróbkę, nie oryginał. Jest jednak różnica jak robisz film o potworach w latach 30 a potem odtwarzasz ten sam klimat w latach 70. I pewnie, jest to przypierd@lajka z mojej strony, ale nie jest to jakiś główny argument i nie windował oceny (której nawet nie pamiętam w tym przypadku xD) mocno w dół. Po prostu Brooks zrobił kopiuj-wklej z Universala w celu zrobienia komedii, która mnie nie śmieszy. Czyli takie hooy wie po co.
No ale co ja tam wiem, lepiej obejrzę jeszcze raz Draculę z Nielsenem :P
I losowy fakt jeszcze dodam: wspomniana przez ciebie Gozdyra też jest z 1972. No przynajmniej to załapałem xD
al_jarid napisał(a):jego filmy są sympatyczne, ale są lepsze w odtwarzaniu określonych cech filmów, które parodiują, niż w tym, żeby to rzeczywiście było zabawneNapisałem podobnie, że Brooks mocno czerpie z cech tych filmów, ale efekt końcowy jakoś mnie nie bawi, a w przypadku komedii/parodii jest to kluczowe. Młody Frankenstein mało śmieszy i żadna opinia tego nie zmieni. Nie zacznę się nagle śmiać bo to rzecz mocno subiektywna.
I to, że film, który stylizowany jest na Frankensteiny Whale'a oglądałem właśnie po nich sprawiał, że drażniło mnie to momentami. Nie wiem jak to opisać, może jakbym oglądał podróbkę, nie oryginał. Jest jednak różnica jak robisz film o potworach w latach 30 a potem odtwarzasz ten sam klimat w latach 70. I pewnie, jest to przypierd@lajka z mojej strony, ale nie jest to jakiś główny argument i nie windował oceny (której nawet nie pamiętam w tym przypadku xD) mocno w dół. Po prostu Brooks zrobił kopiuj-wklej z Universala w celu zrobienia komedii, która mnie nie śmieszy. Czyli takie hooy wie po co.
No ale co ja tam wiem, lepiej obejrzę jeszcze raz Draculę z Nielsenem :P
I losowy fakt jeszcze dodam: wspomniana przez ciebie Gozdyra też jest z 1972. No przynajmniej to załapałem xD
17-04-2025, 15:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2025, 16:23 przez samuuel.)