(29-09-2025, 21:07)Norton napisał(a): Co tam macie w planach na horrorowy październik? Porównajmy notatki:Empty Man bardzo mi się podobał jako supernatural neo-noir i mocno przesiąknięte Lovecraftem dzieło, i może wielu czepiało się tego filmu, ale mam słabość do takich rzeczy i dla mnie to pure fun.
- A Dark Song
- Lake Mungo
- Creep 2
- Kipsamata
- Tumbbad
- It 2
- Weapons
- Late Night With The Devil
- You Won't Be Alone
- The Empty Man
- The Lodge
- Coś od duetu Benson/Moorhead
Z pewnością nie znajdę czasu na obejrzenie wszystkich, więc w razie czego przestrzegajcie i polecajcie (również tytuły spoza listy). Coraz mniej interesujących, nieobejrzanych horrorów (większość powyższych wybrana z braku laku), a nie będę przecież co chwila oglądał staroci w stylu Häxan czy Körkarlen (choć niezgorsze to ciekawostki).
Zawsze można też odhaczyć coś mniej znanego od Vincenta Price'a, Borisa Karloffa czy Christophera Lee. Od tego ostatniego lubię bardzo The Curse of the Crimson Altar oparte na Koszmarze w Domu Wiedźmy Lovecrafta. W obsadzie jest też Karloff i Michael Gough no i gdzieniegdzie pojawia się Barbara Steel, więc zbieranina niesamowita.
Aa, i przerabiając filmografię Carpentera natknąłem się na Cigarette Burns - godzinny film z antologii Masters of Horror. Tak jak we W paszczy Szaleństwa była książka, od której ludzie dostawali świra to tu jest taśma z niemym filmem tak chorym, że ludzie... No nie zdradzam więcej, to jest godzinny odcinek TV, ale warto go nadrobić.
Moja lista jakoś tak będzie wyglądać:
Comedy of Terrors
Witchfinder General Director's Cut
City of the Dead
Abominable Dr Phibes
Blood Theatr
The Phantom Carrier
The Mummy z Lee
+
Ogólnie jakieś Langi, Hammery i wybrane potwory Universala oraz kolejne wynalezione horror neo-noiry wlecą
Do tego jak mi się uda to będę do każdego filmu dokładał sobie odcinek X-Files albo The Twilight Zone.
I pewnie znając życie to tych filmów uda mi się z 5 obejrzeć na miesiac, ale mocniej to się rozkręcę w listopadzie ;)
29-09-2025, 23:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2025, 23:02 przez samuuel.)