The Ninth Gate (1999) Dziewiąte Wrota
Wiele razy widziałem fragmenty tego filmu na TV ale nigdy nie chciało mi się obejrzeć całego, zalatywało mi jakąś taką tandetą. Ale w końcu postanowiłem to skończyć. I przeczucie miałem dobre. Ten film jest jak wyrwany z jakichś lat 60 w swojej niedorzeczności (którą ktoś może nazwie umownością). Tu będą SPOILERY więc...
Zacznijmy od tego jak niedorzecznie zachowuje się sama postać Deppa*, rzekomego profesjonalisty.
No masz, kurva, książkę wartą milion więc wozisz ją ze sobą wszędzie, zawiniętą w szmatę, wrzuconą do szmatławej torby. Przeglądasz ją łapskami, przy każdej okazji, palisz nad nią fajki a nawet pijesz wino. Jeszcze brakowało, żeby żarł coś tłustego.
-----------------------------
* choć nie on jedyny bo jeszcze są "cyfrowi bliźniacy"**, gdzie jeden wprost ZAKIEPOWAŁ książkę (choć tylko okładkę).
** często trafiałem na ten fragment z nimi w TV i ZAWSZE wydawały mi się te ujęcia jakieś sztuczne. No i wreszcie potwierdziło się.
--------------------------------
Inna sprawa, że typ, w ogóle, zachowuje się jakby miał wyjebane na wszystko. Zabili kogoś? A chuj tam. Zabili kogoś znowu? "No to spierdolę na widoku świadków. W końcu nikt nie będzie mnie ścigał."
Postać przymulonej Seigner (czy jak to się tam pisze) też całkowicie NIEDORZECZNA i wstawiona jakby z innej bajki. Albo inaczej, sama postać byłaby spoko, gdyby ujawnili jej tożsamość NA SAMYM KOŃCU filmu. Po chuj było robić to wcześniej i to w tak TANDETNY sposób?
Ogólnie przeciętniak nietrzymający żadnego napięcia (o co aż się prosiło). W rękach bardzo dobrego reżysera (SIC!) wyszłoby na pewno lepiej.
5/10
EDYTA... o kurva, ja jednak widziałem ten film. 11 lat temu. I wtedy wystawiłem mu taką właśnie ocenę.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
29-11-2025, 14:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2025, 14:52 przez shamar.)