High Spirits (1988)
Reż: N. Jordan
Obsada:
Peter O'Toole, Steve Guttenberg, Daryl Hannah, Beverly D'Angelo, Liam Neeson
Wczoraj przypadkowo odkrylem istnienie tego filmu.
I mnie to smuci, i raduje, jednoczesnie. Bo dlaczego film z taką obsadą jest zapomniany? A z drugiej: fajnie przypadkiem znalezc cos takiego. Odpowiadam na 1 pytanie: pewnie dlatego, że byl wpadką. 8,5 miliona zarobku na 15 budzetu.
Jakis bogacz zamierza przejąć stary irlandzki zamek. Wlasciciel, zeby odrobic dlugi postanawia szerzyc propagande o nawiedzeniu i straszyc zaproszonych gosci sztuczkami. Ale okazuje sie, ze tam naprawde straszy ;)
To komedia paranormalna w stylu "Przerażaczy", "Ghostbusters" czy "Haunted House". Tyle, że slabsza. Taki sympatyczny typowy 80's filmik "do kotleta" w niedziele. Fajnie zobaczyc kilka znanych twarzy razem i niezlych efektow wizualnych (jak na 80s).
Niby sredniaczek ale znam kilka filmow z tamtego okresu, ktore byly gorsze a są dzis "slawne".
6/10
A teraz nurtujące mnie dylematy.
1. Dlaczego niektore filmy są zapomniane? Nawet jesli nie są klocami. Przydalaby sie jakas strona z taką listą. Bo jak pisalem: wkurza mnie, ze przypadkowon trafiam na taki film o ktorym slysze 1 raz. a nie jest to jakas klasa D prosto na VHS.
2. Ciekawa jest tez kwestia aktorów, ktorzy wypadli z 1 czy nawet 2 ligii i teraz, jesli jeszcze grają to w okręgowce. Tu piję Guttenberga, ktory mial na koncie kilka znanych pozycji i PYK. Byl znikl.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
19-12-2025, 22:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2025, 22:44 przez shamar.)