(22-02-2026, 08:31)Rozgdz napisał(a): Jade (1995) reż William Fredkin
Eeech.. słabo pamiętałem ten film gdzieś z młodszych lat, że to coś w rodzaju "Nagiego Instynktu".. uch. Od razu - ten film z całą pewnością nie jest wersją oryginalną (bo to widać), udało mi się znaleźć że istnieje wersja reżyserska (ale nie wydana na nośnikach) dłuższa o 12 minut i z innym zakończeniem. Jeśli ktoś ją widział niech rzuci kilka słów.
Pierwsza mniej więcej godzina toczy się niespiesznie, ma bardzo fajny tajemniczy i zmysłowy klimat. Potem jest świetna scena pościgu mocno pachnąca "Bullitem". A potem.. wszystko się wali na pysk. JEBUT !!! Ile tu rzeczy się ze sobą nie zgadza to aż szkoda pisać. Wygląda to jakby ktoś wyciął ileś materiału, może dokręcił i dokleił coś na szybko, może pozmieniał kolejność scen.
Daleko nie szukając - Fiorentino wyraźnie gra "dziwkę z duszą" a nie zimną i wyrachowaną femme fatale którą wydaje się na początku. Dość szybko widzimy jej różne reakcje w różnych sytuacjach.. A to jest dobra aktorka i widać co ona gra. Tylko to się nijak w filmie nie spina. Kompletnie nie można zrozumieć o co jej w tych emocjach chodzi.
Ma np sceny seksu z mężem (Palminteri). I choć na pozór wydają się normalnym małżeństwem to mąż wydaje się dla niej wręcz aseksualny. Więc.. czemu np za niego wyszła skoro był ten główny bohater grany przez Caruso z którym dość wyraźnie nie ma takich problemów? Dla pieniędzy? I czemu w takim wypadku cały czas trzyma Caruso na dystans?
Nie to że dostajemy jakieś słabe wyjaśnienia. To bym kupił - ot, słabe scenopisarstwo. Nie dostajemy w ogóle żadnych.
Bym powiedział ze film do sceny pościgu włącznie to jakieś 8/10, może więcej. Potem to jakieś 1/10.
Całościowo ode mnie niech będzie 5/10
Jezeli mowa o ero-thrillerach, a zwlaszcza z Linda Fiorentino to mocno polecam The Last Seduction. I jak skonczysz to od razu nadrabiaj filmografie Johna Dahla, zwlaszcza Red Rock West i Kill Me Again.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
22-02-2026, 22:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2026, 22:42 przez Bucho.)