(02-03-2026, 14:04)Corn napisał(a):Cytat:Ok, są trzy takie produkcje które można podciągnąć pod serial z gwiazdą filmową. Wpisałem najpopularniejsze seriale z lat 90 (oczywiście mówię o USA) i takie produkcje uznałbym za hity z gwiazdami w rolach glównych - Strażnik Teksasu z Chuckiem Norrisem ( nie śledziłem jego kariery aż tak więc nie wiem czy to bardziej był schyłek kariery i dlatego poszedł w serial), Nash Bridges z Donem Johnsonem (choć dla mnie to wtedy bardziej był aktor znany głównie z MV, czyli z telewizji niż z kina gdzie czasami się pojawiał i fajne filmy, ale żadnego nie pamiętam i bardziej też jako piosenkarz). No i Spin City z Michaelem J Foxem, ale tak to raczej niespotykane by znane nazwiska pojawiały sie w telewizji w głownych rolach, a nie w epizodach w serialach w latach 90-ych:)Chyba największym telewizyjnym dziełem lat 90tych było Twin Peaks i tam faktycznie pojawiali się aktorzy kinowi, innych przypadków nie kojarzę.
Kyle MacLachlan był aktorem lynchowym i głównie z jego filmów był znany (ok my znamy Ukrytego, ale kto oprócz nas ten SF kojarzy?) co grał we wszystkim co David nakręcił od Diuny. Nie był gwiazdą filmową w końcówce lat 80-ych, na początku lat 90-ych. On był nazywany maskotką Lyncha i ta szufladka spowodowała, że ograniczono rolę agenta Coopera w FWMM do minimum, no i mimo przyjaźni z Davidem nie wystąpił do powrotu TP w niczym u tego artysty. Oczywiście na drugim planie były Joan Chen i Piper Laurie w ważnych rolach i to jedyne aktorki, które kojarzyłem wtedy z kina, jakie pojawiły się w TP, bo reszta to byli charakterystyczni aktorzy którzy grali wszędzie. A przepraszam jeszcze Sherylin Fenn kojarzyłem z erotyka Zalmana Kinga. Tylko nie wiem czy filmy Zalmana Kinga leciały w normalnych kinach.
No jeszcze był Billy Zane, ale to początki jego kariery, a nie wiem czy początki jego kariery to bardziej kino czy telewizja.
(02-03-2026, 14:10)Dr Strangelove napisał(a): Jeszcze "West Wing" z Sheenem można zaliczyć, chociaż to już sama końcówka lat 90-tych.
A rzeczywiście West Wing, którego niestety nie nadrobiłem. To chyba jedyny serial z lat 90-ych gdzie w roli głównej gra gwiazda filmowa oprócz produkcji z Michaelem J. Foxem, ale taka gwiazda, która nie ma najlepszych lat za sobą, ani taka co jest na początku swojej kariery i za kilka lat będzie gwiazdą. A był też Na wariackich papierach z Willisem,ale to serial z lat 80 i gdy tylko dostal kilka rol filmowych, w tym w Die Hard to pożegnał sie z telewizją (plus podobno duży konflikt z Cybil mial).
02-03-2026, 14:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2026, 14:56 przez michax.)