Pamiętajcie o grzechach Rowling i żeby bojkotować serial:
Blokowanie komentarzy to już klasyka klasyk, w ogóle każdy jej wpis powinien mieć zastrzeżenie, że kochani w komentarzach proszę tylko o tych, którzy się ze mną zgadzają, to nie jest przestrzeń na dyskusję i inne zdanie :p
Cytat:Jutro pojawi się zwiastun nowego serialu o "Harrym Potterze" i chciałabym wam powiedzieć od razu. Nie będę oglądać tego serialu, nie będę o nim pisać, nie będę się nim interesować, w ogóle, na Zwierzu będziemy sobie funkcjonować tak jakby nie istniał. Wynika to z faktu, że działania autorki serii absolutnie mi ją zepsuły (bardzo lubiłam książki) i nie sprawia mi ona dalszej przyjemności.Cytat z mojej ulubionej blogerki, ona jest tak skrajnie zideologizowana w swoich ocenach kultury, że jest to dla mnie aż fascynujące i przez to lubię ją czytać. Na Instagramie wyłapałem ostatnio od niej bana :(
Jednocześnie, wiem, że zyski z tego serialu będą z racji praw autorskich i zaangażowania producenckiego częściowo szły do osoby, która wspiera organizacje prześladującą jedną z najbardziej wrażliwych na prześladowanie mniejszości. Co dodatkowo przyczynia się do mojej decyzji. Nie mogę z jednej strony przyjaźnić się z osobami trans a z drugiej udawać, że JK Rowling nie dostaje kasy z Potterowych rzeczy. A skoro dostaje to są to dla mnie rzeczy w jakiś sposób "skażone".
Nie oceniam nikogo kto serial obejrzy, ale jest różnica między aktem oglądania a aktem promowania danej produkcji swoimi działaniami w social mediach. Nie mam też wątpliwości, że znajdziecie wiele innych źródeł tych informacji i przemyśleń i beze mnie sobie poradzicie. Jest wiele innych produkcji, które obejrzę z większą przyjemnością i bez tak głębokiego poczucia dyskomfortu.
NIe zostawiam miejsca na komentarze, bo też nie wdaje się w dyskusję. Taka jest od dłuższego czasu moja postawa.
Blokowanie komentarzy to już klasyka klasyk, w ogóle każdy jej wpis powinien mieć zastrzeżenie, że kochani w komentarzach proszę tylko o tych, którzy się ze mną zgadzają, to nie jest przestrzeń na dyskusję i inne zdanie :p
24-03-2026, 18:11