The Passion of the Christ (2004) & The Resurrection of the Christ (2027)
(01-05-2026, 19:37)Scheckley napisał(a): Hmm coś mi mówi, że te pralnia pieniędzy albo hajs od jakiegoś szejka chrześcijańskiego neofity (ze wskazaniem na te pierwsze). Czuję, żę to będzie gibsonowskie "Megalopolis".

Nie mowie, ze tu nie bedzie jakiegos prania pieniedzy, ale czy 120 amerykanskich baniek na sporej wielkosci film historyczny podlany rzekomo spora iloscia efektow specjalnych to dzisiaj jakas wielka gora pieniedzy?! Nie wydaje mi sie. Natomiast tak jak mowie, moze tu i bedzie jakies pranie szekli, bo Mel jest znany z wyciskania z budzetu kazdego centa, gdzie Pasja, Apocalypto i Hacksaw Ridge wygladaja jak zrobione za dwa, a nawet trzy razy wiecej. Takze, jezeli bedzie wizualna bieda za 120 milionow to Gibson stracil producencki pazur, albo napycha komus/sobie kieszenie poprzez "straty". Czas pokaze.

(02-05-2026, 20:27)Krismeister napisał(a): Jezu ale ten angielski będzie teraz sztucznie brzmiał, pierwszy ogromny minus.

zombie mnie uprzedzil.

Gdyby to bylo kontynuacja to rzeczywiscie moglby byc problem, ale to kompletnie osobna produkcja, choc w chrystusowej tematyce. I tu nawet ciezko zarzucic Melowi, ze idzie na latwizne, bo przeciez nie ma jakiegos przymusu w tej sprawie, zwlaszcza, ze Holly jezykiem angielskim stoi. Natomiast to, ze Melowi sie kiedys chcialo...no w sumie nie wiem czemu zrezygnowal z zabawy lingwistycznej, ale moze jest to motywowane fabularnie (rozne czasy i miejsca), moze nie chce mu sie w to bawic i komplikowac produkcji, nie wiem, ale Gladiator nie jest po lacinie to Pasja 2.0 nie musi byc po aramejsku.

Jeszcze jedna rzecz, pamietam, ze Mela krytykowano za uzywanie nie-angielszczyzny w filmach, jako cyniczna probe podrasowywania jakosci swoich filmow, bo przeciez to byly zle filmy, ktore Mel pudrowal na rozne sposoby, zeby wydawaly sie lepsze...ehh, krytyki jebane :)

(02-05-2026, 08:37)Jan_Władeczek napisał(a): Gibson zdradził Caviezela jak Judasz Jezusa. To będzie szambo.

Nie wiem jakie tam sa teraz stosunki miedzy Melem a Caviezelem. Z jednej strony szkoda, bo JC spokojnie moglby sie znow wcielic w postac Chrystusa, a z drugiej, skoro zmieniono calkowicie obsade (lata robia swoje) to troche dziwnym byloby zostawienie jednego aktora, jasne, absolutnie kluczowego, ale jezeli wiazalo sie to ze zmiana konceptu, jezykiem, kompletna wymiana obsady wlasnie to moze jednak warto zaufac instynktowi rezysera.

Moje stanowisko jest takie, czekam - nie czekam. Kocham Mela, wiadomo, ale nie chce sie na nic nastawiac, bo tematyka trudna i podejscie do niej sugeruje ryzyko artystycznego wyjebania na ryj, ktorego Melowi oczywiscie nie zycze. Natomiast jezeli to sie stanie to moze byc to pierdolniecie z hukiem, a jezeli sie uda to jest tu potencjal na cos absolutnie wielkiego. Mam nadzieje, ze to nie bedzie tylko taki tam slabiako-sredniak, ale po prostu WIZJA. Tylko znowu, Mel obecnie to nie Mel z roku 2006 i tak jak nie mam watpliwosci, ze Mel sprzed dwoch dekad bylby w stanie stworzyc (okolo) biblijne arcydzielo, tak obecnie, w dobie fatalnego Flight Risk...no nie wiem, nie wiem - niewierny (w Mela) Tomasz sie u mnie zalacza.

Tak czy siak, trzymam kciuki, niech to bedzie kawal kina, pod wzgledem fabularnym, narracyjnym, aktorskim i technicznym. Niech dowali do pieca tematyka, symbolika i przeslaniem, niech wkurwi lewakow, niech wkurwi Zydow, niech neoliberalni kanapowcy-intelektualisci znow dostaja pierdolca, bo faszysta Katol Mel cos nakrecil i trafil w jakis czuly punkt - tego nam wszystkim zycze :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: The Passion of the Christ (2004) & The Resurrection of the Christ (2027) - Bucho - 03-05-2026, 04:00