Jak mówię, oglądałem z perspektywy totalnego laika w temacie dlatego nawet nie będę z tobą polemizował i udawał jakiegoś eksperta jeśli o to chodzi. A z płyt najbardziej kojarzę właśnie "Thriller" i z tego co wiem, jest to najlepiej sprzedający się album w historii i choćby z tego powodu śmiało można go określić jako najbardziej znane i wpływowe wydawnictwo w jego karierze.
Dokładnie tak to wygląda ale według mnie wynika to bardziej z tego, jaką strukturę ma ten film i jak jest opowiedziany z narracyjnego punktu widzenia. Szkieletem całości jest bowiem cała ta skomplikowana relacja na linii ojciec - syn i wynikająca z niej trauma, z którą filmowy Michael musi na przestrzeni lat sobie radzić, co ma swoje rozwiązanie i ujście w finale obrazka, który ma miejsce właśnie podczas tego ostatniego koncertu z cyklu Victory Tour. Trzeba brać pod uwagę, że taki film biograficzny musi mieć jakąś przejrzystą strukturę i pewne fakty zakłamywać czy przekręcać choćby dlatego, żeby właśnie totalny laik mojego pokroju mógł do niego zasiąść i obejrzeć z jakimś tam zainteresowaniem. Od prawdy historycznej są raczej różne fachowe książki i filmy dokumentalne :)
OGPUEE napisał(a):I czytałem, że filmowy Michael to tchórzliwa pipka truchlejąca przez ojcem, gdy w rzeczywistości on jedyny z rodzeństwa był w stanie pyskować i oddawać mu razy.
Dokładnie tak to wygląda ale według mnie wynika to bardziej z tego, jaką strukturę ma ten film i jak jest opowiedziany z narracyjnego punktu widzenia. Szkieletem całości jest bowiem cała ta skomplikowana relacja na linii ojciec - syn i wynikająca z niej trauma, z którą filmowy Michael musi na przestrzeni lat sobie radzić, co ma swoje rozwiązanie i ujście w finale obrazka, który ma miejsce właśnie podczas tego ostatniego koncertu z cyklu Victory Tour. Trzeba brać pod uwagę, że taki film biograficzny musi mieć jakąś przejrzystą strukturę i pewne fakty zakłamywać czy przekręcać choćby dlatego, żeby właśnie totalny laik mojego pokroju mógł do niego zasiąść i obejrzeć z jakimś tam zainteresowaniem. Od prawdy historycznej są raczej różne fachowe książki i filmy dokumentalne :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
10-06-2026, 22:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2026, 23:25 przez slepy51.)