Generalnie cały temat leci spojlerami, więc ostrzegam. ;)
Ale nie popadajmy w przesadyzm. Nie chce mi się rozpisywać, więc rzucę jedną z 'zasad':
...
Gdzie jest do wacka temat o 12 grzechach współczesnego kina? Damn!
Wolę obejrzeć 'klasycznie' skonstruowaną intrygę, do bólu powtarzalną, rzemieślniczą robotę niż film, który zaskakuje z dupy. Absolutnie nie wpasowane w ramy dramatyczne pseudo - szokujące zakończenie jest dla mnie niczym króliczy bobek znaleziony w szkolnej kanapce. You've got an idea.
Inna sprawa że prawdziwie 'majndfakowa' konstrukcja fabularna to zajęcie dla prawdziwych scenariuszowych/reżyserskich koksów. Otaczać widza podpowiedziami przez cały seans aby na końcu przystawić mu do oczu odpowiedź? To jest Sztuką. A Drabina Jakubowa zajebista jest. ;)
Cytat:i ile inteligencji muszą włożyć w napisanie scenariusza, w którym bardzo zmuszą widza do myślenia i na dodatek zszokują go nieoczekiwanym zwrotem akcji.
Ale nie popadajmy w przesadyzm. Nie chce mi się rozpisywać, więc rzucę jedną z 'zasad':
...
Gdzie jest do wacka temat o 12 grzechach współczesnego kina? Damn!
Wolę obejrzeć 'klasycznie' skonstruowaną intrygę, do bólu powtarzalną, rzemieślniczą robotę niż film, który zaskakuje z dupy. Absolutnie nie wpasowane w ramy dramatyczne pseudo - szokujące zakończenie jest dla mnie niczym króliczy bobek znaleziony w szkolnej kanapce. You've got an idea.
Inna sprawa że prawdziwie 'majndfakowa' konstrukcja fabularna to zajęcie dla prawdziwych scenariuszowych/reżyserskich koksów. Otaczać widza podpowiedziami przez cały seans aby na końcu przystawić mu do oczu odpowiedź? To jest Sztuką. A Drabina Jakubowa zajebista jest. ;)
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.
26-12-2007, 00:54