Stały bywalec
Liczba postów: 5,973
Liczba wątków: 6
(21-04-2018, 23:31)SonnyCrockett napisał(a): (...)
Kurde a jest też dodruk Życie i czasy Sknerusa McKwacza. Skąd na to brać...? :P
Oż by to szlak. Koniec kwietnia, a człowiek dopiero się o tym dowiaduje. Data premiery 07.12.17 r, i NIKT o tym tutaj nie pisał?
Powinienem chyba znowu co jakiś czas przeglądać strony Egomntu...
No cóż to trzeba jutro złożyć zamówienie, żeby nie brakło egzemplarzy :P
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
22-04-2018, 00:48
Miami Vice
Liczba postów: 8,068
Liczba wątków: 43
Ja korzystam z księgarni internetowej Gildia.pl, ceny zawsze są sporo poniżej okładkowych no i można śledzić na bieżąco nowości, przedsprzedaże i zapowiedzi. Dzięki temu mam już plany na kilka miechów na przód. ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
22-04-2018, 15:37
Stały bywalec
Liczba postów: 12,670
Liczba wątków: 30
Mi siora kilka lat temu uświadomiła mnie o istnieniu nieprzeczytane.pl, która oferuje najlepsze rabaty na rynku internetowym.
Cytat:Oż by to szlak. Koniec kwietnia, a człowiek dopiero się o tym dowiaduje. Data premiery 07.12.17 r, i NIKT o tym tutaj nie pisał?
Ja już kupiłem. Dla siebie i dla siostry, bo ona prosiła mnie oto już od grudnia (niestety Egmont zjebał wtedy z tłumaczeniem (stąd ten dodruk), a nie chciałem kupować rodzinie kaszany.)
(21-04-2018, 23:19)nawrocki napisał(a): To już wyszło? do kroćset fur beczek!, ostatnio Egmont tak rozpieszcza, ze nie wiadomo co kupować pierwsze. W tym miesiącu hajs już poszedł na 100 Naboi, drugi tom Hellboya i Transmetropolitan, ale w maju bankowo zaopatruje się w Sagę.
(21-04-2018, 23:31)SonnyCrockett napisał(a): a za miesiąc znowu pójdzie kilka stów na Hellboya, Daredevila, BBPO, Deadpoola ale tylko z serii Marvel Now bo Classic posysa już mocno zamiast tego może dam szansę Punisherowi bo 4 tom pominąłem w zakupach. Kurde a jest też dodruk Życie i czasy Sknerusa McKwacza. Skąd na to brać...? :P
Wy pieprzycie o jakimś Egmoncie, a taki Scream Comics wydaje w tym miesiącu takie cuda:
Pierwsze komiksy z Terminatorem i Predatorem od Dark Horse, w szpanerskich omnibusach z kolorowymi brzegami stron. Jak tylko będę miał więcej kasy, to mój pierwszy zakup. Bagniaki i inne Hellboye od Egmontów mogą poczekać, bo te zawsze dostaną dodruki.
A propo Alana Moore'a w tym miesiącu wyszedł inny jego klasyk, z czasów 2000AD, ale od mniejszego wydawnictwa (już zaleciłem kumpeli z kierunku, która ona i jej chłopak jarają się Moore'em):
22-04-2018, 15:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2018, 20:24 przez OGPUEE.)
Miami Vice
(22-04-2018, 15:53)OGPUEE napisał(a): Mi siora kilka lat temu uświadomiła mnie o istnieniu nieprzeczytane.pl, która oferuje najlepsze rabaty na rynku internetowym.
To się nazywa dobry cynk. Za ostatnie zamówienie zapłaciłbym o prawie 30 zeta mniej. Madafaka. :D
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
22-04-2018, 16:08
Stały bywalec
Trzeba pomagać i być ponad podziałami :).
Cytat:Pamiętam też że był serial ale nie pamiętam jego jakości, po zdjęciach widać jedynie że całkiem spoko wykonanie Potwora, gdyby jeszcze dodać te czerwone ślepia byłby niemal wyrwany z komiksu.
Ja z kolei za dzieciaka oglądałem na Polsacie kreskówkę na podst. Swamp Thinga (tłumaczony jako "Błotniak"). Biedny cash-grab robiony pod zabawki, jako intro przerobione "Wild Things" Troggs, a Błotniakowi w walce z Arcane'em (wyglądającym jak Drakula) pomagali dwa nastoletnie przegrywy, ejtisowy murzyn-koks i Billy z pierwszego "Predatora", a wszyscy używali machin i gadżetów, które ewidentnie były reklamą zabawek :D
22-04-2018, 16:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2018, 19:57 przez OGPUEE.)
Red Crow
Liczba postów: 12,735
Liczba wątków: 50
(22-04-2018, 16:08)SonnyCrockett napisał(a): (22-04-2018, 15:53)OGPUEE napisał(a): Mi siora kilka lat temu uświadomiła mnie o istnieniu nieprzeczytane.pl, która oferuje najlepsze rabaty na rynku internetowym.
To się nazywa dobry cynk. Za ostatnie zamówienie zapłaciłbym o prawie 30 zeta mniej. Madafaka. :D
Od siebie polecam Aros.pl, kupuję tam praktycznie wszystko od paru lat i nigdy się nie zawiodłem.
22-04-2018, 16:45
Netrunner Junkie
Liczba postów: 3,000
Liczba wątków: 1
@OGPUEE
Nie wiedziałem, że Swamp Thing był u nas w ogóle puszczany. W ogóle o istnieniu tej animki dowiedziałem się niedawno, całkowicie przez przypadek. Fakt, był to chyba mocno nieudany cash jump z dość słabymi zabawkami. Bardziej to wygląda jak jakiś spin-off Toxic Avengera (nota bene była taka animka).
22-04-2018, 17:22
Życie i Czasy Sknerusa McKwacza kupiłem na Olx za 50 zł ostatnio.
22-04-2018, 17:43
Stały bywalec
@OGPUEE
Ej, fajna ta stronka co podałeś. Cenowo - jeśli chodzi o produkty - rzeczywiście wypada bardzo dobrze. Z tym, że trzeba trochę więcej rzeczy na raz zamawiać. Tak po przeliczeniu mi wyszło, że na Livro zapłaciłem nieco pond złotówkę mniej [razem z "Życie i.." kupiłem "Pielgrzyma" Hayesa], bo dostawa Pocztą wychodzi tam taniej.
22-04-2018, 18:38
Stały bywalec
(22-04-2018, 17:43)Arahan napisał(a): Życie i Czasy Sknerusa McKwacza kupiłem na Olx za 50 zł ostatnio.
Nie wiem co masz za egzemplarz, ale jeśli pochodzi z grudnia, to lepiej teraz zapłacić troszkę drożej w księgarni internetowej za dodruk.
Bo dodruk wynikał z tego, że wydanie z grudnia miało sporo koszmarnych edytorskich błędów, np. źle przetłumaczone nazwy, niektóre teksty pozostawione po norwesku, jak Sknerus krzyczący Rik! miast Bogaty! (nasze wydanie jest kalką norweskiego) czy kiepska jakość plansz i powstawały już nawet krytykujące artykuły (w ogóle ostatnio Egmont dostaje baty za bylejakość w wydawanych przez siebie komiksach).
Wiedziałem, że Egmont zdecyduje się na dodruk, bo od dawna tak robi z swymi bestsellerami i będzie tak z ŻiCSM. I weźmie uwagi do siebie i poprawi błędy. I miałem rację, bo poprawione już wydanie, które śmiga po dyskontach i księgarniach:
http://www.komiksydisneya.pl/2018/04/zycie-i-czasy-sknerusa-mckwacza-2017-vs.html#more
22-04-2018, 19:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2018, 17:05 przez OGPUEE.)
Stały bywalec
Hmm, w erze popularności filmów superbohaterskich, Egmont mógłby teraz pójść za ciosem i po takim ładnym wydaniu "ŻiCSM" spróbować znowu z PKNA.
Ten stary numer Komiksów z Kaczogrodu gdzieś mi przepadł, ale bardzo miło go wspominam.
22-04-2018, 23:41
Stały bywalec
Liczba postów: 4,444
Liczba wątków: 8
Kurde, dzięki za przypomnienie o Sknerusie, miałem kupować na gwiazdkę, ale dobrze wyszło, że zapomniałem :D
23-04-2018, 08:08
Stały bywalec
Przed seansem "Predatora 2" postanowiłem przeczytać pierwsze komiksy z Predatorem od Dark Horse, które w zbiorczym wydaniu wyszły niedawno nakładem Scream Comics.
Predator: Betonowa Dżungla - Komiksowy sequel powstały przed tym właściwym filmowym. OK - nie ma opcji, że "Predator 2" nie zżynał z komiksu. Jest setting w mieście, panują pieruńskie upały, głównym bohaterem jest uparty policjant, są gangi narkotykowe, w tym te z Kolumbii. Federalni ukrywają prawdę o Predatorach, wraz z rozwojem dowiadujemy się, że Predatorów jest więcej. "Predator 2" to adaptacja "Betonowej Dżungli". Potem przeczytałem posłowie Marka Verheidena, scenarzysty komiksu, gdzie przyznał, że pracował przy scenariuszu dwójki. I wszystko jasne.
A sam komiks opowiada o bracie Dutcha pracującym w nowojorskiej policji (początkowo to Dutch miał głównym bohaterem i po filmowych wydarzeniach miał pracować w policji, ale Fox nie pozwolił na użycie jego postaci, więc w komiksie... zaginął). Podczas śledzenia gangów narkotykowych natrafia na masakrycznie... dobra wiecie co dalej. Nikt nie próbuje powtórzyć tajemnicy, kto zabija ludzi, setting w mieście to już każdy chwalił (widać, to była naturalne kontynuować w betonowej dżungli). Trochę sie różni się od "Predatora 2", np. w finale jest wielka rozpierducha lub główni bohaterowie sprzymierzają z jakimś 90s-owym zbirem. Brat Dutch jest wyjęty z rodem z jakeigoś VHS-owego sensacyjniaka i rzuci one-linerami, ale nie ma takiego uroku jak brachol. Predatory niestety zmieniają się w jakieś osłabione łajzy. Zaskoczyła duża ilość nawiązań i mrugnięć w stronę amerykańskiej popkultury - cytowane są co chwila postacie z jakichś ówczesnych amerykańskich seriali, nawiązania do ich mediów, easter eggi. Mnie uroczyła scena, gdzie brachol Dutcha na sój sposób cytuje ten idiotyczny anty-narkotykowy PSA, gdzie laska robi patelnią harmider w kuchni (Scream Comics, czemu nie daliście przypisu :)?). Komiks to spoko czytadło, ale bardziej podobał mi się pierwszy darkhorse'owy "Aliens". Rysunki Rona Randalla raczej przeciętne, ale W porównianiu z ówczesnymi bazgrołami Marvelu i DC, są Rembrandtami i można na nie patrzeć bez krwawienia oczu.
Predator: Zimna Wojna - Tym razem Predy lądują na Syberii, w radzieckiej bazie wojskowej. Najsłabsza z trylogii, ale nie jest zła. Dość realistycznie przedastawiono napięcia między USA a ZSRR, dosyć ciekawa jest postać radzieckiej porucznik, którzy sprzymierza się z bratem Ductha - taka ruska Ripley. Rysunki Randalla się polepszyły. W sumie to nie byłby zły pomysł na fabułę "Predatora 3" - zimowy setting (dość logicznie wyjaśniony), inna lokalizacja i reakcja innych ludzi niż Jankesi czy lokalsi z latynoskich republik.
Predator: Mroczna Rzeka - Powinno się to nazywać "Predator: Jądro Ciemności". Otóż jeden z Predatorów, którego det. Schaefer rzekomo zabił w "Betonowej Dżungli", przeżył i robi za Kurtza wśród amazońskich Indian. Generał z pierwszego filmowego "Predatora" wyłazi na niezłego skurwysyna i dowiadujemy, co prawdopodobnie stało się z Dutchem. Chyba najlepsza z całej trylogii, najciekawsza, znowu powrót do korzeni - skupienie na Dutchu, dżungla, jeden Predator, który jest ciężkim do pokonania skurczybykiem. Warsztat rysownika z komiksu na komiks się polepsza i dużo pomogły - o dziwo - komputerowe kolorowanie.
Co mogę powiedzieć o komiksach? Do oryginału (dwójki jeszcze nie powtórzyłem) oczywiście się nie umywają, jednak na licencyjną adaptację wypadają bardzo dobrze i biją na głowę późniejsze filmowe występy Predatora. Zachowana jest tajemniczość Predów, nie ma jakichś durnawych wiksów i odstępstwa są wiarygodnie przedstawione, bez wypaczania postaci. Generalnie polecam zakupić komiksową trylogię. Piękne powiększone wydanie, na offsecie (co daje klimatu), z metalicznie barwionymi brzegami stron. Jedynie mam ból dupy, że nie dali przedruków okładek jak w przypadku "30th Anniversary Aliens" (to już wina Dark Horse). Idealne dla gości zaczytujących się w Tm-Semicach.
20-05-2018, 15:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2018, 15:27 przez OGPUEE.)
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,126
Liczba wątków: 57
Te komiksy to mozna gdzies kupic w rozsadnych pieniadzach? Bo przedstawione przez ciebie opisy brzmia fantastycznie.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
20-05-2018, 15:31
Miami Vice
(22-04-2018, 15:53)OGPUEE napisał(a): Mi siora kilka lat temu uświadomiła mnie o istnieniu nieprzeczytane.pl, która oferuje najlepsze rabaty na rynku internetowym.
No i chyba Gildia.pl ich też znalazła bo ceny mają już lepsze od nieprzeczytane.pl. Czyli nie zmieniam dilera. ;)
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
20-05-2018, 16:24
Stały bywalec
(20-05-2018, 15:31)Danus napisał(a): Te komiksy to mozna gdzies kupic w rozsadnych pieniadzach? Bo przedstawione przez ciebie opisy brzmia fantastycznie.
Gildia.pl, Fantastyczne światy, captainhook.pl, Incal.pl
Trochę kosztują, ale ja mówiłem - są to deluxowe wydania z prawdziwego zdarzenia - powiększony format, barwione metalicznie kartki, dobry offset, ORYGINALNE KOLORY (recoloring to rak nowych wydań dawnych komiksów). Więc warte są ceny.
Jak jesteś zainteresowany, to w tej samej edycji wydano pierwsze komiksowe "Aliens" - też świetna rzecz (dwie strony temu napisałem swoją reckę), a w lipcu ma być ich druga część:
A w międzyczasie Dark Horse zapowiedziało wydanie pierwszych "Aliens Vs. Predator" w analogicznym formacie, więc polska wersja to kwestia czasu (już teraz powiem, że to będzie największy hit Scream Comics. Szczególnie, że polski Egmont olewa lata 90.).
(20-05-2018, 16:24)SonnyCrockett napisał(a): No i chyba Gildia.pl ich też znalazła bo ceny mają już lepsze od nieprzeczytane.pl. Czyli nie zmieniam dilera. ;)
Gildia ma super rabaty dopiero przez premierowe miesiące, a po jakimś czasie rabaty spadają do 10%. A nieprzeczytane nie zmieniają :).
20-05-2018, 16:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2018, 17:29 przez OGPUEE.)
NUMA Director
Liczba postów: 2,092
Liczba wątków: 2
Po seansie Deadpoola nabrałem ochoty na przeczytanie komiksu o tym bohaterze.
Może ktoś polecić, który będzie najlepszy? Bo jest tego całkiem sporo, a nie chcę trafić na jakiś beton.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.
20-05-2018, 22:30
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Najlepiej po prostu zacząć od runu Joe Kelly'ego, bo to właściwie on zdefiniował tego Deadpoola, którego lubisz. Choć chyba nieco bliższy filmowemu jest późniejszy Deadpool z serii Deadpool Max, ale IMO znacznie słabszy - przynajmniej historie pisane przez Waya. (Choć nie jestem wielkim ekspertem od Deadpoola.)
20-05-2018, 22:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2018, 22:33 przez Gal Anonim.)
Miami Vice
Z rzeczy wydawanych w Polsce jest Deadpool Briana Posehna. Całkiem niezła seria i w rozsądnej cenie. Jest sporo porytych akcji i bardzo w klimacie filmów.
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
20-05-2018, 22:42
Stały bywalec
Liczba postów: 2,732
Liczba wątków: 0
https://goo.gl/images/1gHYtn
https://goo.gl/images/B8dHxH
Czy ta seria Aliens wspomniana wyżej to jest ta z absolutnie fantastycznymi okładkami robionymi airbrushem? Mam gdzieś w szafie. Kupiłem za ostatni pieniądz w Londynie lata temu. Bardzo fajna historia o generale który próbuje wytresować obcych i kończy się jak zwykle.
21-05-2018, 10:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2018, 10:19 przez zdzichon.)
|