Ankieta: Watchmen rz
Tak
Nie
[Wyniki ankiety]

Komiksy (dyskusje, recenzje, pytania)
(21-04-2018, 23:31)SonnyCrockett napisał(a): (...)
Kurde a jest też dodruk Życie i czasy Sknerusa McKwacza. Skąd na to brać...? :P

Oż by to szlak. Koniec kwietnia, a człowiek dopiero się o tym dowiaduje. Data premiery 07.12.17 r, i NIKT o tym tutaj nie pisał?

Powinienem chyba znowu co jakiś czas przeglądać strony Egomntu... 

No cóż to trzeba jutro złożyć zamówienie, żeby nie brakło egzemplarzy :P 
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Ja korzystam z księgarni internetowej Gildia.pl, ceny zawsze są sporo poniżej okładkowych no i można śledzić na bieżąco nowości, przedsprzedaże i zapowiedzi. Dzięki temu mam już plany na kilka miechów na przód. ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Mi siora kilka lat temu uświadomiła mnie o istnieniu nieprzeczytane.pl, która oferuje najlepsze rabaty na rynku internetowym.

Cytat:Oż by to szlak. Koniec kwietnia, a człowiek dopiero się o tym dowiaduje. Data premiery 07.12.17 r, i NIKT o tym tutaj nie pisał?
Ja już kupiłem. Dla siebie i dla siostry, bo ona prosiła mnie oto już od grudnia (niestety Egmont zjebał wtedy z tłumaczeniem (stąd ten dodruk), a nie chciałem kupować rodzinie kaszany.)

(21-04-2018, 23:19)nawrocki napisał(a): To już wyszło? do kroćset fur beczek!, ostatnio Egmont tak rozpieszcza, ze nie wiadomo co kupować pierwsze. W tym miesiącu hajs już poszedł na 100 Naboi, drugi tom Hellboya i Transmetropolitan, ale w maju bankowo zaopatruje się w Sagę.
(21-04-2018, 23:31)SonnyCrockett napisał(a): a za miesiąc znowu pójdzie kilka stów na Hellboya, Daredevila, BBPO, Deadpoola ale tylko z serii Marvel Now bo Classic posysa już mocno zamiast tego może dam szansę Punisherowi bo 4 tom pominąłem w zakupach. Kurde a jest też dodruk Życie i czasy Sknerusa McKwacza. Skąd na to brać...? :P

Wy pieprzycie o jakimś Egmoncie, a taki Scream Comics wydaje w tym miesiącu takie cuda:
[Obrazek: 0_0_productGfx_339d2948471b9a36d7fd133422ef0ac5.jpg] [Obrazek: 0_0_productGfx_4dbac81ca2545f04c9570e343e82fc9a.jpg]

Pierwsze komiksy z Terminatorem i Predatorem od Dark Horse, w szpanerskich omnibusach z kolorowymi brzegami stron. Jak tylko będę miał więcej kasy, to mój pierwszy zakup. Bagniaki i inne Hellboye od Egmontów mogą poczekać, bo te zawsze dostaną dodruki.

A propo Alana Moore'a w tym miesiącu wyszedł inny jego klasyk, z czasów 2000AD, ale od mniejszego wydawnictwa (już zaleciłem kumpeli z kierunku, która ona i jej chłopak jarają się Moore'em):
[Obrazek: 800.jpg]

Odpowiedz
(22-04-2018, 15:53)OGPUEE napisał(a): Mi siora kilka lat temu uświadomiła mnie o istnieniu nieprzeczytane.pl, która oferuje najlepsze rabaty na rynku internetowym.

To się nazywa dobry cynk. Za ostatnie zamówienie zapłaciłbym o prawie 30 zeta mniej. Madafaka. :D
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Trzeba pomagać i być ponad podziałami :).

Cytat:Pamiętam też że był serial ale nie pamiętam jego jakości, po zdjęciach widać jedynie że całkiem spoko wykonanie Potwora, gdyby jeszcze dodać te czerwone ślepia byłby niemal wyrwany z komiksu.

Ja z kolei za dzieciaka oglądałem na Polsacie kreskówkę na podst. Swamp Thinga (tłumaczony jako "Błotniak"). Biedny cash-grab robiony pod zabawki, jako intro przerobione "Wild Things" Troggs, a Błotniakowi w walce z Arcane'em (wyglądającym jak Drakula) pomagali dwa nastoletnie przegrywy, ejtisowy murzyn-koks i Billy z pierwszego "Predatora", a wszyscy używali machin i gadżetów, które ewidentnie były reklamą zabawek :D

Odpowiedz
(22-04-2018, 16:08)SonnyCrockett napisał(a):
(22-04-2018, 15:53)OGPUEE napisał(a): Mi siora kilka lat temu uświadomiła mnie o istnieniu nieprzeczytane.pl, która oferuje najlepsze rabaty na rynku internetowym.

To się nazywa dobry cynk. Za ostatnie zamówienie zapłaciłbym o prawie 30 zeta mniej. Madafaka. :D
Od siebie polecam Aros.pl, kupuję tam praktycznie wszystko od paru lat i nigdy się nie zawiodłem.

Odpowiedz
@OGPUEE

Nie wiedziałem, że Swamp Thing był u nas w ogóle puszczany. W ogóle o istnieniu tej animki dowiedziałem się niedawno, całkowicie przez przypadek. Fakt, był to chyba mocno nieudany cash jump z dość słabymi zabawkami. Bardziej to wygląda jak jakiś spin-off Toxic Avengera (nota bene była taka animka).
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Życie i Czasy Sknerusa McKwacza kupiłem na Olx za 50 zł ostatnio.

Odpowiedz
@OGPUEE

Ej, fajna ta stronka co podałeś. Cenowo - jeśli chodzi o produkty - rzeczywiście wypada bardzo dobrze. Z tym, że trzeba trochę więcej rzeczy na raz zamawiać. Tak po przeliczeniu mi wyszło, że na Livro zapłaciłem nieco pond złotówkę mniej [razem z "Życie i.." kupiłem "Pielgrzyma" Hayesa], bo dostawa Pocztą wychodzi tam taniej.

Odpowiedz
(22-04-2018, 17:43)Arahan napisał(a): Życie i Czasy Sknerusa McKwacza kupiłem na Olx za 50 zł ostatnio.

Nie wiem co masz za egzemplarz, ale jeśli pochodzi z grudnia, to lepiej teraz zapłacić troszkę drożej w księgarni internetowej za dodruk. 

Bo dodruk wynikał z tego, że wydanie z grudnia miało sporo koszmarnych edytorskich błędów, np. źle przetłumaczone nazwy, niektóre teksty pozostawione po norwesku, jak Sknerus krzyczący Rik! miast Bogaty! (nasze wydanie jest kalką norweskiego) czy kiepska jakość plansz i powstawały już nawet krytykujące artykuły (w ogóle ostatnio Egmont dostaje baty za bylejakość w wydawanych przez siebie komiksach).

Wiedziałem, że Egmont zdecyduje się na dodruk, bo od dawna tak robi z swymi bestsellerami i będzie tak z ŻiCSM. I weźmie uwagi do siebie i poprawi błędy. I miałem rację, bo poprawione już wydanie, które śmiga po dyskontach i księgarniach:  

http://www.komiksydisneya.pl/2018/04/zycie-i-czasy-sknerusa-mckwacza-2017-vs.html#more

Odpowiedz
Hmm, w erze popularności filmów superbohaterskich, Egmont mógłby teraz pójść za ciosem i po takim ładnym wydaniu "ŻiCSM" spróbować znowu z PKNA.

Ten stary numer Komiksów z Kaczogrodu gdzieś mi przepadł, ale bardzo miło go wspominam.

Odpowiedz
Kurde, dzięki za przypomnienie o Sknerusie, miałem kupować na gwiazdkę, ale dobrze wyszło, że zapomniałem :D
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Przed seansem "Predatora 2" postanowiłem przeczytać pierwsze komiksy z Predatorem od Dark Horse, które w zbiorczym wydaniu wyszły niedawno nakładem Scream Comics.

[Obrazek: IMG_8924.jpg]

Predator: Betonowa Dżungla - Komiksowy sequel powstały przed tym właściwym filmowym. OK - nie ma opcji, że "Predator 2" nie zżynał z komiksu. Jest setting w mieście, panują pieruńskie upały, głównym bohaterem jest uparty policjant, są gangi narkotykowe, w tym te z Kolumbii. Federalni ukrywają prawdę o Predatorach, wraz z rozwojem dowiadujemy się, że Predatorów jest więcej. "Predator 2" to adaptacja "Betonowej Dżungli". Potem przeczytałem posłowie Marka Verheidena, scenarzysty komiksu, gdzie przyznał, że pracował przy scenariuszu dwójki. I wszystko jasne.

A sam komiks opowiada o bracie Dutcha pracującym w nowojorskiej policji (początkowo to Dutch miał głównym bohaterem i po filmowych wydarzeniach miał pracować w policji, ale Fox nie pozwolił na użycie jego postaci, więc w komiksie... zaginął). Podczas śledzenia gangów narkotykowych natrafia na masakrycznie... dobra wiecie co dalej. Nikt nie próbuje powtórzyć tajemnicy, kto zabija ludzi, setting w mieście to już każdy chwalił (widać, to była naturalne kontynuować w betonowej dżungli). Trochę sie różni się od "Predatora 2", np. w finale jest wielka rozpierducha lub główni bohaterowie sprzymierzają z jakimś 90s-owym zbirem. Brat Dutch jest wyjęty z rodem z jakeigoś VHS-owego sensacyjniaka i rzuci one-linerami, ale nie ma takiego uroku jak brachol. Predatory niestety zmieniają się w jakieś osłabione łajzy. Zaskoczyła duża ilość nawiązań i mrugnięć w stronę amerykańskiej popkultury - cytowane są co chwila postacie z jakichś ówczesnych amerykańskich seriali, nawiązania do ich mediów, easter eggi. Mnie uroczyła scena, gdzie brachol Dutcha na sój sposób cytuje ten idiotyczny anty-narkotykowy PSA, gdzie laska robi patelnią harmider w kuchni (Scream Comics, czemu nie daliście przypisu :)?). Komiks to spoko czytadło, ale bardziej podobał mi się pierwszy darkhorse'owy "Aliens". Rysunki Rona Randalla raczej przeciętne, ale W porównianiu z ówczesnymi bazgrołami Marvelu i DC, są Rembrandtami i można na nie patrzeć bez krwawienia oczu.  

Predator: Zimna Wojna - Tym razem Predy lądują na Syberii, w radzieckiej bazie wojskowej. Najsłabsza z trylogii, ale nie jest zła. Dość realistycznie przedastawiono napięcia między USA a ZSRR, dosyć ciekawa jest postać radzieckiej porucznik, którzy sprzymierza się z bratem Ductha - taka ruska Ripley. Rysunki Randalla się polepszyły. W sumie to nie byłby zły pomysł na fabułę "Predatora 3" - zimowy setting (dość logicznie wyjaśniony), inna lokalizacja i reakcja innych ludzi niż Jankesi czy lokalsi z latynoskich republik.   

Predator: Mroczna Rzeka - Powinno się to nazywać "Predator: Jądro Ciemności". Otóż jeden z Predatorów, którego det. Schaefer rzekomo zabił w "Betonowej Dżungli", przeżył i robi za Kurtza wśród amazońskich Indian. Generał z pierwszego filmowego "Predatora" wyłazi na niezłego skurwysyna i dowiadujemy, co prawdopodobnie stało się z Dutchem. Chyba najlepsza z całej trylogii, najciekawsza, znowu powrót do korzeni - skupienie na Dutchu, dżungla, jeden Predator, który jest ciężkim do pokonania skurczybykiem. Warsztat rysownika z komiksu na komiks się polepsza i dużo pomogły - o dziwo - komputerowe kolorowanie.

Co mogę powiedzieć o komiksach? Do oryginału (dwójki jeszcze nie powtórzyłem) oczywiście się nie umywają, jednak na licencyjną adaptację wypadają bardzo dobrze i biją na głowę późniejsze filmowe występy Predatora. Zachowana jest tajemniczość Predów, nie ma jakichś durnawych wiksów i odstępstwa są wiarygodnie przedstawione, bez wypaczania postaci. Generalnie polecam zakupić komiksową trylogię. Piękne powiększone wydanie, na offsecie (co daje klimatu), z metalicznie barwionymi brzegami stron. Jedynie mam ból dupy, że nie dali przedruków okładek jak w przypadku "30th Anniversary Aliens" (to już wina Dark Horse). Idealne dla gości zaczytujących się w Tm-Semicach.

Odpowiedz
Te komiksy to mozna gdzies kupic w rozsadnych pieniadzach? Bo przedstawione przez ciebie opisy brzmia fantastycznie.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

No i chyba Gildia.pl ich też znalazła bo ceny mają już lepsze od nieprzeczytane.pl. Czyli nie zmieniam dilera. ;)

Odpowiedz
(20-05-2018, 15:31)Danus napisał(a): Te komiksy to mozna gdzies kupic w rozsadnych pieniadzach? Bo przedstawione przez ciebie opisy brzmia fantastycznie.

Gildia.pl, Fantastyczne światy, captainhook.pl, Incal.pl

Trochę kosztują, ale ja mówiłem - są to deluxowe wydania z prawdziwego zdarzenia - powiększony format, barwione metalicznie kartki, dobry offset, ORYGINALNE KOLORY (recoloring to rak nowych wydań dawnych komiksów). Więc warte są ceny.

Jak jesteś zainteresowany, to w tej samej edycji wydano pierwsze komiksowe "Aliens" - też świetna rzecz (dwie strony temu napisałem swoją reckę), a w lipcu ma być ich druga część:
[Obrazek: IMG_9082.jpg]

A w międzyczasie Dark Horse zapowiedziało wydanie pierwszych "Aliens Vs. Predator" w analogicznym formacie, więc polska wersja to kwestia czasu (już teraz powiem, że to będzie największy hit Scream Comics. Szczególnie, że polski Egmont olewa lata 90.).

(20-05-2018, 16:24)SonnyCrockett napisał(a): No i chyba Gildia.pl ich też znalazła bo ceny mają już lepsze od nieprzeczytane.pl. Czyli nie zmieniam dilera. ;)

Gildia ma super rabaty dopiero przez premierowe miesiące, a po jakimś czasie rabaty spadają do 10%. A nieprzeczytane nie zmieniają :).

Odpowiedz
Po seansie Deadpoola nabrałem ochoty na przeczytanie komiksu o tym bohaterze.

Może ktoś polecić, który będzie najlepszy? Bo jest tego całkiem sporo, a nie chcę trafić na jakiś beton.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Najlepiej po prostu zacząć od runu Joe Kelly'ego, bo to właściwie on zdefiniował tego Deadpoola, którego lubisz. Choć chyba nieco bliższy filmowemu jest późniejszy Deadpool z serii Deadpool Max, ale IMO znacznie słabszy - przynajmniej historie pisane przez Waya. (Choć nie jestem wielkim ekspertem od Deadpoola.)

Odpowiedz
Z rzeczy wydawanych w Polsce jest Deadpool Briana Posehna. Całkiem niezła seria i w rozsądnej cenie. Jest sporo porytych akcji i bardzo w klimacie filmów.

Odpowiedz
https://goo.gl/images/1gHYtn
https://goo.gl/images/B8dHxH

Czy ta seria Aliens wspomniana wyżej to jest ta z absolutnie fantastycznymi okładkami robionymi airbrushem? Mam gdzieś w szafie. Kupiłem za ostatni pieniądz w Londynie lata temu. Bardzo fajna historia o generale który próbuje wytresować obcych i kończy się jak zwykle.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon