Addams Family (temat ogólny)
Zauważyłem, że Burton wyreżyserował teledysk Gagi, który promuje serial. O ile stylistyka jest jakaś tam ponura i czarno biała tak sama piosenka pasuje do niej jak pięść do nosa - to zwykły pop. Taki sam mam problem z Lady Gagą, ona w ogóle nie pasuje do mrocznych klimatów mimo, że robi z siebie wizerunkowo dziwadło. Jest to na siłę i jak już to prędzej zakwalifikowałbym ją do dziwadła z parady równości niż czegokolwiek burtonowego.

--

Wednesday, sezon 1, odcinki 1-3
Tylko tyle, bo więcej nie wytrzymałem. Podobno skrypt serialu miał być na początku Velmą i Daphne - i to widać. Wednesday rozwiązuje zagadkę raczej z ciekawości, co pasuje do obsesyjnej Velmy ze Scooby-Doo, ale tutaj to nie ma sensu. Co Addamsównę obchodzi powstrzymanie morderstwa albo przepowiedni ujawniającej, że będzie odpowiedzialna za spalenie szkoły, do której i tak nie chciała trafić? Czy nie powinna się cieszyć, że wokół jest śmierć i zniszczenie? A może Wednesday lubi jak całe to zło jest pod jej kontrolą - to byłby dobry motyw, niestety tutaj ona po prostu jest rzucona w fabułę i tyle.

W ogóle sama postać Wednesday, o ile wygląda fajnie, tak po prostu recytuje swoje kwestie i raz za razem powtarza cool zimne teksty, u Ricci widać było, że to jest postać a nie zabawka, którą naciskasz i wypowiada jedną z nagranych kwestii. Nie wiadomo jak ona jak i cała rodzina działają. No bo jakby to było robione według tradycyjnej formuły, na zasadzie kontrastu z typowym amerykańskim przedmieściem to ok, ale tutaj młoda jest rzucona między inne dziwadła i w takim wypadku nie wystarczy, że powie coś ponurego i sąsiedzi się wystraszą. W tej szkole powinno szczegółowiej się nakreślić, czy Addamsowie są źli, czy może nie wiedzą, że są źli, czym jest dla nich morderstwo dla zabawy a czym sytuacja kiedy ktoś może ich zamordować w szkole. I jak ten mrok Addamsów wygląda na tle innych ponuraków ze szkoły?

Właśnie, motyw niezwykłej szkoły mocno olany. 3 odcinki a dopiero chyba w trzecim pokazano jakieś zajęcia - zajęć pozalekcyjnych nie liczę, bo to coś ekstra, co powinno być ubarwieniem do i tak nietypowych zwykłych lekcji. Uczniowie za to podzieleni są na syreny, wilkołaki i coś tam jeszcze. Najbardziej żenująca i irytująca to jest przyjaciółka Wednesday, Enid. Wilkołaczyca z wysuwanymi kolorowymi tipsami... Największa beka jest jak zostaje wystawiona przez chłopa, wkurza się i wysuniętymi pazurami rysuje auto jak Wolverine ROTFL.

Całość to taki produkt z tabelki, zamiast prawdziwego serialu addamsowego jest mix Sabriny, Pottera, nieco X-Menów i młodzieżowych książek z zagadką. Oczywiście jedną z ważnych postaci musi być jakaś łysa murzynka z aparycją chłopa a Wednesday musi powiedzieć swojemu bratu, że jest zajebista i on bez niej nie przeżyje - w sensie czuć tutaj mocno ten sos woke, który rozlany jest w sumie wszędzie. Oczywiście musieli scenę z indianami z Values przedstawić u siebie w wersji dosadnej, że biali osadnicy to potwory a Wednesday to potomkini zabitej indianki - tutaj właśnie odpadłem.

Z innych rzeczy to Gomez jest tragiczny, lubię za to postać Ricci. I dobra też jest słynna scena tańca, ale nie dotrwałem do niej próbując oglądać od deski do deski. Zamiast marnować jakieś kolejne 3 godziny to wolę obejrzeć filmy i ewentualnie jej kreskówkową kontynuację.

Odpowiedz
Ja cały czas nie mogę odżałować że Gomezem nie jest Antonio Banderas :p

Odpowiedz
Comic accurate gomez.

[Obrazek: addams.jpg?resize=495%2C414&ssl=1]

Ja próbowałem obejrzeć ten serial, ale to PRZEDE WSZYSTKIM jest TEEN DRAMA by netflix, w drugiej kolejności rodzina adamsów, a w jeszcze mniejszej serial z dobrze napisaną fabułą i humorem.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Bo to jest teen drama. Temu serialowi znacznie bliżej niż Rodziny Addamsów jest do Buffy czy najnowszych K-Pop Demon Hunters :p

Mamy nawet teraz trzy dziewczyny o różnych kolorach włosów :p

..a Tyler to odpowiednik Jinu czy Angela/Angelusa z Buffy :p

o, ten filmik sporo lepszy :p

Odpowiedz
Jak mi się to poukładało i przypomniałem sobie coś, to juz chyba wiem czemu ten sezon tak wygląda.

..aktor który grał rolę Xaviera w pierwszym sezonie został oskarżony przez grupę kobiet i najwyraźniej trza go było wywalić z serialu. Xavier jest częścią trójkąta miłosnego Wednesday ale w zasadzie pełni rolę "opozycji/wyrównania" dla Tylera który jest tą właściwą postacią - aby było "good guy - bad guy".
Więc w tym momencie cały plan trójkąt w tym sezonie się zawalił a byłoby ciężko poprowadzić teraz Wielki Romans Tylera z Wednesday. Więc tez gdzieś tam chyba sama Ortega ratowała sytuację mówiąc że Wednesday nie powinna romansować i że ingerowała w serial "bo tak należy" czy coś w tym guście (więc nie oczekujcie romansów Wednesday w drugim sezonie).
Ponieważ jest to teen drama to romanse muszą być - więc "uszczęśliwiono" Enid rozłamując ją "na szybko" z Ajaxem i wciskając jej tego całego Bruno.
Przez to że to wszystko w porównaniu z oryginalnym zamysłem robiono "na szybko" dlatego w drugim sezonie jest taki problem z postaciami i relacjami. Bo musiano mocno zaingerować w strukturę i w zasadzie przerobić zamysł na cały sezon.

Może się komuś przyda, bo zauważyłem że ludzie jakoś kompletnie nie zauważają przeróbek w filmach (to akurat serial), gdzie należy patrzeć, zwracać uwagę, itp. Za to bezmyślnie kopiują i przedstawiają durne tłumaczenia/podpowiedzi jako własne wnioski na zasadzie pędu stada owiec. Sam trafiłem parę razy na stwierdzenie "że Wednesday nie romansuje bo to do niej nie pasuje". A biorąc pod uwagę ten serial i pierwszy sezon takie stwierdzenie jest kompletnym kretynizmem.

Odpowiedz
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon