Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,058
Liczba wątków: 66
Wszyscy wkoło chwalą a że miałem akurat dziś wolny dzień to postanowiłem sobie te 4 odcinki obejrzeć i napiszę krótko - wszyscy chwalą, bo tym razem naprawdę jest za co chwalić.
"Adolescence", tak jak pisałem wyżej, to nowy 4-odcinkowy miniserial od Netflixa, który opowiada o 13-letnim chłopaku, który zostaje oskarżony o brutalne morderstwo swojej koleżanki - śledzimy losy jego i jego rodziny od dnia zatrzymania i mamy wgląd na to, jak cała sprawa oddziałuje na wszystkich w nią "zamieszanych".
Co mogę powiedzieć - świetny serial, oparty w dużej mierze na dialogach i świetnych kreacjach aktorskich. Akcji jako takiej nie ma tu praktycznie żadnej, serial to miks obyczajówki z mocnym dramatem, który wali tam gdzie trzeba i robi to bardzo dobrze. O czym warto napisać to na pewno realizacja - każdy odcinek to jeden prawie godzinny mastershot, wszystko jest pokazane na jednym ujęciu i jest to zrobione naprawdę rewelacyjnie. Granie na świetnym poziomie, wszyscy chwalą Stephena Grahama, który rzeczywiście daje tutaj kapitalny popis, ja pochwalę Owena Coopera, chłopaka który wciela się w 13-letniego Jamiego i również robi to bez żadnej fałszywej nuty. Odcinek 3 to jego popis - napisałbym, że chłopak kradnie każdą scenę gdyby nie fakt, że cały ep to jedna długa, znakomita scena oparta tylko i wyłącznie na dialogach. Czysta rewelacja.
Temat ogólnie dość mocny, myślę że naprawdę warto obejrzeć bo serial w mojej opinii pozbawiony jest praktycznie jakichś większych wad - jasne, nie każdy kupi sposób pokazania tej historii i być może powie, że nuda, dla mnie wręcz przeciwnie - oglądałem jak na szpilkach a pomysł na zrobienie tego "bez cięć" według mnie trafiony w dziesiątkę. Do tego każdy odcinek jest inny, poznajemy inną perspektywę, także realizacyjnie są tutaj różne ciekawe smaczki dla gików, których takie rzeczy jarają.
Mocno polecam jak ktoś jeszcze nie widział, dla mnie osobiście jeden z najlepszych seriali Netflixa ever, aż dziwne, że to ich produkcja - w swojej kategorii rzecz praktycznie bezbłędna, a realizacyjnie i aktorsko lepsza od wszystkiego, co w tym roku widziałem z nominacji oskarowych.
Jak już ktoś obejrzy warto rzucić okiem:
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
19-03-2025, 01:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2025, 01:30 przez slepy51.)
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,115
Liczba wątków: 67
Sam nie wiem - mam wrażenie, że jedno ujęcie bez cięć to było modne 20-15 lat temu, a obecnie, przy całym CGI zapleczu, to już #nikogo. Ale zaciekawiłeś.
19-03-2025, 04:45
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,865
Liczba wątków: 15
Mefisto, w tym wypadku to naprawdę idealne dobranie formy do treści. Do tego każdy odcinek toczy się w czasie rzeczywistym.
Cytat:Mocno polecam jak ktoś jeszcze nie widział, dla mnie osobiście jeden z najlepszych seriali Netflixa ever, aż dziwne, że to ich produkcja
Mierzwiak mi na filmwebie wyjaśnił, że to nie produkcja Netflixa, oni tylko kupili prawa do dystrybucji. To wyjaśnia wiele :D
19-03-2025, 10:19
Stały bywalec
Liczba postów: 6,932
Liczba wątków: 2
Dla mnie to absolutny top jeżeli chodzi o rzeczy dostępne na Netflixie. Obejrzałem jednym ciągiem i 10/10 to serio uczciwa ocena. Aktorsko i technicznie wypierdala z butów. Pierwszy odcinek tak mnie sponiewierał, że musiałem wyjść zapalić a rzadko mi się to zdarza, chociaż w tym przypadku fakt, że sam jestem ojcem wpłynął na taki a nie inny odbiór tego serialu.
19-03-2025, 10:35
Stacjonarny podróżnik
Liczba postów: 648
Liczba wątków: 2
(19-03-2025, 04:45)Mefisto napisał(a): Sam nie wiem - mam wrażenie, że jedno ujęcie bez cięć to było modne 20-15 lat temu, a obecnie, przy całym CGI zapleczu, to już #nikogo. Ale zaciekawiłeś.
Operator twierdzi, że bez CGI z wyjątkiem momentu, w którym kamera wychodzi oknem (pewnie dodano potem szybę).
19-03-2025, 11:09
Chrissie Watkins' arm
Tłumaczą to w tym making ofie, który wrzuciłem - na początku też myślałem, że są tam jakieś sklejki ale nie, każdy odcinek rzeczywiście kręcony był na jednym ujęciu, nagrywali to po kilkanaście razy żeby wybrać możliwie jak najlepszy materiał i co tutaj dużo mówić, naprawdę robi to ogromne wrażenie. Ale to też nie tak, że jest taka forma bo komuś tak się zachciało i stwierdził, że będzie fajnie - nie, według mnie idealnie to pasuje do tego, co twórcy chcą nam pokazać i przez to całość naprawdę wypierdala z kapci i oddziałuje na widza ze zdwojoną siłą. Ciężko mi sobie przypomnieć jakiś ciężki dramatyczny serial ostatnio, który zrobiłby na mnie podobne wrażenie, jedyne co przychodzi mi do głowy to "I Know This Much Is True" od HBO a to było jakieś 5 lat temu.
Corn napisał(a):Mierzwiak mi na filmwebie wyjaśnił, że to nie produkcja Netflixa, oni tylko kupili prawa do dystrybucji. To wyjaśnia wiele 
O tym nie wiedziałem, ale nawet jeśli to trzeba ich pochwalić, że potrafili wynaleźć taką perełkę i dać jej jakąś tam rozpoznawalność, bo z tego co widzę coraz więcej ludzi zaczyna o tym serialu mówić i bardzo dobrze, bo jest to produkcja, która absolutnie zasługuje na dużo większą popularność i docenienie.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
19-03-2025, 11:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2025, 12:37 przez slepy51.)
No dobra, przekonaliście. Ale jak nie będzie 10/10 to zjadę jak burą sukę :P
19-03-2025, 15:04
Agent Putina
Liczba postów: 4,316
Liczba wątków: 21
Zaraz. To to nie jest serial o tym że Manosphere to największe zagrożenie dla współczesnego Zachodu a Andrew Tate to nowy Charlie Manson? Bo jakiś czas temu widziałem trailer i takie odniosłem wrażenie...
19-03-2025, 15:18
Chrissie Watkins' arm
Nie jest, jest coś tam o tym wspominane bo dzieciaki sobie różne rzeczy z tym związane na Insta wysyłają ale to ogranicza się wyłącznie do tego, że starzy nie ogarniają tych społecznościówek i tyle, a dzieciaki coś tam usłyszały i wpływa to na ich psychę, co tutaj doprowadza do tragedii. Mimo wszystko nikt tutaj nic nie ocenia, twórcy pokazują pewną historię a wnioski każdy może sobie wyciągnąć sam - ja np. czytałem, że to krytyka toksycznej męskości i w jakimś tam stopniu to tam jest, ale z drugiej strony serial pokazuje też, że dziewczyny wcale od chłopaków nie odstają i też odstawiają chore rzeczy, począwszy od wysyłania fotek z gołymi cyckami swoim kolegom a na gnębieniu czy wyśmiewaniu na Insta skończywszy.
A już odkładając na bok te całe ideolo czy co ktoś sobie tam z tego wyciągnie w zależności od swojego światopoglądu, to i tak pozostaje nam fenomenalnie nakręcony, wybitny formalnie i rewelacyjnie zagrany serial (za sam 3 odcinek powinny się posypać tony różnych ciężkich nagród), być może nawet najlepszy pod tym względem w ostatnich kilku latach i choćby dlatego warto go obejrzeć.
19-03-2025, 15:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2025, 15:35 przez slepy51.)
Stały bywalec
Liczba postów: 8,893
Liczba wątków: 26
(19-03-2025, 15:18)Paszczak napisał(a): Zaraz. To to nie jest serial o tym że Manosphere to największe zagrożenie dla współczesnego Zachodu a Andrew Tate to nowy Charlie Manson? Bo jakiś czas temu widziałem trailer i takie odniosłem wrażenie...
jestem na połowie 3 odcinka i wszystko na to wskazuje, że tak
19-03-2025, 15:33
Chrissie Watkins' arm
Bzdura, no ale tak jak pisałem, każdy w zależności od swojego światopoglądu wyciągnie sobie z tego co będzie chciał.
19-03-2025, 15:37
Stały bywalec
Liczba postów: 2,683
Liczba wątków: 0
Manosfera, nie mogę :) Dobrze że tu zajrzałem, bo mignęło na N, ale jako że promowane na głównej to bym zlekceważył i przeszedł obok, bo tam już praktycznie nic ciekawego nie polecają. Wleci na weekend.
19-03-2025, 15:49
Stały bywalec
Liczba postów: 8,893
Liczba wątków: 26
(19-03-2025, 15:37)slepy51 napisał(a): Bzdura, no ale tak jak pisałem, każdy w zależności od swojego światopoglądu wyciągnie sobie z tego co będzie chciał.
serial nie mówi o nim wprost, ale w jego antagonistach i mechanizmach manipulacji widać echa Andrew Tate’a
odcinek i rozmowa z psychologiem to ma taki ciężar emocjonalny, że szok
chyba jeszcze obejrzę podobny serial "W obronie syna" z Chrisem Evansem, bo miałem go kiedyś w planach
19-03-2025, 17:21
Chrissie Watkins' arm
Spoilerowo napisał(a):serial nie mówi o nim wprost, ale w jego antagonistach i mechanizmach manipulacji widać echa Andrew Tate’a
No ok, ale nikt tam przecież niczego nie ocenia i nie wali nam żadnego jedynego słusznego punktu widzenia łopatą do łba żebyśmy mieli pomyśleć, że "serial jest o tym że Manosphere to największe zagrożenie dla współczesnego Zachodu a Andrew Tate to nowy Charlie Manson" bo to zwyczajna bzdura i maksymalne spłycenie tego, co twórcy chcą tutaj powiedzieć.
Spoilerowo napisał(a):odcinek i rozmowa z psychologiem to ma taki ciężar emocjonalny, że szok
Dla mnie ten 3 odcinek to najlepszy kawałek telewizji/kina jaki widziałem od dawna, te wszystkie ostatnie oskarowe produkcje typu "Anory" i jej podobnych wypadają przy nim komicznie wręcz cienko. Zupełnie inna półka. Szok tym większy, że ten cały Owen Cooper to ponoć zupełny aktorski świeżak i była to jego pierwsza rola.
19-03-2025, 17:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2025, 17:37 przez slepy51.)
Agent Putina
Liczba postów: 4,316
Liczba wątków: 21
Nie widziałem to nie wiem. Mówię po prostu, że takie coś sugerowali zwiastunem.
19-03-2025, 17:40
Red Crow
Liczba postów: 12,665
Liczba wątków: 50
(19-03-2025, 17:35)slepy51 napisał(a): Szok tym większy, że ten cały Owen Cooper to ponoć zupełny aktorski świeżak i była to jego pierwsza rola.
Mało tego - odcinek trzeci kręcili ponoć jako pierwszy.
19-03-2025, 17:58
Stały bywalec
Liczba postów: 6,766
Liczba wątków: 6
A syn policjanta nie wymienia tego Tate'a wprost w drugim odcinku? Dla mnie w sumie bez znaczenia. Jeśli kogoś to odstrasza, jego sprawa a w tym przypadku jego strata, bo jestem co prawda dopiero po dwóch odcinkach i wasze posty czytam ostrożnie, ale rzeczywiście świetna rzecz. Co do przesłania to wstrzymam się do obejrzenia całości, ale mam nadzieję, że jest to bardziej dramat rodzinny niż społeczny komentarz. Bardziej o ludziach niż Instagramie.
Chyba pierwszy raz pozowliłem się złapać na netflixowy hype. Jeremy Clarkson zatłitował coś o tym, że jakim cudem zrobili końcówkę drugiego odcinka, nie minęły dwa dni i wszyscy o tym gadają.
(19-03-2025, 10:19)Corn napisał(a): Mefisto, w tym wypadku to naprawdę idealne dobranie formy do treści. Do tego każdy odcinek toczy się w czasie rzeczywistym.
Nie wiem czy idealne, na razie rzeczywiście bliskie ideału. Podchodziłem trochę z takim podświadomym sceptycyzmem i obawą, że wytykanie problemów z tym brakiem cięć (nie, że technicznie coś będzie nie tak, tylko że okaże się to sztuką dla sztuki i za bardzo wpłynie na scenariusz) popsuje mi oglądanie, ale na razie absolutnie nie tylko nie ma się czego przyczepić, ale rzeczywiście taki zabieg jest tutaj strzałem w dziesiątkę. Szczególnie robi to wrażenie w pierwszym odcinku, gdzie cały czas jesteśmy blisko bohaterów. Serio, trudno mi sobie wyobrazić czy przypomnieć jakiś inny film czy serial, gdzie brak cięć miał tyle sensu. Czy można to było pokazać klasycznie? Jasne. Ale emocjonalny kop byłby wtedy mniejszy, chyba nie ma tu wątpliwości.
No dobra, gdybym miał się bardzo czepiać, to w drugim odcinku są momenty, gdzie jedno ujęcie niewiele dodaje do dramaturgii a nawet może wydaje się odrobinę wymuszone. Rozmowa policjanta z synem - niby fajnie to sobie wymyślili, że jest zawstydzony po wizycie w klasie i musi interweniować od razu a nie pogadać z ojcem w domu (czy oni nie mieszkają razem?), ale jednak trochę tam widać szwy. Takie rzeczy jak nauczycielka mówiąca, że wpisze ich wizytę i mogą iść do uczniów, tylko po to, żeby ich trochę przetrzymać i móc poświęcić te kilka minut innym bohaterom a później wrócić do policjantów - z jednej strony doceniam, że zadbali o takie szczegóły, z drugiej - odrobinę to zbyt widoczne. To wyjście przez okno i ujęcie z drona - no to już trochę efekciarstwo, ale z drugiej strony fajnie pokazuje miasteczko, "geografię" wydarzeń z tym wiadomo którym miejscem. Więc w sumie zajebiste ujęcie. :D
O! Ale jest jeden techniczny fuckup.
Dam w razie czego w spoiler...
To jak policjant goni tego kumpla. Nie chce mi się oglądać jeszcze raz, ale jest jakieś uzasadnienie wynikające z kadrowania czy zblokowania sceny każące mu tak człapać za 13-letnim kujonem? :D Komicznie to wyglądało. Nie mogli tego szerzej skadrować albo pozwolić jednemu wyjść trochę z kadru albo po prostu opóźnić start pościgu?
Ale na przykład całkiem fajny motyw w pierwszym, jak ktoś tam (prawnik?) pyta o timing aresztowania i mu mówią, że przyjechali o 6:28 a teraz jest powiedzmy 6:50 czy tam, że działają od pół godziny i można sobie zatrzymać i zobaczyć, że tyle właśnie odcinka minęło. Drobiazg, ale fajny.
Poczepiałem się na milion znaków, ale najważniejsze, że absolutnie, na razie nie wpływa to na odbiór całości.
19-03-2025, 18:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2025, 18:36 przez PropJoe.)
Chrissie Watkins' arm
PropJoe napisał(a):Co do przesłania to wstrzymam się do obejrzenia całości, ale mam nadzieję, że jest to bardziej dramat rodzinny niż społeczny komentarz. Bardziej o ludziach niż Instagramie.
W takim razie ostatni odcinek powinien cię maksymalnie usatysfakcjonować.
19-03-2025, 18:09
(19-03-2025, 15:31)slepy51 napisał(a): ja np. czytałem, że to krytyka toksycznej męskości i w jakimś tam stopniu to tam jest
Białej męskości chyba, biorąc pod uwagę, że śledztwo prowadzi czekoladowy człowiek i strong fimejl karakter :>
19-03-2025, 18:56
Chrissie Watkins' arm
Ten czekoladowy człowiek akurat ma dosyć chujowy kontakt ze swoim synem i jest raczej kiepskim ojcem, w odróżnieniu od Eddiego Millera, ale co ja ci będę tłumaczył, widzisz tam tylko to co chcesz zobaczyć ;) A to że jego partnerką w policji jest kobieta? No niesamowite, ale akurat w UK całkowicie normalne.
19-03-2025, 19:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2025, 19:33 przez slepy51.)
|