Po obejrzeniu tego efekciarskiego, głupawego zwiastuna nie pozostaje mi nic innego, jak obejrzeć jeszcze raz adaptację Svankmajera i zapomnieć o tym szajsie.
06-11-2015, 21:17
|
Alicja w krainie czarów
|
|
Tak, cała magiczna kraina przeżywa, czy ocalą Kapelusznika, jassssssne.
Po obejrzeniu tego efekciarskiego, głupawego zwiastuna nie pozostaje mi nic innego, jak obejrzeć jeszcze raz adaptację Svankmajera i zapomnieć o tym szajsie. 06-11-2015, 21:17
Ratować kogoś, kto jest tak irytujący, w dodatku tańczy w absolutnie rakotwórczy sposób?
06-11-2015, 21:45
W książce Kapelusznik to była jedna z wielu postaci, którą spotyka Alicja na swojej drodze, bardzo charakterystyczna, ale nie bardziej niż inne ani nienarzucająca się, a tu zrobili z niego pierwszy (i maksymalnie wkurwiający) plan, bo Depp go gra.
Filmu nie widziałam, a po tym streszczenia Nostalgia Critic (kapitalnym!) i zobaczeniu, jak Depp, a potem Wasikowska falują nogami, utwierdziłam się w zamiarze, żeby nigdy tego nie zrobić. Wymienili też główny zarzut, który mnie od tego kolorowego tworu Burtona odepchnął: wprowadzanie reguł i logiki do świata, który ma być alogiczny i pozbawiony reguł. Już nie wspominając o kliszach filmowych -- przepowiednia? the chosen one? wojenny film fantasy wtf? Drugi pewnie będzie na takich samych zasadach robiony, i też do bani. 06-11-2015, 22:14
Jedynka była tak koszmarna, nudna i przeładowana efektami, że szok, ale cieszę się, że powstała bo Wasikowska zdobyła popularność. Dwójka zapowiada się podobnie, do tego z jakimś wyrobnikiem zamiast Burtona i szkoda, że Mia i Depp znowu się w to pakują, widać, że to będzie dokładnie to samo. Niepotrzebny film, ale wiadomo, film to przede wszystkim biznes, jedynka zarobiła ponad miliard, czemu by nie przytulić następnego miliarda.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
06-11-2015, 23:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2015, 23:18 przez Pitero.) (06-11-2015, 23:17)Pitero napisał(a): cieszę się, że powstała bo Wasikowska zdobyła popularność. Kto? (06-11-2015, 23:17)Pitero napisał(a): Niepotrzebny film, ale wiadomo, film to przede wszystkim biznes, jedynka zarobiła ponad miliard, czemu by nie przytulić następnego miliarda. Ten film na 100% nie zarobi miliarda i wydaje mi się potencjalnie jedną z największych klap przyszłego sezonu letniego. Pierwsza Alicja startowała bez żadnej konkurencji, w czasach gdzie nie wychodziła co roku jakaś aktorska wersja Disnejowskich animacji, miała Deppa u szczytu popularności, no i przede wszystkim 3D tuż po Avatarze, które temu filmowi, tak jak Starciu Tytanów, dodało kilkaset baniek (% z seansów 3D Alicji był nawet większy od filmu Camerona)! Nowa Alicja ma Deppa, który od lat zalicza porażki kasowe, nie ma Burtona, którym i tak jak widać starają się ją reklamować, wychodzi w czasie sezonu letniego przy ogromnej konkurencji i zaledwie 6 tygodni po Księgi Dżungli, a 3D nie będzie żadnym atutem. Hejt na pierwszą Alicję przez te 6 lat wciąż się trzyma, więc nie sądzę aby było duże parcie na sequel. Zdziwię się jeśli ten film zarobi $500 mln na całym świecie. 07-11-2015, 11:16
Wasikowska od czasu Alicji grała u Cronenberga, Jarmuscha, Parka, Hillcoata, van Santa, w tym roku u Del Toro. Nie każdy popularny aktor gra u Marvela i filmach za 100 baniek.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 07-11-2015, 13:19
Dokładnie, polać nawrockiemu. Co ciekawe, przed Alicją kompletnie nie słyszałem o tej aktorce i myślałem, że będzie już potem tylko grać podobne role w blockbusterach dla dzieci, a tu oprócz wyżej wspomnianych filmów trzeba jeszcze doliczyć świetną rolę Jane Eyre oraz w "Ścieżkach".
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
07-11-2015, 13:26
Ogólnie film mi zwisa, pierwszy był daremny, ten zapewne również będzie, ale przynajmniej zobaczymy jaki faktycznie jest potencjał Box Office'owy Alicji, poprzedni film wyskoczył zaraz po Avatarze i pojechał na fali "szału 3D" który tamten rozpoczął, sequel nie ma szans na coś takiego.
07-11-2015, 13:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2015, 13:39 przez Gieferg.)
Okaże się. Maleficent wypłynęła długo po opadnięciu fali szału na 3D i zgarnęła ponad miliard, ale już Cinderella (wyglądająca jak film, a nie plastikowy rzyg, może tym problem) zarobiła dwa razy mniej.
Trudno orzec w sumie i też mnie to ciekawi. 07-11-2015, 13:42
Maleficent jednak sporo zabrakło do miliarda, tak dla ścisłości.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 07-11-2015, 14:11
Z Alicją w krainie czarów?
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 07-11-2015, 14:32
Apropo tego szału 3D. Ja pamiętam, że byłem w jednym z poznańskich Multikin i grane było tylko 3D dubbing/napisy! Nie było filmu w 2D. Do dzisiaj mam przez to uraz na filmy w tej technologii i jak tylko mogę to unikam jak ognia. Chyba najgorszy wypad do kina w życiu (już abstrahując od poziomu samego widowiska).
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
07-11-2015, 15:44
Jak pisałem w innym temacie, mnie się "Alicja" Burtona na swój sposób nawet podobała. Plus jak też gdzieś pisałem, jestem wielkim miłośnikiem "Alicji w Krainie Czarów" jako książki i najróżniejszych adaptacji. Od Disneya, po przez Americana McGee psychodeliczną Alice Liddel. Tak też im więcej adaptacji tym dla mnie więcej do analizowania.
Plus mimo, że nie ma Burtona, to obsada raczej zostaje taka sama co jest dla mnie na plus. Ja tam czekam i pewnie w kinie się pojawię, nawet jeżeli z dziełem Lewisa Carrolla nie będzie to miało nic wspólnego. 08-11-2015, 15:19
Gęba Wasikowskiej - yuck.
Postacie wyjątkowo bez życia. I nie konsekwencja. Tło u Alicji pełne surrealistycznych zegarów, a u Białej Królowej to oczywista tapeta. I mimo kolorów całość jakby wyprana i powtórzę - bez życia. 17-11-2015, 15:11
I to mi wystarczy, zwiastun jest fajnie zmontowany do fajnej muzyczki, ale film będzie pewnie znacznie, znacznie gorszy.
31-03-2016, 13:30 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |