Ankieta: Która wersja "Alien 3" jest lepsza i jak ją oceniasz?
Wersja kinowa
Wersja rozszerzona
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Alien 3 (1992) reż. David Fincher
korzystając z faktu że na nowym forum jeszcze nie poruszono tego tematu mam tu parę słów o A3-SE. Tak oglądając sobie ten film doszedłem o wniosku że w zasadzie to jest to lepsza wersja A3, jednak w przeciwieństwie do dłuższej wersji Aliens, która jest bezsprzecznie lepsza tutaj mam pewne zastrzeżenia. Fajnie że część scen jest wymieniona (i przez to film jest w 90% zgodny z nowelizacją) ale powstaje przez to parę dziwnych sytuacji. Tu parę przykładów czego bym się doczepił:

1) Murphy na chwilę przed wpadnięciem w wiatrak woła Spikeya (psa), który akurat w tej wersji filmu się nie pojawia, pozostaje się tylko domyslać że wołal jakiegoś zwierzaka.
2) jest scena w której Dillon zbiera ludzi (już po ucieczce obcego z zamknięcia) i wtedy któryś z więźniów wpada na pomysł by zapędzić obcego do pieca, wzbudza to wśód pozostałych entuzjazm, zbierają się i wychodzą, ale gdy chwilę póxniej znowu ich widzimy okazuje się że morale znowu im siadło i konieczna jest motywująca mowa Dillona (można to tłumaczyć tym że w międzyczasie 85 przekonał ich że lepiej będzie zaczekać na ekipę ratunkową która jest w drodze i pomysł z zaganianiem do pieca nagle przestał im się podobać, ale i tak pozostaje wrażenie pewnej niekonsekwencji)
3) to już nie żaden bład, ale szkoda że w tej wersji królowa się na końcu nie pojawia (ta scena jakby nie patrzeć robiła wrażenie)

Jakie jet wasze zdanie o tej wersji filmu?
(pewno już pisaliście o tym wcześniej, ale skoro jest nowe forum...)

Odpowiedz
Ad. 3
Robiła, robiła,właśnie w sumie po co ją wywalili?Macie jakieś domysły bo ja nie rozumiem.

Odpowiedz
ad 1. nie wiem nie wsłuchiwałem się - dla mnie on po prostu krzyczy. No a jeśli faktycznie woła psa, to może dlatego, że go tak kochał ;)
ad. 2. Zwykły błąd w montażu - jedna dodana scena i się nie zgadza
ad. 3. Trzeba pamiętać, że SE, to wersja producencka. Zmienili końcówkę, żeby było zgodna z lipnym AR. Tyle.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):ad. 3. Trzeba pamiętać, że SE, to wersja producencka. Zmienili końcówkę, żeby było zgodna z lipnym AR. Tyle.

Ok, tylko co to za różnica czy wpada do ołowiu z obcym w klatcie piersiowej, czy na zewnątrz?

Może coś przeoczam bo A4 dawno nie widziałem,a trójke SE obejrzałem rok temu. Leciała teraz w telewizji w wersji super-specjalnej, rozszeżonej o 40 min reklam podpasek i losowań lotka, jednym okiem lookałem i dalej nie potrafię powiedzieć czemu tą scenę zmienili.

Odpowiedz
no bo Ripley w AR została sklonowana z królową w środku, natomiast ta w A3 już się wykluła (rozrywając przy okazji klatę Ripley). Dla mnie też to jest głupie, ale tak właśnie zrobili.

Odpowiedz
Straaaasznie to naciągane, klonuje się przecież na podstawie materiału genetycznego.Jeśli rzeczywiscie ,ma to mieć znaczenie to jedynym wytłumaczeniem jakie mi się nasuwa,jest to że musieli go pobrać z embriona, a w klacie Ripley miał większe szanse zachować jakąś użyteczność niż przy natychmiastowym i bezpośrednim kontakcie z ciekłym ołowiem. Jak ja uwielbiam takie pseudonaukowe spekulacje w filmach SF :wink: .

Odpowiedz
po pierwsze - AR do ściema :twisted:
po drugie :
Cytat:ad. 3. Trzeba pamiętać, że SE, to wersja producencka. Zmienili końcówkę, żeby było zgodna z lipnym AR. Tyle.
kręcisz, oj kręcisz...
w AR sklonowano Ripley z jakiejś próbki krwi czy czegoś takiego. O ile jest nonsensem że zachowała ona pamięć, to samo to, że krolowa nadal w niej była można jakoś tam tłumaczyć (chociaż w sposób naciagany i bardzoe niewiarygodny) - tzn królowa musiałaby w jakiś sposób zmieniać DNA nosiciela podczas pobytu w jego ciele, i to na tyle by w jego DNA zawrzec wszelkie informacje na swój temat. Brzmi głupio? racja, jest głupie. Jednak próbka krwi z której sklonowano Ripley musiała być pobrana przed jej skokem do pieca (bo po nim to już nic by się nei zachowało) - chyba nikt nie zechce wmawiac komukolwiek że wyłowili to DNA z pieca??
W takim razie to czy królowa wyłazi z Ripley w końcówce czy tęż nie wyłazi, nie ma żadnego wpływu na wydarzenia z AR. Dlatego też tłumaczenie Mefisto jest chybione.

Ja bym raczej powiedział że w SE wrzucali rózne sceny niewykorzystane/dodatkowe a także alternatywne (tak jak wyciągające kapsułę ratunkową woły, czy scena narodzin obcego) - mieli nakręconą scenę skoku do pieca z królową i bez krółowej, w wersji podstawowej-kinowej wykorzystali bardziej efektowną wersję, a SE wersję alternatywną, co prawda gorszą - ale mamy jeszcze jedną zmianę ( a wtym filmie jest ich naprawde sporo) chwilami wygląda tak jakby chcieli wrzucić ile się da nawet jeśli nie bardzo pasowało (jak scena o której wspomniałem w punkcie 2)

Cytat:ad 1. nie wiem nie wsłuchiwałem się - dla mnie on po prostu krzyczy. No a jeśli faktycznie woła psa, to może dlatego, że go tak kochał
miałem na myśli moment kiedy zagląda do wnęki/rury czy czegoś tam na chwilke przed atakiem ( a potem wpada w wiatrak).

I takie pytanie - wolicie wersję normalną czy SE?
(piesek czy wół? która wersja początku bardziej wam odpowiada? itd.)

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):po pierwsze - AR do ściema

z tym się zgodzę

Gieferg napisał(a):Dlatego też tłumaczenie Mefisto jest chybione.

ale to jedyne wytłumaczenie (w dodatku oficjalne w miarę). Zresztą nie jest moje, więc nie będę oponował, bo mi to wisi. Dla mnie Obcy kończy się na części 3. Obcy umiera, Ripley umiera, a jak będę miał kiedyś fajny sprzęt i masę czasu to sobie zmontuję własną wersję :twisted:

Gieferg napisał(a):Ja bym raczej powiedział że w SE wrzucali rózne sceny niewykorzystane/dodatkowe a także alternatywne (tak jak wyciągające kapsułę ratunkową woły, czy scena narodzin obcego) - mieli nakręconą scenę skoku do pieca z królową i bez krółowej, w wersji podstawowej-kinowej wykorzystali bardziej efektowną wersję

a guzik prawda, bo scena skoku w SE została zrobiona specjalnie na potrzeby tejże wersji

Gieferg napisał(a):miałem na myśli moment kiedy zagląda do wnęki/rury czy czegoś tam na chwilke przed atakiem ( a potem wpada w wiatrak).

aaa, to faktycznie krzyczy Spike, bo to przeca scena z wersji z pieskiem. Trochę ją zagłuszono, ale wciąż nieco słychać.

Odpowiedz
Cytat:a guzik prawda, bo scena skoku w SE została zrobiona specjalnie na potrzeby tejże wersji

no to w takim razie nie rozumiem. pogięło ich czy jak?

Cytat:ale to jedyne wytłumaczenie (w dodatku oficjalne w miarę). Zresztą nie jest moje, więc nie będę oponował, bo mi to wisi.
a czyje to tłumaczenie? (bo chciałbym wiedzieć kogo mam za nie zjechać :wink: )

Odpowiedz
jak to czyje ? producentów, czy kto to tam odpowiadał za SE. Wzięli A3, komputerowo obrobili tą scenę wycinając przy okazji chesta i wsio.

Odpowiedz
napisałeś wcześniej:
Cytat:Zmienili końcówkę, żeby było zgodna z lipnym AR.
ale taka zmiana nie ma żadnego wpływu na AR. Teraz pytałem kto w taki sposób tłumaczył tą zmiane a nie kto to zmienił 8) bo tłumaczenie to jest raczej głupawe.

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):I takie pytanie - wolicie wersję normalną czy SE?
(piesek czy wół? która wersja początku bardziej wam odpowiada? itd.)
Obcy przejmuje cechy żywiciela, a ten w A3 oraz jego sposób poruszania i szybkość bardziej mi psa niż woła przypomina(ale i tak wole SE). I tu mam jedno malutkie zastzeżenie, w ujęciach widzianych jego oczyma, gdy goni więźniów są oni strasznie blisko niego, trochę twórcy tu przegieli bo powinien ich wtedy z łatwością dogonić.

Też bym wolała żeby Obcy trylogią został, i to nawet nie tylko przez fakt że AR mógłby zająć czołowe miejsce w plebsicycie na najbardziej naciągany pomysł na sequel. Przede wszystkim brakuje mroku i napięcia, przypomina to raczej film przygodowy.

Odpowiedz
Naciągany jest tylko pomysł z klonowaniem Ripley. Przecież Obcych są w uniwersum Aliena setki tysięcy rozsianych po przerównych planetach.

Odpowiedz
Blade napisał(a):Naciągany jest tylko pomysł z klonowaniem Ripley. Przecież Obcych są w uniwersum Aliena setki tysięcy rozsianych po przerównych planetach.

no w zasadzie to masz rację, mogli rozwinąc to zupełnie inaczej ( i lepiej ) no i oczywiście bez Ripley. O ile mnie pamięć nie myli to statek na LV 426 nie zostal w końcu zniszczony? (bo chyba wybuch rozwalił tylko kolonię a on byl kawałek dalej - ale mogę się mylić), można było zrobic nowy film o Obcym ale oni oczywiscie musieli zrobić nowy film o Ripley (Ripley:Resurrection), ja bym chętnie zobaczył film o obcych ale bez Ripley (szkoda że na razie jedynym takim filmem jest kiszka pt. AVP jeszcze gorsza niż AR)

Alein 3 był świetnym zamknięciem cyklu o przygodach Ripley :) i tego już trzeb było nie ruszać, zamiast tego znaleźc nowych bohaterów (w Predatorze 2 jakoś się dało i efekt był bardzo dobry, czemu tutaj nie??)

Odpowiedz
Ja tam uważam, że trzy filmy z obcym w roli głównej w zupełności by wystarczały, szkoda na go na drobne rozmieniać, i robić z tego serial. Choć w tej chwili chyba jednak bym chciał, żeby jakoś godnie cykl zamknąć i poprawić to co czwórka popsuła. Po za tym z każdą kolejną częścią alien staje się postacią coraz mniej tajemniczą, a ta tajemniczość jak dla mnie jest jedną z podstaw funkcjonowania jego legendy.

Odpowiedz
Cytat:Ja tam uważam, że trzy filmy z obcym w roli głównej w zupełności by wystarczały, szkoda na go na drobne rozmieniać, i robić z tego serial.
racja
ale jak już muszą robić kolejny to chociaż by zmienili głownego bohatera :twisted:
Terminator też po dwójce był już ładnie zamknięty (tak jak Obcy po trójce) ale musieli rozgrzebać i teraz znowu wypadałoby dorobić ciag dalszy...Predatora 3 też nie widzę potrzeby robić (choc tu akurat nie ma mowy o żadnym zamknięciu cyklu)

Odpowiedz
Predator jak najbardziej potrzebuje godnego siebie filmu by odzyskać twarz po debilnie kretyńskim AvP.

Odpowiedz
Ad. 1 - nie wiem, czy ktos to juz wytlumaczyl powyzej, bo nie zdazylem przeczytac dokladnie... No ale jesli chodzi o wolanie psa w wersji rezyserskiej przez Murphy'ego - to jest blad wersji w regionie 1, gdzie zapomniano wykasowac tego tekstu. Zatem jesli ktos ma to nawolywanie psa w tunelu z wiatrakiem w Special Edition - ma albo wydanie Alien Quadrilogy z regionu 1, albo divxa z tego wydania :) W naszym europejskim wydaniu AQ NIE MA nawolywania psa (jest cisza).

W sumie zapomnialem o tym napisac przy opracowaniu DIR CUT na stronie... wkrotce bede musial to dodac.
A L () E E N

Odpowiedz
Cytat:ma albo wydanie Alien Quadrilogy z regionu 1
jaaasne :mrgreen: dokładnie tak właśnie jest :roll:

Cytat:, albo divxa z tego wydania
ee no co ty, gdzieżby tam :wink:
a może masz też coś ciekawego do powiedzenia o ad.2 ?

Odpowiedz
Ad.2 - to juz napisal Mefisto - blad w montazu. Czesto w przypaku wersji
rezyserskich jest wlasnie tak, ze jak sie doda jakas scene, to moze powstac
pewna niekonsekwencja wzgledem innej (znajdujacej sie "w poblizu"). Podobnie
bylo w "Aliens", gdzie dodano monolog Hudsona w czasie zrzutu promu, ale
w ten sposob wkradl sie widoczny blad - chodzi o Hicksa, ktory mimo, iz spal
przez caly zrzut - tutaj widzimy go w tle, obudzonego i rzeskiego podczas
sluchania nafaszerowanego adrenalina Billa Paxtona :)

Poza tym ta niekonsekwencja w "Alien 3" nie jest az tak razaca. Wiezniowie
byli tam ciagle w beznadziejnej sytuacji, dno dopelnil potwor siejacy naokolo
groze - wiec nie dziwne, ze po chwili entuzjazmu opadly im nagle morale :)
Co tu duzo mowic - byli udupieni i mieli przesrane - i pewnie co chwila to do
nich docieralo :)
A L () E E N

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon