Stały bywalec
Liczba postów: 3,103
Liczba wątków: 8
(14-09-2025, 01:42)slepy51 napisał(a): michax napisał(a):najlepiej podsumowuje moje zdanie opinia Michała z Ponarzekajmy o filmach, z którym mam najbardziej zbliżoną opinie o każdym odcinku
Nie chcę się wpierdalać, bo serial przestałem oglądać po 30 minutach pierwszego odcinka ale jak ktoś wkleja cokolwiek od tego typa żeby podbić swoje zdanie o czymkolwiek to nie mam pytań, musi być naprawdę źle.
Rozumiem że nie przepadasz za Michałem z Ponarzekajmy o filmach? Ja często się z nim NIE zgadzam (dlatego lubię go słuchać), ale akurat w tym przypadku to mam bardzo podobną opinię, ktora jest ciekawa, bo facet u siebie jest jechany w komentarzach, że serial chwali, mimo wad, które wypomina, nawet piszą że sie sprzedał Disneyowi, a facet potrafi sie przyczepiać o głupotki, nie tylko w tym serialu, ale omawiając każdy film lub serial to czasami ostro jedzie, bo do wszystkiego podchodzi tak bardzo matematycznie, naukowo, ale gdy występuje w omówieniach odcinków u Filipa z Bez Schematu, ktory jeszcze bardziej serial chwali, to jest nazywany przez Filipa i reszte za marudę, malkontenta i narzekacza, bo co wspólne omówienia odcinków to najbardziej się czepia, a wczoraj to aż za bardzo wsiadł na niego Brody z Kosmosu (tak szczerze nie przepadam za nim) co wypomniał mu Filip w czasie transmisji. Michał krytykowal to co wszyscy w siódmym odcinku (też u siebie), uważa za najslabszy odcinek, choć wciąż dobrze sie bawi, a wczoraj Brody z kosmosu wszedl w taki pasywno agresywny ton co do niego, jakby chciał idiotę zrobić z Michała, a sam się ośmieszył, szczególnie pod koniec podsumowania.
Wygląda na to, że Alien Ziemia to najbardziej kontrowersyjny serial 2025 roku. Tak jak w każdym wcześniejszym odcinku są głupotki większe lub mniejsze i w sumie uważam epizod 7 za najsłabszy z dotychczasowych, ale za samą scenę z liczbą pi i stawianiem klocka na której śmiechłem (wiem, to prymitywne) odcinka nie zapomnę:)
18-09-2025, 12:20
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,486
Liczba wątków: 29
Nie chcialo mi sie pisac o przygodach debili z poprzedniego odcinka a w nowym scenarzysci mnie pozytywnie zaskoczyli. Bo trzeba miec odwagę (choc zapewne to jedynie kolejny przyklad ich debilizmu), żeby zniechęcić widza nawet do głownej bohaterki.
Brawo
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-09-2025, 14:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2025, 14:20 przez shamar.)
Stały bywalec
Liczba postów: 3,093
Liczba wątków: 28
Ej już był ten finał?
23-09-2025, 16:10
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
23-09-2025, 16:18
Dużo pisze
Liczba postów: 630
Liczba wątków: 0
Czyżby wszyscy oglądający odpadli? No to trzeba będzie kogoś z forum skazać na obejrzenie ostatniego odcinka
W sensie nie dziwię się, po co oglądać jakiegoś szarota powstałego w czasach DEI, który ma 7-8h jak w nawet mniejszym czasie można powtórzyć Trylogię Ripley
23-09-2025, 17:26
Stały bywalec
Liczba postów: 5,930
Liczba wątków: 6
Ja tam dalej oglądam :D
Jak się obejrzało 7 odcinków to czemu nie miałoby się obejrzeć finału?
Ósemka będzie chyba dopiero dziś w nocy dostępna, stąd brak "relacji".
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
23-09-2025, 17:41
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,812
Liczba wątków: 5
(23-09-2025, 17:41)zombie001 napisał(a): Ja tam dalej oglądam :D
Jak się obejrzało 7 odcinków to czemu nie miałoby się obejrzeć finału?
Ano właśnie.
Jakby tego było ze 20 0dcinków to bym padł, ale jak doszedłem do 7 to i 8 obejrzę.
Ale na razie na chomiku nie ma więc jak będzie zdam relację:D
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
23-09-2025, 18:51
PapaBoomer
Bo będzie nad ranem koło 3, ja nie mogę ostatnio spać w nocy, więc obejrzę od razu i wrzucę mema, bo szkoda będzie pisać xD
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
23-09-2025, 19:06
Stały bywalec
Ja też ciągle oglądam i dalej jestem na tak, mimo tego, że dwa ostatnie odcinki uważam za najsłabsze, i widzę wady, które Wy widzicie. Widocznie mam tak marny gust albo po prostu więcej filmom i serialom wybaczam, szczególnie od twórców których lubię (Hawley to jeden z takich właśnie twórców, od niego wszystko obejrzę i wiele jego produkcjom wybaczam, lubię też słabsze sezony Fargo) , albo to jest najbardziej niedoceniany serial tego sezonu, na ktorym się nikt nie poznał , oprócz mnie i kilku osob, jak np ekipa Napisów Końcowych, Brody z Kosmosu (i to akurat mnie najbardziej zaskakuje bo ja gościa nie trawię i malo kiedy się z nim zgadzam), Michał z Ponarzekajmy o filmach i za kilka lat serial będzie wymieniany jako jedna z tych produkcji, na której się (prawie) nikt nie poznał ;-)
24-09-2025, 01:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2025, 01:50 przez michax.)
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,396
Liczba wątków: 76
No ale jak nikt się nie poznał? Aż sobie sprawdziłem i na pomidorach toto ma od krytyków 95% pozytywnych recenzji, czyli raczej jednomyślnie serial jest przez nich uważany za co najmniej bardzo dobry. To chyba ludzie tacy jak większość tutaj na forum będzie uznawana za jakiś czas za tych, którzy się na tym paździerzu po prostu od razu poznali :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
24-09-2025, 01:58
PapaBoomer
Teraz tylko cancel i dziękujęmy za uwagę.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
24-09-2025, 03:54
Captain Skullet
Liczba postów: 20,371
Liczba wątków: 128
Cytat: na pomidorach toto ma od krytyków 95% pozytywnych recenzji,
Tyle samo co drugi sezon Wiedźmina XD
24-09-2025, 09:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2025, 09:35 przez Gieferg.)
Dużo pisze
W tak doborowym towarzystwie to jeszcze wypada wymienić The Last of Ass: pierwszy sezon (96%) i drugi (91%) :)
24-09-2025, 09:58
Użytkownik
Liczba postów: 115
Obejrzałem ostatni odcinek i bardziej pasuje na przedostatni niż finałowy epizod. Twórcy chcieli za dużo zostawić na kolejny sezon.
Wendy stała się zbyt potężna. Wydaje rozkazy xeno jakby był jej pieskiem (nie zabił kavaliera bo mu kazała), steruje wszystkim w bazie bez ograniczeń. Może robić co chce i nikt jej nie podskoczy.
Obcy nadal zabija hurtowo żołnierzy czy pracowników ale gdy trzeba zabić kogoś ważniejszego to tylko stoi i syczy.
Ocellus kompletnie zmarnowany. Przez niemal cały sezon siedział w owcy albo zamknięty w słoiku a gdy już wszedł w człowieka i mógł wiecej namieszać to wątek został urwany. Co ciekawe wskrzesił martwego Artura z wielką dziurą w klacie który leżał gdzieś daleko na plaży zamiast kogoś w bazie.
Boy kavalier niby taki mądry a każdy robi go jak chce.
24-09-2025, 12:58
PapaBoomer
Boy pedau stworzył androidy które mogą robić co tylko zechcą i są bardziej zaawansowane niż David czy Bishop.
Nie rozumiem obsesji związanej z tym okiem, ale z drugiej strony twórcy ewidentnie byli bardziej zainteresowani tym niż samym obcym.
Z kolei udomowienie w jakikolwiek sposób xenomorpha zabija cały element związany z tym, że to siła natury, nie do opanowania.
Wszystko co chcieli osiągnąć złoczyńcy w całej serii na przestrzeni setek lat, udało się jak się okazuje jakiejś androidce już na samym początku.
Może ktoś rozbić ten serial na części i wytłumaczyć o co chodziło twórcy?
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
24-09-2025, 13:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2025, 13:19 przez marsgrey21.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,812
Liczba wątków: 5
No, obejrzane.
Godne zwieńczenie tego pierdolnika. Całość to typowy, współczesny badziew gdzie nic się nie klei i składa się ze scenek które połączone nie mają sensu. Wszystko tu jest na zasadzie deus ex machina. Jak trzeba to coś się pojawia, jak trzeba to znika, motywacje prawie wszystkich bohaterów zależą tylko i wyłącznie od tego co potrzebne jest w danej scenie, nawet jak to kompletnie nie ma sensu.
Czyli serial który można oglądać tylko jednym okiem w międzyczasie gadając przez telefon, robiąc herbatę, wychodząc do kibla, bo jakakolwiek próba śledzenia tego z włączonym mózgiem sprawia psychiczny ból.
Soczyste 1/10
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
25-09-2025, 00:19
Stały bywalec
Pisałem wcześniej, że serial przypomina Legion i tak jest do końca, bo Wendy ma zdolności jak główny bohater Legiona plus matkuje xenomorphowi (to podobno pomysł z komiksów, gdzie jest jakaś postać dziewczyny połączenie androida z obcym, która rządzi xenomorphami, matkuje im). Słyszałem o finale 2 serii Rodu Smoka, że nie wygląda jak ostatni odcinek sezonu, podsumowujący pewien etap serialu , tylko jak odcinek przed finałem, a podobno powodem tego było to, że stacja skróciła sezon, więc niedokończony jest 2 sezon. Piszę o Rodzie smoka, bo słyszałem porównania między finałem 1 serii Obcego Ziemia z finałem 2 serii Rodu smoka, że w tym elemencie są te odcinki podobne.
Nie sądzę by tak było, że stacja skróciła sezon o kilka odcinków, ale uważam, że to pomysł Hawleya na taki a nie inny finał, i dlatego uważam, że jest trollem. W Fargo dokładnie nie pamiętam, ale raczej tak nie było bo każdy sezon to osobna historia więc domykał Hawley historię, miały sezony ostatni rozdział historii, ale w Legionie pamiętam, że Hawley miał ten sam problem, czyli finały nie były satysfakcjonujące, były takie, gdzie niewiele się działo, dużo gadania, nie padały odpowiedzi i kończyły się zawieszeniem akcji w najciekawszym momencie. Pamiętam że w finale serialu był pojedynek między bohaterami i polegał na tym, że siedli sobie przy stoliku i pili winko i gadali, co wielu wkurzyło (mnie akurat takie rozwiązanie się podobało). Więc nie dziwi mnie finał Obcego Ziemia bo przypomina w swojej konstrukcji finały jakie Hawley pisał wcześniej, a z finałami w Legionie miał problemy, zawsze pierwsza połowa była lepsza jak druga, tak samo jest tutaj, choć to nie zmienia tego, że ostatecznie uważam Legion za jeden z najlepszych serial, mimo kilku wad i słabości. Wygląda z Obcym to tak, że Noah Hawley jakby chciał wymusić chamsko na stacji FX takim zakończeniem 2 sezon, a jak nie to widzowie zostaną z reakcja WTF, jakby był pewien, ze dzięki nazwisku jakie sobie wyrobił serią Fargo i Legionem to nieważne co zrobi i tak dostanie 2 sezon.
Z jednej strony lubię gdy sezony przynajmniej część wątków zamykają, a z drugiej lubię też gdy seriale trollują i idą na przekór oczekiwaniom (nowe Twin Peaks), jakie można mieć do finału, że powinno się coś więcej wydarzyć i przez to mam mieszane uczucia do finału. Dostaliśmy podsumowanie wątku Wendy, która przeszła przemianę, ale praktycznie każdy inny wątek jest otwarty, niedokończony, tak jakbym oglądał odcinek przygotowujący mnie do finałowej konkluzji, której nie wiadomo czy dostaniemy bo FX jeszcze nie zamówił, ale Hawley zapowiedział, że ma plan na kolejny sezon. Ale też nie możemy dostać konkluzji za szybko w kolejnej serii, bo to nie będzie 1 odcinek tylko pewnie znowu osiem, więc pewnie nastąpi jakiś reset w 2x01, jeśli powstanie i będzie wolne tempo, tak jak u Hawleya zawsze jest i ustawianie od nowa pionków na szachownicy.
Odcinki 1-6 podobały mi się, mimo wielu wad, ale ostatnie dwa to obniżenie poziomu, tylko że przez to, że ostatnie mi się podobały mniej to nie oznacza że skreślę cały serial, bo ja do seriali podchodzę tak, że finał jest ważny, ale też istotna jest droga, i taki niedogotowany finał nie oznacza tego, że wcześniejsze odcinki nagle przestaną mi się podobać, zapomnę o nich (gdyby tak było to nie wracałbym nigdy do xfiles czy innych seriali, które mialy slabe ostatnie odcinki sezonu albo finały serialu a wiele razy wracałem). Od 1 odcinka do 6 dałem 7/10, a 7 i 8 to takie 5 lub 6, więc gdy zsumuję oceny to wychodzi trochę naciągane 7/10 za całość.
Nie domyśliłem się tego kim okaże się ten łysy służący.
A dalej moją ulubioną postacią jest oczko (nie tylko moja bo wielu widzów, ktorym się serial podoba, mimo wad to też fascynuje ich oko), finalnie , w ostatniej scenie oczko zostało oczkiem w głowie.
Widocznie tez Hawleyowi oko wpadło w oko, skoro tak rozwija akurat tego kosmitę, a nie innych ktorzy się przewijają w tle. Ale może w końcu by wymyślili jakiegoś obcego, ktory nie jest zagrożeniem, mimo paskudnego wyglądu, tylko szerzy miłość w różnych galaktykach a mogli z nim to zrobić (zresztą były teorie, że oczko pomaga ludziom, ale szybko Hawley w podcaście wyprowadził wszystkich z blędnego zalożenia co ostatnie odcinki potwierdzaja, że nie gra w tej samej drużynie co ludzkość).
25-09-2025, 02:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2025, 03:07 przez michax.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,486
Liczba wątków: 29
Odc. 8 to godny finał!
Godny bo nie zawodzi durnotą. Jeat w chuj niedorzecznie, znowu. Nie bede spoilerowac ale brakowalo mi katanki. No, ZUPEŁNIE ZAPOMNIELI o katance z pierwszych odcinkow.
A czy ci żołnierze/ochrona choć RAZ trafila w tego aliena? Nie pytam o ten odcinek tylko ogolnie, bo wychodzi, że tu alieny są szybsze od kul.
3
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
26-09-2025, 08:48
Stały bywalec
Liczba postów: 3,093
Liczba wątków: 28
No jeszcze tylko szybki cancel i do domu.
27-09-2025, 13:02
Dużo pisze
Była rodzina orków to teraz i Xenomorphów :P
Moje modlitwy jeszcze zanoszę za flop Predator Badlands.
27-09-2025, 14:02
|