Amatorskie tworzenie filmów
O w mordę! Nawet nie zauważyłem, że ta cała rozkmina wynikła z podlinkowanego wywiadu. Niestety prawda. U mnie na ostatnią umówioną wspólną akcję nie przyszedł jeden z gości i przez pół dnia nie można było się do niego dodzwonić. Wieczorem dostaję sms, że wolał pojechać filmować ślub i wesele, bo zaproponowano mu 1000 zł. Co ciekawe musiał o tym wiedzieć od dawna, a jeszcze w poprzedzający wieczór omawialiśmy szczegóły w cztery oczy. Generalnie podczas jakiejkolwiek rozmowy o projekcie, albo są od razu pytania o kasę (jakbym ja jakimś producentem był), albo narzekania typu "no ale kasy z tego nie ma, co to za robota". Szkoda tylko, że jak się rozpisuje casting na ekipę w necie to zgłaszają się sami deklarowani pasjonaci. Przyznam się, że mam już w naborach takie doświadczenie, że po dwóch zdaniach wiem, że nie ma sensu marnować kolejnych pięciu minut.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
Indorman, a Sony A7S widziales? :)

Dla wszystkich, ktorych to interesuje. Pojawil sie nowy bóg w dziedzinie kręcenia nocą przy nskim budzecie ;) Ja chyba na to jednak pozbieram. Nie wierze jak to dobrze wyglada!

PS Wrzucam tu. Juz poleciala wiadomosc do Snuffera z prosba o wydzielenie :)

Odpowiedz
Cytat: Pojawil sie nowy bóg w dziedzinie kręcenia nocą przy nskim budzecie ;)

Cena rynkowa minimum 10 koła. Ale nocne kadry urywają dupe, więc chyba warto.

Odpowiedz
10 tysi to jest wlasnie niski budżet niestety (Canon 5D mk3 też kosztuje tyle). :) Ale widzialem, ze sa dostepne nawet za 8 tysi, jak sie lepiej poszuka. Niemniej to dość świeży towar, moze jak zbiore na niego to juz bede mogl kupic z jakims fajnym sprzegtem. ;) No i nagrywa w 4k - niestety tylko z zewnetrznym nagrywaniem, ale przy filmie to jest do zrobienia. Jestem podjarany jak debil :) Na filmiku Blooma widac, jak kręci ciemną nocą w parku (godzina 21), a na video wygląda jakby kręcił normalnie w dzień, tak dobrze ta kamera odbiera światło. Piękne. Słyszałem o przerabianiu filmu tak, zeby dzień udawała noc, ale nigdy tak, zeby noc udawała dzień - tj. jezeli chodzi o kręcenie na zewnątrz. :)

Odpowiedz
Taka kamerka to skarb w postprodukcji, bo możesz przyciemniać potem do woli i manipulować oświetleniem.

Odpowiedz
No wlasnie dlatego git dla niskiego budżetu, bo nie trzeba wydawać kasy m.in. na czas i oświetlenie tyle.

Odpowiedz
Crov napisał(a):ale w ogole przydalby sie po prostu do tego dzwiekowiec i realizator dźwięku, zeby to zrobić w pełni pro.

A skąd jesteś? Bo ja jestem dźwiękowcem i w ten sposób zarabiam na życie. Oczywiście nie żadnym topowym, ale robię to od 10ciu lat. Żeby nie być gołosłownym:

http://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=1195711

Ale wkręcam się też w różnego typu zajawki. Oglądałem na razie tylko Twój pierwszy film, ale mi się nie podobał, głównie ze względu na aktorstwo. Jednak widzę, że masz zajawkę, więc muszę uzupełnić Twoją filmografię, pozostałymi dwoma :)
Więc jeśli będziesz coś planował jeszcze, a nie mieszkamy zbyt daleko od siebie, służę swoją wiedzą i mogę ogarnąć dźwięk w Twojej produkcji :) Oczywiście na tyle na ile mi czas pozwoli.
Kamera też nie jest mi obca i od czasu do czasu ze znajomymi robię jakieś produkcje, czasem lepsze, czasem gorsze. na przykład zajawkowy film dla grupy milsimowej.
Kiedyś go tu wrzucałem chyba, ale prawdopodobnie przeszedł bez echa (już nie pamiętam)

[yt]PV2rfFNNnfk[/yt]

muzique

Odpowiedz
Kaleem, cały klimat i epę szlag trafił, gdy usłyszałem plastikowe kulki i świast powietrza jak z małego chujka :) ale poza tym fajne. Powinniście się spyknąć z Crovem: ty masz repliki gunów i wiedzę na temat audio, a Crov ma (będzie miał?) kamerkę ala Michael Mann. Co z tego powinno się urodzić nie muszę chyba mówić? ;)

Odpowiedz
plastik miał zostać, bo kolesie z milsima tak chcieli. Stwierdzili że reklamują się jako grupa paramilitarna, chociaż my im proponowaliśmy dodanie w poście ogni piekielnych z luf i odpowiednich dźwięków, ale oni nie chcieli :) to w zasadzie pokazówka reklamowa dla ich rekrutacji była ;)

btw. sam bym nakręcił jakąś gun'ową historyjkę, bo sam jestem miłośnikiem broni palnej :) ale jakoś brak mi czasu i motywacji.
muzique

Odpowiedz
(09-11-2014, 21:16)Kaleem? napisał(a):
Crov napisał(a):ale w ogole przydalby sie po prostu do tego dzwiekowiec i realizator dźwięku, zeby to zrobić w pełni pro.

A skąd jesteś? Bo ja jestem dźwiękowcem i w ten sposób zarabiam na życie.
Jestem z Trójmiasta. A ty?

Choc tak jak pisalem wczesniej, poki co najblizsze moje projekty to beda glownie formy skupiajace sie na wideo, bardziej teledyskowe i klimatyczne niz fabularne.

Mental napisał(a):Powinniście się spyknąć z Crovem: ty masz repliki gunów i wiedzę na temat audio, a Crov ma (będzie miał?) kamerkę ala Michael Mann. Co z tego powinno się urodzić nie muszę chyba mówić? ;)
Taa, tę kamerkę to będę miał jak uzbieram forse, wiec jeszcze potrwa. ;) CHYBA, ZE SIE FORUM ZRZUCI W GESCIE WSPIERANIA AMATORÓW. Choc jezeli projekt, który mam się tworzy zacznie tworzyc sie szybciej to moze rzeczywiscie siegne po jakies Polakpotrafi, zeby ktoś się dorzucił. :)

A co do replik gunów: w Trójmieście tez są ludzie zajmujacy sie ASG i jarajacy militariami. ;) Aczkolwiek mnie nie kręcą klimaty militarne, wojskowe i wojenne. Guny jak najbardziej, ale w sensacji czy thrillerze. Takze jak zrobie film z gunami to będą nimi machali raczej np. cywile, gliniarze, detektywi, gangsterzy, albo zwyrole. :)

Odpowiedz
Ja jestem z Katowic. Daleko trochę :F
muzique

Odpowiedz
Cytat:tę kamerkę to będę miał jak uzbieram forse, wiec jeszcze potrwa. ;)

Weź kredyt ;) Albo napisz list do Spielberga utrzymany w takim duchu:

http://southpark.cc.com/clips/152474/democracy-in-cuba

Odpowiedz
Ok, Crov. Obejrzałem Twoje pozostałe filmy. I jeśli mogę coś ponarzekać, a mogę, to: :)
Najbardziej mi się podobał w sumie, "Mały ale pojemny". Bo nie męczył. Natomiast "Wtargnięcie" jest technicznie tragicznie. Mówię o dźwięku najpierw. Wszystko rozbija się o lokacje. W "Plecaku" i W "Mały ale pojemny", to była otwarta przestrzeń, więc tam nie ma za bardzo problemu. Ale we "Wtargnięciu" nie rozumiem kilku zabiegów. Po co panoramujesz tak dźwięk? Czemu ta dziewczyna mówi skrajnie po lewej stronie, podczas gdy Ty mówisz centralnie? To celowy zabieg? czy pomyłka? To nie ma żadnego uzasadnienia. Nawet jeśli chcesz żeby postacie mówiły po stronie kadru po którym stoją, to nie aż tak skrajnie. Zresztą, dziewczyna kadrowana jest po lewej stronie, ale głowę i usta ma zwróconą do środka kadru, więc powinna mówić w miarę centralnie.
Druga sprawa, to lokacja. Ten film w zasadzie opiera się na trzech kadrach. Dwójkowy i dwa kontrplany pojedyńcze. Za nimi w tle nie ma nic ,oprócz obskurnych ścian. Ale przez to, że to puste betonowe pomieszczenie, dialogi brzmią, tak tubalnie, że niewiele można zrozumieć. Jest straszny pogłos. Ok. można nawet to zrobić w takim miejscu, choć lepiej by było zbudować ścianę za aktorami, która tylko imituje tą fakturę, która jest faktycznie za nimi. Ale wiem, że to nie ten budżet. Więc, w tym wypadku wymagana jest equalizacja tych ścieżek. Wycięcie tych częstotliwości, które tak sieją tą studnią. Na tyle na ile oczywiście można. A te samochody za oknem? To celowe? Bo raczej dla mnie niepotrzebne? Lepiej by było, jakby oni byli w takim sterylnym pomieszczeniu, że słychać tylko ich, łącznie z przełykaniem śliny :) Ale to w tym wypadku rzecz gustu. Reżyser mógł tak chcieć, żeby coś się działo za oknem. Jeśli nie, wybierając lokację, zwracaj uwagę na to co się dzieje za oknem, lub czy okna są szczelne. Zrób próbę. I ostania rzecz, to poziomy i różnice w kadrach. Mam wrażenie, że w ogóle nie siedziałeś nad dźwiękiem. Raz ciszej, raz głośniej. Kiedy jest kadr bliski, to mikrofon jest blisko aktora i wszystko jest ok. kiedy jesteśmy dalej już jest diametralnie gorzej. Jeśli masz bardzo bliski plan, zachowaj odległość mikrofonu, bo to się robi totalnie nienaturalne.
Oczywiście w dźwięku też jest różnica planów i odległości. Ale nie na takich małych odległościach, typu 1 metr. Nie muszę nikomu na tym forum mówić, że diabeł tkwi w szczegółach. 60% odbioru filmu to światło i obraz a 40% to muzyka i dźwięk. Ten film, gdyby był technicznie lepiej zrobiony, po prostu by był lepszy. Zwykły widz, nie potrafi tego ocenić w szczegółach. On tylko powie: "coś nie gra, ale nie wiem co"
I na jedną rzecz obrazkową muszę zwrócić uwagę, bo mnie strasznie raziła. We "Wtargnięciu", czas 4.14 błąd montażowy. Sklejka jest kadr w kadr. tniesz z takiego samego planu w zasadzie na identyczny plan. owszem to się stosuje, jak wszyscy wiemy, ale w Twoim filmie to nie jest zabieg celowy, bo wtedy to się stosuje częściej. A jedna taka sklejka na cały film jest po prostu (sorry za wyrażenie ) z dupy. to razi, bo widać, że nie jest stylistyką i cały film nie jest w takim "duchu"
Tak szczerze mówiąc "Wtargnięcie" wygląda, jakby było zrobione na szybciocha.
Nie piszę tego, żeby Cię krytykować. Piszę tylko wskazówki, żebyś mógł skupić się na każdym aspekcie, a że moim aspektem jest dźwięk, daję tylko rady i służę pomocą, bo lubię ludzi którzy się zajawiają :) nawet jeśli mieszkamy daleko i może nie być możliwości pracować razem, możemy kiedyś zrobić tak, że wyślesz mi OMFy a ja zrobię postprodukcję filmu i odeślę Ci gotowy dźwięk :)
muzique

Odpowiedz
(11-11-2014, 00:01)Kaleem? napisał(a): Czemu ta dziewczyna mówi skrajnie po lewej stronie, podczas gdy Ty mówisz centralnie? To celowy zabieg? czy pomyłka?
To błąd.

Cytat:A te samochody za oknem? To celowe? Bo raczej dla mnie niepotrzebne? Lepiej by było, jakby oni byli w takim sterylnym pomieszczeniu, że słychać tylko ich, łącznie z przełykaniem śliny :)
Gdybym miał takie pomieszczenie to byliby w takim pomieszczeniu.

Cytat:Zrób próbę.
Robiłem.

Cytat:I ostania rzecz, to poziomy i różnice w kadrach.
Jestem ich świadom. To błąd.

Cytat:Jeśli masz bardzo bliski plan, zachowaj odległość mikrofonu, bo to się robi totalnie nienaturalne.
Wiem.

Cytat:I na jedną rzecz obrazkową muszę zwrócić uwagę, bo mnie strasznie raziła. We "Wtargnięciu", czas 4.14 błąd montażowy. Sklejka jest kadr w kadr. tniesz z takiego samego planu w zasadzie na identyczny plan. owszem to się stosuje, jak wszyscy wiemy, ale w Twoim filmie to nie jest zabieg celowy, bo wtedy to się stosuje częściej.
Jest to zabieg celowy. Robiłem to świadomie, a nie przypadkiem.

Wiem o tym, co napisałeś. Robie te filmy, zeby sie uczyć. Znaczy, dzięki, ze obejrzales i zadales sobie trud, zeby napisac tego posta, ale to są wszystko rzeczy, z których zdalem sobie sprawe podczas tworzenia i po skończeniu filmu. ;) Albo przed zrobieniem tego filmu o nich nie myślałem/nie wiedziałem, albo nie mialem mozliwosci ich inaczej zrobić, albo nie miałem czasu.

Cytat:Tak szczerze mówiąc "Wtargnięcie" wygląda, jakby było zrobione na szybciocha.
To zalezy, co masz na mysli. To film bez budżetu, który miał trzyosobową ekipę (w tym mnie i aktorke), a czasem jednoosobową (w sensie mnie samego). Nie zrozum mnie źle - nie tlumacze jakości filmu w ten sposob: wole, zeby byl traktowany poważniej i nazywany gniotem pośród profesjonalnych filmów niż arcydziełem wśród amatorskiego chłamu. ;) Chce tylko zaznaczyc, ze nie opieprzam się przy moich filmach, tylko robie je najlepiej jak potrafie i jakie mam ku temu możliwości.

Niemniej, mimo że jestem z tego filmu najmniej zadowolony ze wszystkich trzech (bo widze w nim najmniejszy postęp) to jednak ku mojemu zaskoczeniu, o dziwo, wielu ludziom podoba się najbardziej z mojej dotychczasowej skromnej filmografii i w sumie mało kto zwrócił uwagę na dźwięk. (Choć podejrzewam, ze duza tutaj zasluga dobrego scenariusza military'ego.)

Ale oczywiscie bardzo chetnie przyjme Twoja propozycje pomocy przy postprodukcji w przyszlosci, dzięki. :)

Aha, ten temat raczej chcialem, zeby pozostal bardziej ogolny w sensie tworzenia filmów przez amatorów/niezależniaków - info o tym jak tworzyc, o sprzetach, rozmowy o tworzeniu naszym i innych (vide Kiełczykowski i jego "Horda"), itp. Bo o filmach naszych jest osobny temat "Nasze filmy". :)

Odpowiedz
Zaspałem, a widzę, że temat się rozkręca. Co by dać Crovowi oddychnąć wrócę do tego Sony A7S. Bawiłem się tym na tegorocznej IFA, ale koleś z obsługi nawet nie wspomniał o jakichś wybitnych osiągach podczas filmowania w nocy. Podejrzewam, że zwyczajnie nie miał pojęcia o produkcie. Z klipów wynika, że jest nieźle, bo jak już można wyróżnić poszczególne chmury i choćby namiastkę dynamiki tonalnej w czerni to jest to pewnego rodzaju wydarzenie.

W każdym razie ja swoje zakupy już wykonałem i nie chciałbym popadać w paranoję. Jakbym dzisiaj kupił tego Sony to pojutrze będę zgrzytał zębami z powodu innej premiery :-) Świat filmu na szczęście nie kończy się na "low light shooting" ;-)
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
(14-11-2014, 16:45)Indroman napisał(a): Świat filmu na szczęście nie kończy się na "low light shooting" ;-)
Tak, ale choć jestem raczej laikiem edukującym się w tych kwestiach, to mysle, ze zgodzisz się, że różnice przy pewnym zakresie cenowym nie są tak diametralne, jak mogloby sie wydawac. A kręcąc przy niskim budżecie, często bardzo run'n'gun to tego typu możliwości świetnie się sprawdzają. Zwłaszcza, ze ja bardzo lubie filmowe nocne ujęcia. ;)

Ale masz całkowitą racje oczywiscie - nie ma co popadać w paranoje. Dlatego ja poki co moj planowany zakup odłożyłem w czasie.

Odpowiedz
Crov, myślę, że po licznych próbach z wykorzystaniem Magic Lantern, trybu filmowania w RAW i sensownej obróbce będzie można osiągnąć podobne efekty na Twoim aparacie. Oczywiście walniesz czołem o granicę fizyczną któregoś dnia, ale na pewno da radę jeszcze sporo z nocnych ujęć wyciągnąć.

Mnie póki co Canon w konia zrobił. Do 70D nie wydał aktualizacji firmware, co skutecznie uniemożliwia gościom od ML wydanie softu dla tego modelu, ale już samo korzystanie z profili Cinestyle lub FLAAT podczas filmowania i odpowiednich LUT-ów w Adobe Premiere pozwala "wyciągnąć" szczegóły w czerni i bieli bez masakrowania obrazu. Kiepskiej dynamiki tonalnej charakterystycznej dla Canona i tak nie przeskoczę, ale byłem jej świadom podczas zakupu. W danym budżecie z czegoś trzeba zrezygnować.

Odpowiedz
Niezależny film Dla Ciebie Wszystko. Zapraszam!

landslide, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jan 2015.

Odpowiedz
W pracy jestem, ale odpalilem, zeby zobaczyc co to za cudo. Skacze do polowy, a tu szpital, chusty na glowach...sprawdzam opis i co, RAK!!!

az strach pomyslec, co zrobisz swoim bohaterom w trzecim filmie - rak, wozek, wodoglowie i jeszcze jeden rak :) Wiesz, ja rozumiem, ze to wazne, zeby w romansach byla chemia...no ale nie przesadzaj ;)

Ok, ale zarty na bok, bo jestem starym romantykiem, wiec jesli dobrze rozpisales romans, a takze dramat w takiej sytuacji, to moze mnie kupisz. Dzis wieczorem obejrze - mam zamiar sobie poplakac, a co!

[Obrazek: h-agen-dazs-cookie-dough-chip-ice-cream-...-181-p.jpg]
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Polskie kino bez raka jest jak amerykańskie bez guna - różnice kulturowe dzifko!

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon