Amazon, Apple TV+, Disney+, HBO, Netflix i inne serwisy streamingowe
(12-09-2019, 11:52)Szaman napisał(a): Czy AppleTv ma docelowo zastąpić filmową część iTunes? Bo jeśli tak, jeśli utrzymaliby amerykańskie daty premier dla całego świata to widzę dla nich jakąś szansę. Jeśli nie, to chyba będą pierwsi do odstrzału w nowej wojnie.
iTunes to sklep cyfrowy / wypożyczalnia gdzie za każdy tytuł płacisz osobno, Apple TV+ to zupełnie inna usługa oparta na abonamencie.

Jeśli serwis będzie oparty wyłącznie na oryginalnych produkcjach Apple (a na to wygląda), to będą musieli się nieźle napocić żeby utrzymać się na rynku. Wątpię by komukolwiek chciało się obejrzeć wszystko co zaproponują, a tym samym w pewnym momencie po prostu nie będzie czego oglądać i nie będzie sensu kontynuować subskrypcji.

Netflix przykładowo to dla mnie przede wszystkim źródło starszych lub nowszych filmów (te na których zależy mi by zobaczyć je w najlepszej jakości wypożyczam na iTunes w 4K HDR), ich oryginalne produkcje to dla mnie dodatek.

Odpowiedz
Z tego, co mi wiadomo to też mają mieć jakieś tytuły na licencji na podobnej zasadzie jak Amazon czy Netflix, także to nie będą tylko i wyłącznie oryginalne seriale i filmy. Przynajmniej, gdzieś ostatnio mi taka informacja mignęła w zagranicznych mediach.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Jak wygląda w praktyce Disney+:

(12-09-2019, 18:32)simek napisał(a): Disney długo szykował się na start swojego streamingu, ma wszystkie pieniądze świata, mógłby zlecić odrestaurowanie całego swojego archiwum do 4K, no ale oczywiście kosztowałoby to kosmiczne pieniądze.
Szybciej pocenzuruje swe filmy, bo kogoś to obraża.

Odpowiedz
https://www.slashfilm.com/seinfeld-netflix-deal/

Widziałem kiedyś kilka pierwszych odcinków, ale jakoś do mnie nie przemówił. Spróbuję po latach, może lepiej wejdzie :)

E: z tego co widzę już teraz można oglądać legalnie ten serial u nas, na Amazonie, więc Netlfix - meh. Lepiej by LOST załatwili :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
I wanna see your peacock!

https://www.slashfilm.com/nbcuniversal-streaming-service-peacock/

Odpowiedz
Seinfeld sreinfeld, to jest ciekawa wiadomość:
https://hdtvpolska.com/netflix-w-pakiecie-z-canal-w-polsce/
W kontekście tego że Netflix nie ma zamiaru brać się za transmisje sportowe, to u nas Canal+ w pakiecie z Netflixem wydaje się sensowną opcją.

Odpowiedz
https://variety.com/2019/tv/news/alfonso-cuaron-sets-tv-overall-deal-at-apple-1203366172/amp/

Taki news

Odpowiedz
Sprawdziłem jak wygląda ta testowa wersja DisneyPlus i jestem zdziwiony. Same bajeczki Disneya i Marvele, gdzie są zasoby Foxa? Sądziłem że po to je kupili by wypełnić nimi swoją platformę.

Odpowiedz
(10-10-2019, 21:24)Kuba napisał(a): https://variety.com/2019/tv/news/alfonso-cuaron-sets-tv-overall-deal-at-apple-1203366172/amp/

Taki news
Fajnie, będzie co ściągać z torrentów :P 
Swoje ciężko zarobione pieniądze przekażę Apple'owi tylko jeśli Paul Thomas Anderson nakręci dla nich serial Sci-fi, albo western ;)

Odpowiedz
Ich tresci mają być "family friendly" chyba więc nie liczyłbym na to :P

PTA powinien zrobić western/sci-fi tylko z HBO a jako główną atrakcje zapewnić duet Phoenix - DDL. Wtedy telewizja osiągnie absolut.

Odpowiedz
(10-10-2019, 22:47)Kuba napisał(a): Ich tresci mają być "family friendly" chyba więc nie liczyłbym na to :P
Między innymi dlatego nie zobaczą ani centa moich pieniędzy.

A jak Anderson podpisze kontrakt z HBO, to można odtrąbić koniec kina, telewizji i świata równocześnie, bo już nic lepszego nie ma prawa powstać :P

Odpowiedz
Anderson niech na razie chociaż kolejny film zrobi, bo coraz bardziej zaczynam się niecierpliwić. 

A jeśli chodzi o Cuarona i Apple to bym zdecydowanie wolał newsa o jakimś konkretnym reżyserskim projekcie dla HBO lub Amazona od takiego producenckiego deala. 

Odpowiedz
3h klip, który prezentuje wszystkie pozycje, jakie będą na Disney+ w dniu premiery

A tu lista - od najstarszej produkcji. W spoilerze, bo jest długa bardzo.

.

Odpowiedz
Właściwie czemu "content may vary by teritory"? Chodzi o to, że jak już Disney gdzieś sprzedał licencję na swój film, to do zakończenia umowy tam pozostanie?

Ogólnie będzie to raczej serwis z gatunku "obejrzyj co cię ciekawi i rezygnuj"

Odpowiedz
Content may vary by territory to chyba przypadlosc kazdego miedzynarodowego streamingu, no nie?

Odpowiedz
HBO seriali swojej produkcji nie może sobie puszczać gdzie tylko chce na świecie? Netflix te w 100% swoje produkcje ma raczej dostępne na calutkim świecie, w przypadku Disney+ zawartość jest, z tego co widzę, w całości złożona z produkcji studiów będących pod władzą Disneya, nic na licencji, czyli jest to unikalna platforma streamingowa, stąd moje pytanie.

Odpowiedz
Nie, produkcje Netflixa nie sa dostepne na calutkim swiecie, so wyjatki. Jak np. nowy Mystery Science Theater (nie do znalezienia w Polsce) i kilka innych, dlatego ja musze korzystac na zmiane ze swojego i z takiego nalezacego do kolegi w Anglii :)

Odpowiedz
(14-10-2019, 22:02)simek napisał(a): w przypadku Disney+ zawartość jest, z tego co widzę, w całości złożona z produkcji studiów będących pod władzą Disneya
Piszesz o USA, a w przypadku reszty świata to nic nie znaczy, bo w kraju X to niekoniecznie Disney jest dystrybutorem danego tytułu, a wtedy już na platformie w tym kraju dostępny nie będzie. Tyle.

Bywa też i na odwrót - w USA dystrybutorem Glassa jest Universal, ale już na świecie Disney.

Mnie ciekawi co z bogatym przecież katalogiem Foxa. Rozumiem że olaliby filmy z kategorią R, ale gdzie jest np. Avatar???

Odpowiedz
Mają rozmach skurwisyny (mówię o tym 3h filmiku), ale jako że nie mam już 12 lat, to mi to lata i powiewa :( Czekam aż w końcu ktoś uruchomi w języku polskim jakąś platformę streamingową z klasykami (Criterion, do ciebie mówię!).

Odpowiedz
Nic już nie jest proste na tym świecie :(

Albertino: na serwis w stylu "wszystko co na płytach wydał Criterion, tylko online" bym w ogóle nie liczył, oni wydawali tak różne filmy z tak wielu źródeł, że zebranie tych licencji dla Polski to byłby koszmar, a na ilu klientów taka platforma mogłaby u nas liczyć?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości