24-01-2020, 23:00
|
Amazon, Apple TV+, Disney+, HBO, Netflix i inne serwisy streamingowe
|
|
Ja to w pełni rozumiem i od kwartału już nie płacę, czekam na Maxa, a jeśli nie będzie planów szybkiego startu w Polszy, to Nowego Papieża kupię na Blu i niech się gonią :p
Jak coś, to od bodajże wczoraj apka Apple TV jest na telewizorach LG, niestety póki co na tych najnowszych, czyli modele na 2019, ja mam model co prawda wyprodukowany już w 2019, ale model z 2018, więc jeszcze muszę poczekać :(
Jeszcze przy okazji podrzucę serwis, który ostatnio odkryłem: https://ninateka.pl/filmy/film,fabuly Biblioteka niezbyt popularnych filmów, bo sporo krótkometrażówek i jakichś etiud studenckich zasłużonych twórców, ale po pierwsze jednak zdarzają się perełki (ja nadrobiłem kapitalny Prawo i pięść Hoffmana - polecam), po drugie jest znakomita jakość - z tego co sprawdzałem, to większość filmów dostępna jest w 1280p, do tego wszystko darmowe. 05-02-2020, 09:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2020, 10:26 przez simek.)
Disney+ wchodzi do UK, Włoch oraz Hiszpanii i zaczynają od kuriozalnego rozwiązania. "The Mandalorian" nie będzie dostępny w całości na platformie w tych krajach. Co tydzień udostępniać będą jeden odcinek. Mało tego - zapowiedzieli już, że może to być praktyka częstsza i daty premier nie będą takie same dla wszystkich krajów.
https://twitter.com/DisneyPlusUK/status/1229354731916709888
.
19-02-2020, 00:17
Kilka redakcji portali branżowych napisało do nich wiadomości, z prośbą o sprecyzowanie tego tweeta, ale wszystko wskazuje na to, że tak właśnie będzie. Start platformy będzie premierą pierwszego odcinka, a później kolejne co tydzień.
.
19-02-2020, 01:22
Znaleźli jeden prosty sposób, żeby nie zrezygnować z subskrypcji po tygodniu. Inne platformy streamingowe ich nienawidzą. ;)
A tak na poważnie, to Disney chyba jest niepoważny. Jak będzie premiera Disney+ w Polsce to też będą puszczać jeden odcinek tygodniowo?! 19-02-2020, 12:33 (05-02-2020, 09:58)simek napisał(a): https://ninateka.pl/filmy/film,fabuly Fajne, jest też Dług, ale nie mogę wyłączyć audiotranskrypcji :) 23-02-2020, 15:48
Korzystał ktoś z Rakuten TV? Mam ich apkę w telewizorze, to postanowiłem zajrzeć co mają, nienajgorszy wybór, co więcej - sporo pozycji opisane jako UHD z HDR, sporo można wypożyczyć, a nie tylko kupić. Znalazłem sobie Matrixa Reaktywację, bo chciałem od dłuższego czasu powtórzyć, wypożyczenie było za 9,99 zł, to wziąłem. Obejrzałem i był to seans pełen rozczarowań, chociaż wcale nie chodzi o jakość filmu, który jest całkiem ok, ale o jakość obrazu i działanie ich odtwarzacza. Niby HDR się wyświetliło, ale to chyba był jakiś udawany, bo w żadnym momencie filmu nie było ani piksela absolutnej czerni, tylko szaro jak na LCD, do tego jakieś trzy razy miałem zwiechę odtwarzania na parenaście sekund, a ile razy rozdzielczość spadła do żenujących poziomów to nawet nie zliczę. Netflix jakoś potrafi, a ci nie - to były ostatnie pieniądze jakie ode mnie zobaczyli.
Co więcej - akurat dysponowałem ripem z płytki UHD, ważącym ~80GB to odtworzyłem dla porównia i kurde niebo, a ziemia. Różnica między plikiem 4K a Rakutenem 4K większa niż kilka przypadków Blu Ray vs UHD jakie widziałem, no masakra jakaś. Nie polecam. 07-03-2020, 09:20 Cytat:Znalazłem sobie Matrixa Reaktywację, bo chciałem od dłuższego czasu powtórzyć, wypożyczenie było za 9,99 zł, to wziąłem. (...) Nie ogarniam tej sytuacji. Tzn, nawet zakładając, że chciałbym przetestować jakiś podejrzany serwis streamingowy, to wolałbym zapłacić za coś, czego pewną i przypuszczalnie zdecydowanie lepszą wersją akurat przypadkiem nie dysponuję :P (choć przypuszczam, że "akurat dysponowałem" w tym wypadku należy tłumaczyć jako "następnie ściągnąłem" ;)) 07-03-2020, 09:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2020, 10:37 przez Gieferg.)
Nie, miałem na dysku wcześniej. Cóż, chodzi o to, że zwyciężyła chęć porównania jakości :)
07-03-2020, 10:26
No chyba, że tak.
W sumie też ostatnio kupiłem DVD za 5 zeta , żeby porównać kadrowanie z Blu-ray :P Cytat:Netflix jakoś potrafi, a ci nieJak Netflix potrafi <vomit> to nie chcę widzieć tych, co nie potrafią :) 07-03-2020, 10:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2020, 10:41 przez Gieferg.)
@Gieferg
Przypomnij mi kim jesteś żeby wyznaczać mi limity postów jakie mogę napisać w odpowiedzi? Popierdoliło już do reszty widzę. @simek Serwisem który oferuje dobrą jakość 4K Dolby Vision / HDR jest według mnie iTunes, ale i to zależy od tego jak bardzo ziarnisty jest obraz. Milczenie owiec wygląda miejscami niefajnie, bo kompresja nie wyrabia. Widziałem też Alitę na Chili i nie zauważyłem żadnych problemów, ale Chili w tej jakości ma tylko tytuly Foxa więc oferta jest skromna. 07-03-2020, 13:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2020, 13:13 przez Mierzwiak.)
Zdzichon - Jakaś połowa z tego co oglądałem wyglądała co najmniej przez jakąś 1/3 czasu trwania tak, że wolałbym to obejrzeć na DVD. Szczęśliwie nie dotknęło to Wiedźmina i Dark Crystal. Skrajnym przypadkiem był "Urodzony 4 Lipca" wyglądający przez większość seansu jak 700 megowy divix sprzed piętnastu lat. Big Lebowski był niewiele lepszy, Mission Impossible - Rogue Nation przeszło od poziomu "mordercza komprecha" na początku filmu do poziomu "umiarkowanie przyzwoity Blu-rip". mini-serial Dracula leżał przez większość czasu, Sex Education, Spartacus czy Historia Małżeńska zdecydowanie lepiej, ale wciąż poniżej oczekiwań.
Może to być związane z faktem, że z konta korzysta kilka osób (z tym, że z różnych ip)? Nie wiem, wiem za to, że jak oglądałem u jednych i drugich znajomych, którzy mają własne konto sytuacja była taka sama - regularnie następujące spadki jakości do poziomu Youtube'a albo i niżej. 07-03-2020, 13:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2020, 13:39 przez Gieferg.) |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |